Camembert frit – sprød nostalgi med blød midte
Friteret camembert er en ægte klassiker, der bringer minder om 70’ernes og 80’ernes middagsborde – og den smager stadig lige så vidunderligt i dag. Den sprøde, gyldne panering og den cremede, lune ost indeni er en kombination, der er svær at stå for. Og når du topper den med en skefuld solbærsyltetøj, opstår der ren magi mellem det salte og det søde.
Selvom man kan købe camembert frit fra frost, er der noget særligt over at lave den selv. Med en god dobbeltpanering og en hurtig tur i frituren får du et resultat, der er både sprødere og mere lækkert. Og selv uden friturekoger kan du nemt lave den på panden – eller tilberede den i ovn eller airfryer med lidt olie og tålmodighed.
Det er perfekt som forret, som en lille forkælelsesret eller bare når du trænger til noget ekstra lækkert. Uanset hvad, er det en opskrift, der emmer af hygge og retro-charme – og som stadig fortjener en plads på dit middagsbord i dag.
Opskrift på friteret camembert
Camembert
Ingredienser
- 1 æg
- 1 dl panko rasp
- 1 camembert
- 1 dl smagsneutral olie
- 1 spsk. solbærsyltetøj eller lignende
Sådan gør du
- Pisk ægget sammen i en dyb tallerken.
- Hæld raspen op i en anden tallerken eller på et stykke madpapir eller lignende.
- Vend osten i ægget, så i raspen, så i ægget og så i raspen igen. Altså det der kaldes en dobbeltpanering.
- Læg osten på en tallerken, og sæt den ind i køleskabet i ½ times tid, så paneringen får sat sig godt.
- Varm olien op til 175° C. Har du ikke et termometer, så prøv at komme et lille stykke brød eller enden af en tændstik – den uden svovl – ned i olien. Syder det rundt omkring det/den, og/eller bliver brødet gyldent, så er olien varm nok.
- Kom osten ned i olien ved hjælp af en hulske, og steg den i 5 minutters tid. Vend den om, og steg i endnu 5 minutter.
- Tag osten op, og læg den på fedtsugende papir – f.eks. et kaffefilter eller et stykke køkkenrullepapir.
- Servér med en skefuld solbærsyltetøj oven på.
Nutrition
Min camembert frit-opskrift
Camembert frit er en rigtig 70’er-80’er-ret. Og jeg spiste den flittigt. Det gør jeg også den dag i dag. Jeg er ret vild med den. Knasende sprød udenpå, cremet og blød indeni.
Der er også nogle, der spiser et stykke ristet brød evt. smurt med smør til.
Skal du lave mange oste, vil det være en fordel, hvis du har en friturekoger – der kan varmegraderne også indstilles præcist. Til en enkelt ost er det lidt overkill at starte friturekogeren op, og det vil også kræve væsentligt mere olie end en deciliter.
Friteret camembert i ovn eller airfryer
De camembert frit du køber er beregnet til at tilberede i ovnen. Det kan du også gøre med dem, du selv panerer. Men jeg synes, de bliver bedst, når de har været en tur i frituren.
Vil du tilberede osten i ovn eller airfryer, skal du spraye dem med olie, inden du sætter dem ind. I ovnen skal de have 180° C, varmluft eller 220° C, konventionel varme. Og de skal have ca. 15 minutter, eller til de er gyldne. Vend, når halvdelen af tiden er gået. Vil de ikke blive gyldne, kan du give dem en tur under grillen.
I airfryeren skal de have 200° C i ca. 12 minutter. Vend, når halvdelen af tiden er gået. Sørg for at paneringen sidder godt fast, eller sæt en rist eller lignende over skuffen/pladen, hvis det er muligt, så du ikke får rasp i blæseren.
Kan camembert frit fryses?
Hvis du vil fryse osten, vil jeg klart anbefale, at du gør det efter pkt. 3 i opskriften. Du kan tilberede dem direkte fra frost, men så skal de have lidt længere tid.