Hjemmelavet saft er bare herligt friskt og tilmed sundt. Du kan helt undgå E-numre og (de fleste) tilsætningsmidler, hvis du laver din saft selv. Det er meget tilfredsstillende og vil give dig et boost. Svært er det faktisk slet ikke, men det kræver dog, at man får samlet sammen og får taget sig sammen. På den her side finder du indtil videre tre forslag til lækker hjemmelavet saft. Der vil løbende komme flere til (efterhånden som vi får samlet sammen og taget os sammen..).
Nostalgi
Da jeg var barn, var saft noget, man altid købte i supermarkedet. Det var dejligt fuld af sukker og smagte syntetisk. Sådan skulle det bare være, da jeg var 8 år. Især da der kom en sang, som sidder fast i hjernen (hvem kommer først når tørsten er størst… B…..), så var den ting afgjort, og mor kunne glemme alt om hendes eget hjemmelavede hyldeblomstsaft. Den smagte i øvrigt ikke specielt godt (synes de fleste, men ingen sagde noget) – hun skulle nok have brugt en opskrift! Men desværre er det saft, man køber – ligegyldigt hvor mange retro miljøsymboler der kommer på – ret langt fra at være sundt. Det er typisk smækfuldt med sukker og alt muligt andet, som gør, at holdbarheden på saft er længere end på familiens hund.
Her kommer de tre forslag til saft. Og husk at saft typisk også kan blive til toddy, sirup og marmelade…
Hjemmelavet saft
En side dedikeret saft du selv kan lave. Vi starter ud med den mildeste af saftene og arbejder os baglæns mod de kraftige(re) sager.
Hyldeblomstsaft
Hyldeblomstsaft – Den tager tid at lave, for man trækker saften ud af blomsterne, og det er en langsommere proces end at koge. Hyldeblomst er dejligt forfriskende og har været et stort hit for en kendt saftevandsproducent (noget med Sø) – det er dog stadig bedre at lave den selv! Kombinationen af hyldeblomst, sukker og citron giver en herligt forfriskende saft, som er perfekt til en kande i haven på en varm sommerdag.
Hyldebærsaft
Hyldebærsaft – så bliver det seriøst! masser af vitaminer og flavonoider, som bliver brugt til (natur)lægemidler. Men det supersunde kommer med en bagside: Der kan være blåsyre (cyanid) i, og derfor må man under ingen omstændigheder spise hyldebær rå! De skal koges mindst 20 minutter. Men så bliver det også til sund hyldebærsaft, som igen kan blive til toddy eller andet. Jeg har aldrig været glad for hyldebærsaft, mens alle andre i familien elsker det.
Rabarbersaft
Rabarbersaft – Det er bare en lækker saft! Og den kan udvides på alle mulige måder: Med ingefær eller lavet om til en cosmopolitan. Rabarbersaft er smagen af dansk sommer, og det er lige så let at lave som havregrød… ja, faktisk lettere for det har sværere ved at brænde på. Hvis du putter rørsukker nok i (og evt. vanilje) kan du sikkert også overbevise børnene om, at det er en slags ny pink fanta uden brus. Se opskriften ved at klikke på ovenstående link. Hjemmelavet saft på rabarber holder hele vejen.
Hjemmelavet saft er et work in progress, og der vil løbende komme flere opskrifter til her. Indtil da: Skål!