Rødgrød med fløde anses nærmest som Danmarks nationalret – eller -dessert – men faktisk findes den også i det tyske og østeuropæiske køkken. Der hedder den nok bare noget andet. Men desserten er i hvert fald indbefattet af dansk sommer. Se opskriften herunder.
Opskriften på rødgrød er godt og vel 300 år gammel. Første gang den dukkede op i en dansk kogebog, var i starten af 1700-tallet. Dengang blev den lavet af bl.a. rødvin, kardemomme, kanel og sukat jævnet til en meget tyk masse med rismel. Gløgg i klumper? Senere blev grøden kogt på røde bær – oftest hindbær og ribs – der efterfølgende blev siet og jævnet.
Siet rødgrød med fløde
Ingredienser
- 750 g blandede bær – brug helst nogenlunde lige meget af hver type bær
- 7½ dl vand
- 150-200 g sukker
- Ca. 60-70 g kartoffelmel pr. liter saft
Sådan gør du
- Skyl og rens bærrene/frugten – bruger du ribs, behøver de ikke ribbes, solbær behøver ikke klippes, og kirsebær skal ikke udstenes.
- Kog bærrene under låg i vandet, til bærrene begynder at blive bløde og saft og kraft koger ud af dem. Det tager ca. 30-35 minutter.
- Si saften fra, mål hvor meget saft der er, og hæld den tilbage i den skyllede gryde. Bring den i kog, tilsæt sukker, og smag til.
- Lav en jævning af den mængde kartoffelmel rørt ud i lidt koldt vand, der passer til mængden af saft.
- Tag gryden af varmen, og hæld jævningen i saften, og pisk kraftigt rundt.
- Hæld grøden over i serveringsskålen, drys evt. med lidt sukker, så den ikke trækker skind, og lad den køle af.
- Serveres med fløde – evt. blandet med lidt mælk.
Noter
Rødgrød med fløde med frugter
I dag er der mange, der lader frugten blive i grøden. Det smager også dejligt, men det er efter min mening ikke rødgrød. Til gengæld er det nemmere – men tager lidt længere tid – og der er ikke så meget opvask. Dog skal ribs ribbes, solbær klippes og kirsebær udstenes.
Hvis du lader frugterne blive i grøden, behøver du kun at bruge 3 dl vand, 125 g sukker og 30-40 g kartoffelmel til 750 g bær.
Lad bær, sukker og vand stå i blød en times tid, og kog dem herefter i 3-4 minutter. Herefter jævner du grøden. Og efter afkøling er den klar til servering.
Rødgrød jævnet med majsstivelse
I stedet for kartoffelmel kan du også jævne med majsstivelse (Maizena). Du skal bruge samme mængde som med kartoffelmel. Men her skal grøden koge, mens du jævner – og rører. Som der står i det gamle Husmoderleksikon: ”… under kraftigt omrøren og koger ved sagte ild”.