Sund mad er bedre for tænderne

Sidst opdateret: 18. september 2021

Sponsoreret

Det kommer ikke bag på de fleste at høre at det er vigtigt at tænke over hvad vi spiser og drikker både i forhold til vores krop som helhed men også i forhold til tænderne alene. Men hvad er det egentlig der er bedst at spise for tænderne om at gøre?

Det er ikke alt sund kost der er godt for tænderne

Sund kost er bedre for tænderne, eller det? Det er nemlig ikke alt det sunde der nødvendigvis er det bedste for vores tænderne og det kommer bag på rigtig mange personer, når de får det oplyst for første gang.

Normalt ved vi godt at vi skal sørge for at børste vores tænder mindst et par gange hver dag for at holde plakken fra tænderne, så vi ikke får det som tandlægerne kalder for tandsten, men vi har også en tendens til at tænke at det kun er de usunde sager som slik og sodavand der giver plak på tænderne og så simpelt er det desværre slet ikke.

Forældre til mindre børn der stadig skal have børstet tænderne ved en voksens hjælp, laver ofte en fejl 40 hvor de tillader børnene at spise noget sundt eller drikke et glas vand, selvom at der netop er blevet børstet tænder. Det sker fordi forældrene er i den gode tro om at det jo er sundt og derfor ikke beskadiger tænderne. Men faktisk er det en kæmpe fejl og hvis du kan få dit barn lokket til at drikke sit natvand og spise den sunde snack inden tandbørstning vil det helt klart være bedst.

At et glas vand skulle være forkert at drikke efter tandbørstning kan for mange virke helt forkert, men det skyldes egentlig at det cover man lige har givet tænderne ved tandbørstningen bliver skyllet væk igen. Det er selvfølgelig ikke som sådan en dårlig ting for tænderne med vand, men for at få den fulde effekt fra en tandbørstning er det klart bedst at lade glasset med vand køre ned inden tandbørstningen.

Pas på med de sunde, syreholdige snacks før sengetid

Noget andet der er mange der ikke forstår, er når det sunde mad også kan være en skidt ting for dine tænder, for det er jo ikke noget sukkerholdigt nødvendigvis. Men en af de store bøller for tænderne er faktisk lige så meget syre som sukker og der er en del sunde snacks der indeholder syre.

Nogle af de madvarer der indeholder meget syre men som samtidig er sunde kan være noget som f.eks. appelsiner, bananer, vindruer, rugbrød mf. Selv hvis du ikke skal til at sove efter du har indtaget disse madvarer der indeholder en del syre, så kan det være en god idé at sørge for at skylle maden ned med et glas vand, for at skylle munden fri fra den værste syre.

Nogle har en større tendens til at få syreskader på tænderne end andre og når der opstår syreskader, så bliver tænderne mere gullige og misfarvede end hvad de fleste synes er fedt at rende rundt med. Kaffe, the og tobak er desuden nogle af de største syndere i forhold til at give en form for misfarvning på tænderne og det kan i værste fald koste dig glæden ved at smile, fordi du ikke synes dit smil skal vises frem længere.

Skyl efter med et glas vand. Foto: Unsplash

Få smilet tilbage efter syreskader og misfarvning med tandblegning

Hvis du allerede synes at du har et tandsæt der bærer præg af enten syreskade eller anden form for misfarvning så er der heldigvis råd at finde og behandlingsmetoder som f.eks. tandblegning. En tandblegning er ikke noget der gør ondt og er derfor for de fleste en nådig måde at få behandlet tænderne så smilet igen kan vende tilbage.

Tandblegning er en kosmetisk behandling i og med at det er en behandling der udelukkende har til formål at få dine tænder til at fremstå flotte. Det er ikke en mulighed at få tandblegning, hvis dine tænder eller dit tandkød har brug for anden behandling, da det kræver at du har en sund mund i forvejen.

Når du overvejer en tandblegning, skal du sikre dig at der anvendes en blegningsmetode der ikke beskadiger din emalje på dine tænder, men i stedet anvender en metode hvor der ændres i misfarvningsmolekylerne og på den måde giver et mere hvidt resultat.

Efter en behandling med tandblegning er det vigtigt at du stadig husker at børste dine tænder mindst to gange om dagen og at du husker at komme afsted til de faste anbefalede kontrolbesøg hos din tandlæge. Det kan godt snyde mange at når de har flotte hvide tænder, så kan de tåle lidt mere usund livsstil med mindre rengøring, men det er langt fra det rigtige.

Effekten af en tandblegning er forskellig fra person til person. Nogle personer oplever en markant forskel mens andre ikke oplever den store synlige effekt, men alligevel kan opleve en smule forskel. Uanset hvad så er det vigtigt at huske at behandlingen ikke varer evigt og sagtens kan gentages hvert andet år.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Temaartikler fra HurtigMums