Chokoladekage

Det er næsten uforskammet bare at nævne ordet – chokoladekage. Det er jo lige før, man kan smage ordet – chokoladekage. Mums, det er så tænderne løber i vand … Kan du nævne én – bare én – person, der ikke kan lide chokoladekage – det tror jeg vist ikke, du kan. Jeg kan i hvert fald ikke.

chokoladekage

Chokoladekage opskrift på 60 sekunder – Video

Annonce

Nedenfor er der en lille video på 1 minut, der tager dig igennem opskriften – ellers kan du blot scrolle ned og finde selve opskriften.

Se videoopskriften her:

(Du kan finde vores HurtigMums-kanal på YouTube ved at klikke dig ind her )

Svampet chokoladekage med rigtig chokolade

Her får du opskriften på en chokoladekage, der ikke tager hensyn til nogen – andre end dine smagsløg. Det er en fugtig, svampet chokoladekage med chokoladecreme på toppen. Og der er brugt rigtig chokolade – ikke noget med kakaopulver her.

Ingredienser til kagen

  • 200 g smør
  • 200 g mørk chokolade
  • 4 æg
  • 2 dl sukker
  • 1 dl mel

Ingredienser til chokoladecremen

  • 70 g smør
  • 150 g mørk chokolade
  • 1½ spsk. sirup
Chokoladekage ingredienser
Tag ingredienserne frem, så de får samme temperatur.

Sådan laver du chokoladekage

  1. Tænd ovnen på 170° C.
  2. Smelt smørret og chokoladen i en gryde under omrøring.chokoladekage
  3. Tag gryden af varmen, og lad blandingen køle lidt af.
  4. Pisk æg og sukker sammen til en skummende masse.Chokoladekage æg og sukker
  5. Tilsæt den afkølede chokoladeblanding, og bland det godt.Chokoladekage tilsæt chokoladeblanding
  6. Hæld melet i lidt ad gangen, og rør det til en flydende dej.
  7. Tag en form på ca. 20 x 30 cm – smør den med lidt smør eller olie, eller beklæd den med bagepapir.
  8. Hæld dejen i formen, og sæt den i ovnen i ca. 30-35 minutter. Hold godt øje med den, får den for lang tid, bliver den tør i stedet for svampet. Det er langt bedre at en chokoladekage bliver bagt lidt for kort tid end for lang tid. VIGTIGT: Sørg for ikke at åbne ovnen i de første 20 minutter, da det kan ødelægge hævningen.

Sådan laver du chokoladecreme

  1. Bland alle ingredienser – smør, chokolade og sirup – i en gryde, og smelt det sammen. Chokoladekagecreme
  2. Hæld cremen over kagen, mens den stadig er lun.

Kagen kan serveres med flødeskum, cremefraiche, skyr eller lignende og måske et frisk bær, men det er ikke nødvendigt – den er lækker som den er.

Der kan være nogen, der ikke kan tåle diverse varianter af chokoladekage, for eksempel hvis de indeholder gluten, sukker eller mælk, men det er der jo råd for. Eller veganere der ikke spiser æg og mælk, men det er der jo også råd for.

Alternativer: Allergikere skal ikke snydes for chokoladekage

Lider du af en eller anden form for allergi, så ved du sikkert allerede, hvilke produkter du kan erstatte det produkt med, som du er allergisk overfor. Men skal du nu lave en kage til en, som har allergi, så kig med her.

  • Hvedemel kan udskiftes med f.eks. mandelmel.
  • Mælk (der er ikke mælk i opskriften herunder) kan udskiftes med et sojaprodukt eller kokosmælk – det giver en dejlig smag. Husk, at der kan være mælk i chokolade, så kig efter. Nå ja du kan også prøve at udskifte mælken med yoghurt og ja hvis du vil gå hele linen ud, så kan du faktisk også bruge mayonnaise i stedet for mælk – det er dog vist ikke helt politisk korrekt
  • Smør – der findes margarinetyper på markedet uden mælk i – og ellers olie. 100 g smør svarer til 85 g olie
  • Æg kan erstattes af æblejuice – ½ dl pr. æg – eller af en moden banan (moset) pr. æg.
  • Sukker – der findes mange produkter på markedet, der kan erstatte sukker, men husk at chokolade også kan indeholde sukker, så tjek lige på varedeklarationen.

Tips:

  • Hvis du sørger for, at alle ingredienser har stuetemperatur bliver kagen mere luftig under bagning, da det er langt nemmere at få pisket luft ind i mejeriprodukter, når de har stuetemperatur, end når de er kolde. Grunden til, at alle ingredienserne skal have stuetemperatur – og ikke kun smørret – er, at de andre ingredienser eller vil afkøle smørret, og ingredienserne arbejder bare bedre sammen, når de har samme temperatur.
  • Den hurtigste måde at få æggene til at få stuetemperatur op er ved at lægge dem i lunkent vand i en halv times tid. Den hurtigste måde at få smørret til at blive stuetemperatur er ved at skære det i mindre stykker.
  • Chokolade er en ingrediens, der er rigtig god til at holde på og kombinere med andre smage. Derfor kan du tilføje alle mulige smage og ingredienser til at eksperimentere med, så du kan lave din egen unikke chokoladekage.

Smagsvarianter:

  1. Prøv f.eks. at komme saften fra ½ appelsin i dejen eller cremen, det giver en dejlig frisk smag.
  2. Eller hak en rød chilipeber ganske, ganske fint og kom med i smørret og chokoladen, du smelter til dejen.
  3. Endelig kan du også tilsætte et par tsk. stødt kanel til cremen og give chokoladekagen et strejf af jul.

