Tips til at lære dit barn at spise med bestik

Børn og mad

Sponsoreret indhold

Et barn gennemgår en forunderlig udvikling og lærer en masse ting: At kravle, at gå, at løbe… rejsen ud i livet er uendelig. Det første stykke tid med barnet serveres maden formentlig blot ved, at moren ammer, eller der på anden vis gives mad til barnet, f.eks. ved at give modermælkserstatning i en sutteflaske.

Senere kan babyen begynde at få grød og andre babyvenlige madvarer. Senere begynder babyen naturligvis også at få rigtig mad, dog formentlig ikke så krydret, som resten af familien spiser det. I en forholdsvis lang periode af barnets liv får den således mad serveret og stoppet direkte ind i munden.

Men på et tidspunkt skal et barn naturligvis også lære selv at spise – og lære selv at bruge bestik. Dette kan være en proces, idet barnet både rent motorisk skal lære det, men barnet skal naturligvis samtidig vænne sig til den nye måde at spise på. Det kan derfor give nogle konflikter ved middagsbordet i denne proces. I denne artikel giver jeg dig nogle tips til, hvordan du bedst kan lære dit barn at spise med bestik: På den måde kan I forhåbentlig gøre det sjovt at lære, og inden I får set jer om, spiser jeres barn helt selv med bestik. Der findes heldigvis en række forskellige butikker, der sælger bestik til børn. Klik på linket og find det store udvalg af børnebestik.

Start i det (helt!) små

Det første tip kan lyde banalt, men det er faktisk ganske vigtigt – og det er vigtigt, at du som forælder er opmærksom herpå gennem hele forløbet, hvor dit barn lærer at spise med bestik. For du er nødt til at starte i det små.

Til en begyndelse kan du selv give dit barn mad ved brug af bestik til børn. På denne måde kan barnet vænne sig til selve bestikket. Dernæst kan du assistere dit barn lige så stille – og måske begynde at tage 1-2 gaffelfulde mad pr. måltid, hvor du fører barnets hånd. På denne måde kan barnet også hurtigt vænne sig til bevægelsen om at føre bestikket op til munden.

Herfra kan du så lige så stille begynde at arbejde dig opad. Du kan lade barnet bidrage med at skære maden ud med kniven, hvorefter der ligger passende stykker mad på tallerkenen, som blot skal føres op i munden med gaflen.

Og når du føler, at du og dit barn er ved at være klar, kan du prøve at lade barnet sidde helt selv med sit bestik. Der er nemlig kun én måde for alvor at lære det på: Det er ved at forsøge sig frem, så barnet får dannet sine egne erfaringer og dermed hurtigt lærer at spise med sit eget bestik. Inden du får set dig om, spiser dit barn med sit eget bestik som den største selvfølge. Det kan du med god grund glæde dig til.

Picture of MartinD

MartinD

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Andre artikler fra HurtigMums