Restemad er ikke det samme som opvarmet mad fra i går

For mange er restemad det samme som maden fra i går, der bare er blevet varmet op og serveret på ny. Men faktisk kan du genbruge gårsdagens madrester som ingredienser i en helt ny og spændende madret, ingen omkring aftensbordet vil mistænke for at være skabt af maden fra i går. Det gør det nemmere at stoppe madspild i husholdningen, samtidig med at du kan spare penge på madbudgettet.

Den største udfordring ved restemad, er at finde på, hvordan du serverer madresterne fra i går på en ny måde, så det ikke føles som om, du får den samme ret mad to dage i træk.

For mange har et meget tabubelagt forhold til madrester:

  • Det smager kedeligt eller bliver tørt, hvis du bare genopvarmer og serverer resterne igen
  • Madrester smager af køleskab, hvis du tager dem kolde med i madpakken dagen efter
  • Du risikerer nemt at blive dårlig af madrester, der er blevet opbevaret til dagen efter

Og så er der alle de kræsne og dem, der er opdraget med, at du bare ikke må spise det samme to dage i træk.

De praktiske udfordringer ved restemad

Men det er nok især de mere praktiske udfordringer ved at genbruge madrester i maden dagen efter, der oftest spænder ben for, at du kan skabe en lækker, ny ret ud af dine madrester.

For hvordan tager du en opskrift og udskifter nogle af ingredienserne med de rester, du har til overs fra gårsdagens aftensmad? Skal det være nøjagtigt de samme ingredienser, for at det kan lade sig gøre? Og hvilke ingredienser kan eventuelt udskiftes med andre, uden at den ret de indgår i, kommer til at smage forkert? Og skal resterne have lige så lang tid over varmen, når de skal med i den nye ret?

Tænk mere ud af boksen, når du genbruger madrester

Netop tanken om at tage en eksisterende opskrift, du kan genbruge dine madrester i, har været den mest almindelige løsning i de mange bøger om madspild, der findes på markedet.

Problemet med hovedparten af de bøger er, at kokken bag opskriften målrettet er gået efter at skulle bruge en bestemt ingrediens, som de havde til overs. Derfor vil du oftest ende med at skulle købe en masse nye ingredienser ind. Dem får du så nye madrester til overs af.

En anden ulempe ved at genbruge madresterne i en bestemt opskrift er, at navnet på opskriften oftest skaber visse forventninger til smagen. Og skifter du f.eks. oksekød ud i en opskrift med en rest kylling, får du en meget anderledes smag på retten, end folk forventer.

Der er kort sagt behov for, at du tænker mere ud af boksen, når du bruger dine madrester.

Brug en grundopskrift

Den nemmeste genvej til at få succes med at genbruge madrester, er at bruge en de 7 grundopskrifter til restemad, som kan genbruges igen og igen, uanset hvilken slags madrester du har til overs.

Det er opskrifter, der kan laves af det basislager af f.eks. mel, pasta, krydderier og andre ingredienser, som de fleste af os altid ligger inde med. Eller som kan skabes med et minimum af indkøb af nye ingredienser.

Derved kan du skabe lækre, nye retter, uden at nogen vil mistænke dig for have genbrugt madresterne fra i går.

Kald resteretten noget nyt og spændende

Har du ingredienserne til det, kan du også sagtens anvende en eksisterende opskrift. Men giver navnet på retten nogle bestemte forventninger til smagen, bør du give resteretten et andet navn.

F.eks. kalde det Chili Con Cerdo, hvis du bruger svinekød i stedet for oksekød i Chili Con Carne. Cerdo betyder ”gris” eller ”af svin” på spansk, mens rettens normale navn (det betyder ”chili med kød” på spansk) giver en forventning om, at der er oksekød i retten.

Derved bliver resteretten pludselig meget mere spændende og interessant – sådan som de fleste af os har det med nye madretter.

Så ved dels at bruge lidt anvendt marketingpsykologi og have nogle grundopskrifter at gå ud fra, kan du få genbrugt flere af dine madrester. Og få madbudgettet til at strække længere.

Picture of Betina

Betina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Andre artikler fra HurtigMums