Annonce fra PhilipsonWine |
Når du skal vælge vin, har du mange muligheder. Du kan få helt billige vine i det lokale supermarked, som smager fint, men som bestemt ikke egner sig til alle anledninger. Samtidig kan du få langt mere komplekse og ekstravagante vine, som egner sig til særlige anledninger. Her får du en række gode råd til, hvordan du vælger den rigtige vin afhængigt af, hvilken anledning du skal servere den til.
Vælg en vin, som matcher madens smagsnuancer
Når du skal vælge vin, er det vigtigt, at du overvejer både anledningen og gæsternes smag. Hvis du skal servere vin til en afslappet middag med vennerne, kan du vælge en forholdsvist billig vin, som stadig smager godt og passer til den mad, du serverer. Den behøver med andre ord hverken at være dyr eller eksklusiv.
Hvis du serverer en tung og kraftig kødret, kan du gå efter en robust rødvin som Cabernet Sauvignon eller en Syrah, som komplimenterer retten. Serverer du derimod en let fiskeret, kan du overveje en frisk hvidvin som en Sauvignon Blanc eller en Chardonnay, som ikke fjerner fokus fra måltidet. Igen behøver det dog ikke at være den dyreste.
Vælg en mere eksklusiv vin til særlige begivenheder
Skal du servere vin til bryllupper og andre anledninger, må du gerne vælge noget, der er en anelse mere ekstravagant end en hverdagsvin fra det lokale supermarked. Her kan du gå efter særlige typer af vin som eksempelvis en årgangsvin eller en vin fra en særlig region, som er kendt for sin kvalitet og eksklusivitet.
Årgangsvine er vine, der er lavet i en særlig god årgang og har lagret i mange år, hvilket giver dem en kompleks og intens smag, som vine, der ikke bliver lagret, ikke kan opnå. Det kunne eksempelvis Bordeaux-vine fra årgangene 1982, 1986 eller 2005, Barolo fra årgangene 1990 eller 1997, og Châteauneuf-du-Pape fra årgangene 1998 eller 2007.
Når alt kommer til alt, handler det om smagen
Selvom du kan få både dyre og eksklusive vine, så handler det i sidste ende om smagen. Du behøver altså ikke nødvendigvis at bruge en formue på at imponere gæsterne, hvis du blot vælger en vin, som smager godt og komplimenterer den ret, du serverer. Det er altid smagen, som bør være den vigtigste faktor.
En god måde at finde en vin, der appellerer til både dig og dine gæster, er ved at undersøge druesorterne og regionerne, hvor vinene kommer fra. Hver druesort og region har sine egne unikke smagsnoter og karakteristika, og det giver dig mulighed for at vælge vin, der vil give dig den smagsoplevelse, som du er på udkig efter.