Appelsin er en af mine favoritter. Men som nævnt kan du teste alle mulige forskellige ting for at få netop din egen favorit chokoladekage: Banan, kaffe eller måske Smarties. Det eneste der sætte grænser, er din fantasi og naturligvis dine smagsløg.

Hvilken (dessert)vin til chokoladekage

Som tidligere nævnt kan du servere din chokoladekage med flødeskum eller andre herligheder. Men du kan også give en klat is til og servere den som en lækker dessert.

Men uanset om du serverer den som dessert eller til kaffen, så er en lille skarp da ikke at foragte.

Chokoladekagen her har en dyb, intens smag på grund af den mørke chokolade. Derfor skal der en rød dessertvin på bordet. Serverer du is til er en tawny eller en colheita portvin et godt valg. Serverer du frisk frugt til i stedet for is, vil jeg dog foreslå en maury eller ruby portvin.

Hvor meget kage skal man beregne?

Afhængig af hvor mange personer, du skal bespise, kan du med fordel lave en mindre eller større portion dej og ligeledes bruge en mindre eller større bageform. Dog skal du være opmærksom på, at det har indvirkning på bagetiden. Jo større kage, jo længere tid tager den at bage.

Tjek altid med en kødnål, strikkepind eller lignende, om kagen er færdigbagt, inden du tager den ud og begynder at skære af den. Denne chokoladekage skal nemlig ikke være blødende. Når stikker en kødnål eller lignende gennem kagen, må der ikke hænge flydende dej på den, når du trækker den ud igen. Men husk, hellere lidt for svampet end for tør.

Denne portion giver 15-16 stykker

Den portion jeg har lavet af den nemme og lækre chokoladekage herover giver ca. 15-16 stykker kage – det afhænger jo selvfølgelig af størrelsen, du skærer den ud i. Men en god gennemsnitsstørrelse på ca. 180-200 cm3 giver 15-16 stykker.

Vil du lave større eller mindre portioner, kan du udregne, hvor stor en form, eller hvor mange forme du skal bruge med et simpelt regnestykke.

Et stykke kage (en portion) skal have et rumfang på ca. 200 cm3 eller 2 dl. Så hvis du eksempelvis vil lave dobbeltportion af chokoladekagen, altså 32 stykker kage, skal du have en bradepande, der kan indeholde 2 dl x 32 stykker kage = 64. Altså en bradepande, der kan indeholde 6,4 liter (64 dl).

Det er nemt at regne indholdet af dine bradepander ud. Enten kan du fylde dem vand og måle, hvor mange liter, der er i dem, eller du kan måle den og lave regnestykket bredde x længde x højde. Husk at trække lidt fra i højden, ellers løber dejen ud over kanten.

På samme måde kan du udregne antal portioner i din springform eller sandkageform. Har du en springform, der kan indeholde 2½ l siger du 25 dl/2 dl = 12½ stykke kage – det skal så nok lige rundes ned til 12 stykker.

Det er også en nem metode, så du ved, hvor store kagestykker du skal skære. Hvis du ved der er 12 portioner, så skal kagen skæres ud i 12 stykker af ens størrelse.

Hvordan opbevarer man en chokoladekage

Chokoladekage kan sagtens fryses, hvis der mod alle forventninger skulle blive noget tilovers. Men den smager naturligvis bedst friskbagt.

Har du opbevaret din kage i fryseren, er det en god idé lige at lade den nyde godt af ovnens varmen – bare sådan en 50-75° C – i 10 minutters tid, så den er lun og duftende. Du kan evt. sætte en bradepande med vand ind, så du tilfører den lidt fugt.

Hvis du har lavet chokoladekagen dagen før for at spare tid, så vent med at skære den ud. Pak den i bage- eller madpapir, kom den i en pose, og sæt den i køleskabet. Tag den ud 1 times tid før, så den når at få stuetemperatur, inden den skal serveres.

Forberedelsestid: 20 minutter

Tilberedningstid: 35 minutter

Har du gode forslag til retten, eller vil du gerne have fundet en anden variant af retten så kommenter det gerne nedenfor.

Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Chokoladekage
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
3.51star1star1star1stargray Based on 260 Review(s)
Print Friendly, PDF & Email

6 KOMMENTARER

    • Hej Dorthe
      Nej, der skal ikke bagepulver i. Æggene sørger for, at kagen hæver. Jo mere luft du pisker ind i æggene, jo bedre bliver resultatet. Kagen er tør på overfladen, indtil der kommer chokoladecreme på.
      De bedste hilsner
      Johan og hurtigmums

    • Hej Maria
      Det har jeg aldrig prøvet. Jeg kan godt forstå, du spørger for flødeost og chokolade er sgi en god kombi. Altså flødeosten vil jo bare smelte med i glasuren, men jeg kunne måske frygte, at glasuren ville blive grynet. Prøv! Og del gerne dine erfaring med os.
      De bedste hilsner
      Johan og hurtigmums

  1. Kan man skifte den mørke chokolade ud med alm lys chokolade? Hverken mig eller kæresten er nemlig den store Elsker af mørk chokolade 🙂

    • Hej Kathrine
      Det kan jeg ikke se, der skal være noget i vejen for. Smagen bliver jo nok en anden, men det er vel netop også det, der er meningen. 😉
      De bedste hilsner
      Johan og hurtigmums

Skriv En Kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here