Gammeldags flødekartofler i ovn – Hvis du gerne vil imponere dine middagsgæster – eller hvis du bare gerne vil forkæle dig selv – så er hjemmelavede flødekartofler altid en sikker vinder. Cremede flødekartofler er både utrolig velsmagende og passer samtidig perfekt som tilbehør til bl.a. culottesteg, oksemørbrad og andre lignende kødretter.
Flødekartofler kan købes færdiglavede i supermarkedet, hvor de skal kun smides i et fad, og derefter varmes i ovnen. Det er selvfølgelig en nemmere og hurtigere løsning, specielt hvis du har meget andet, der også skal forberedes.
Men som med alt andet mad, så er det mere personligt og ikke mindst mere velsmagende, når det er hjemmelavet. Hvis du føler dig tidspresset, så læg en konkret plan før du starter, så du har realistiske tidsfrister at overholde. Det gør, at du undgår at blive stresset, og bliver færdig med alt til tiden. Leder du efter en simpel flødekartoffelret kan du finde den her hos Romanovich.
Gammeldags flødekartofler i ovn
Ingredienser
- 1,5 kg skrællede kartofler
- 2 store porrer eller 2 almindelige løg
- 4 fed hvidløg
- 7 dl piskefløde
- Revet muskatnød
- Salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Start med at vaske kartoflerne, og derefter skære dem i tynde skiver. Du kan bruge enten et mandolinjern, der vil hjælpe dig med at holde den samme tykkelse på alle skiverne, eller en skarp kniv. Husk dog at kigge efter, om tykkelsen på skiverne er nogenlunde den samme, så alle skiverne bliver færdigt stegte på samme tid.
- Når kartoflerne er skåret, skal resten af ingredienserne skæres. Vask porrerne og skær dem i tynde skiver, og snit også hvidløgsfeddene i meget tynde skiver. Hvis du foretrækker almindelige løg fremfor hvidløg, skal løgene halveres og derefter også skæres i tynde skiver. Du må også gerne bruge både hvidløg og almindelige løg, og blande dem sammen.
- Nu alle ingredienserne er skåret, tag et ildfast fad og smør bunden. Læg omkring en tredjedel af kartoffelskiverne nederest i fadet, og læg omkring halvdelen af porrerne og hvidløgene/løgene ovenpå. Krydr derefter med salt, friskkværnet peber og eventuelt revet muskatnød, hvis det er noget for dig.
- Gentag den samme proces engang til, og slut af med at lægge den sidste tredjedel af kartoflerne øverst. Helt til slut hælder du al fløden jævnt fordelt over hele fadet.
- Sæt fadet i en ovn ved 200 graders varme. Efter én time vil du have de mest cremede og perfekte gammeldags flødekartofler.
Undgå det mørke lag øverst på kartoflerne
Når fadet med flødekartofler har stået i ovnen et stykke tid, bliver det øverste lag af kartofler lidt mørkt. Det giver faktisk en god smag, som mange er glad for. Men hvis du ikke synes, at det mørke lag ser så tiltalende ud, kan det undgås.
Før du sætter fadet i ovnen, så læg et stykke sølvpapir ovenpå kartoflerne øverst i fadet. Dermed vil du undgå det mørke lag på kartoflerne.
Lav dine flødekartofler med ost
Når du tilføjer fløde til dine flødekartofler, kan du bruge mornay sauce, som jo er klassisk ostesovs, i stedet for. Udskift 5 dl af fløden med den samme mængde af mornay sauce, og tilbered ellers på samme måde.
En anden måde at bruge ost til flødekartofler er, at du tager fadet ud af ovnen efter omkring 45 minutter. Drys revet ost over fadet, og sæt det i ovnen igen i 15 minutter. Hvilken ost du bruger, er op til dig selv. Du kan købe revet ost, eller rive din egen ost.
Tilføj andre ingredienser
Du kan eksperimentere med grundopskriften, og tilføje og fjerne ingredienser. Hvis du for eksempel er vild med bacon, kan du tilføje stegte baconterninger, og samtidig reducere f.eks. mængden af løg, eller øge om mængden af fløde.