Dette er et betalt indlæg

Det er nærmest en hel videnskab at kunne stege en bøf helt perfekt, så den både bevarer sin saft og kraft, samtidig med at den ikke er helt rå indeni. De fleste foretrækker deres bøf medium-rare, men hvordan opnår man netop denne stegning? De fleste steger deres bøffer på en pande eller tilbereder den på en grill, og begge dele giver gode smagsnuancer til kødet. Men har man mod på at prøve kræfter med en lidt mere avanceret teknik, der kræver det helt rette udstyr, kan man med stor fordel tilberede sin bøf ved hjælp af Sous Vide.

Sous Vide er en tilberedningsmetode til især kød, der er blevet meget populær de senere år. En af de største fordele ved Sous Vide er, at man som kok får den ultimative mulighed for at have fuld kontrol over tilberedningsprocessen, som ellers ofte kan være svær at styre ved både grill og stegepande. Ved Sous Vide-teknikken pakkes kødet i en egnet plasticpose, hvorefter det tilberedes i et vandbad ved en præcis temperatur. Typisk tager denne tilberedningsmetode længere tid end ved både stegning og grill, men til gengæld er resultatet også i topklasse.

Sous Vide betyder ”under vakuum” på fransk, og det er netop det, man gør. For at temperaturen fra vandbadet kan blive overført optimalt til råvarerne, fjerner man luften i posen, inden den forsegles. Temperaturen i vandet overføres til de vakuumpakkede råvarer ved at disse sænkes ned i vandet, så vandet omringer dem. Vakuumeringen af råvarerne er en fordel, fordi plastikposen på den måde lægger sig helt tæt op af maden, og på den måde sker varmeoverførslen mest optimalt. På grund af vakuumeringen kan maden desuden holde sig længe, fordi den ikke kan forurenes med mikroorganismer efter varmebehandlingen. Desuden undgår man problemer med de mange typer af bakterier, der kræver ilt for at vokse. Man skal dog ikke tage fejl, for Sous Vide er ikke det samme som helkonservering, og derfor skal Sous Vide stadig opbevares på køl og ikke ved stuetemperatur.

Temperaturen i vandbadet er typisk lavere end ved andre tilberedningsmetoder, og derved kan man opnå en mere præcis tilberedning af sit kød. Den lange tilberedningstid giver mulighed for, at man konstant kan holde øje med sit kød, så tilberedningen ikke pludselig løber løbsk, og man ender med en helt tør og gennemstegt bøf. Vandet i karet eller vandbadet holdes konstant ved den samme temperatur, fordi vandet hele tiden holdes i cirkulation.

En Sous Vide-maskine kan bruges til alle typer af kød, og er du rigtig glad for møre bøffer, er en Sous Vide-maskine næsten et uundværligt værktøj. Men skal din maskine være af høj kvalitet, kan det være en mindre investering at anskaffe sig en Sous Vide. Især fordi man både skal købe måleudstyr, vandbad og vakuummaskine, og da det kræver en del udstyr at kunne udføre Sous Vide-metoden, kan det nærmest være nødvendigt med et lån. Besøg eksempelvis Vivus.dk, og se, om det kan betale sig at låne en lille sum penge til Sous Vide-udstyret. Hvad gør man ikke for en god bøf?

Print Friendly, PDF & Email