At finde den helt perfekte vin til dit måltid mad er en subjektiv holdning. Det kan være svært at sætte nogle overordnede retningslinjer for, hvilke vine du skal købe til hvilke mad, men der er dog nogle råd, man kan følge. Når du har besluttet dig for, hvilken eller hvilke retter du skal servere, skal du til at finde en eller flere forskellige vine, du vil servere til din mad. Hvis du har besluttet dig for dine vine, skal du huske at opbevare dem under den korrekte temperatur, så de ikke mister deres smag og aroma. Der er meget forskellige opbevaringstemperaturer til forskellige typer af vine. Din opbevaring af vin, kan du læse mere om på linket, hvis du vil sikre dig, at din vin ikke mister sin særlige smag inden servering.

 

Til forretten eller aperitif

Hvis du skal sørger for, at dine gæster virkelig får en god aften, kan du servere hele tre retter mad, som var I på god restaurant. Du kan enten servere en smule snacks i form at saltede nødder eller nogle lækre chips eller vælge at servere en let forret. Til begge retter plejer en god mousserende vin eller let champagne at være det sikre valg. En god let hvid vin kan være den helt rigtige start, som sætter godt gang i både smagsløg og mundvand, inden de tungere retter kommer på bordet. Hvis du serverer skaldyr eller andre lette fiskeretter, kan en lidt syreholdig hvidvin komplimentere den lette smag godt.

Til hovedretten

Nogle vil prøve at få hevet en rødvin ind på bordet som hovedret, da den ofte passer til de tungere retter. Dog skal dit vinvalg variere af, hvilke hovedret du serverer. Rødvinen er god til kødretter og andre tunge retter. Den har en god varm og tung aroma som komplimenterer det meste kød. Hvis du skal servere en hovedret, hvor fisk er omdrejningspunktet i retten, er det rigtige valg hertil en hvidvin. Fisk har ofte en mild og delikat smag, som kan drukne i en tung rødvin. Sørg derfor for at få indkøbt en hvidvin der passer til den fisk du serverer. Den rette hvidvin til fisken varierer efter, hvilken fisk du servere. Der kan nemlig være en stor forskel på om hvidvinen er tør, sød, frisk, eller tungere. Hvis du serverer suppe, kan du i forhold til, hvilken suppe der serveres, både vælges mellem en rød- eller hvidvin. Hvis du serverer en tung og varm suppe som græskarsuppe, kan rødvinen passe bedst til. Men hvis du serverer en fisk- eller grøntsagssuppe, kan en lettere hvidvin måske komplimenterer retten bedre. Hvis du skal sørger for at få den helt optimale smag ud af din vin, skal den have sin egen korrekte serveringtemperatur. Der er forskellige temperatur for servering for forskellige vine, og det kan være svært at finde rundt i hvilken temperatur, der er rigtig for din vin. Det er nemlig ikke nok kun at opbevarer din vin under den rigtige temperatur, du skal efterfølgende huske på den anden vigtige regel ”fremhæv vinens aroma med den rette serveringstemperatur”.

 

Desserten og de søde sager

Når maven næsten er fuld, og de tomme fade og tallerkner er fjernet fra spisebordet, er det endelig blevet tid til desserten. En god regel er, at der skal serveres sød vin til den søde dessert. Der kan eventuelt serveres en god portvin eller nogle særligt søde franske vine. Hvis du har i tankerne at skulle servere ost og kiks som dessert, er det også her en hvidvin du skal vælge. Den tunge ost og den lettere hvidvin er et godt mix, så retten ikke bliver for tung. Hvidvinen giver også plads til at man kan smage ostene i fulde, hvor smagsløgene ikke forsvinder bag en tung og krydret rødvin. Hvis din dessert ikke er til den helt søde ende, men du måske vælger at servere noget frugt, kan en Moscato d’Asti også være en god mulighed. Hvis maven er meget fuld, og man næsten ikke kan klemme mere ned, kan en lettere dessert med en lettere vin være den rette løsning, så du og dine gæster ikke føler at I har overspist.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email