Fascinerende traditioner for nytårsmad rundt i verden
Nytårsaften er en af de aftener, der har flest traditioner rundt i verden. Det gælder i den grad også i forhold til mad, som bærer mange sjove og fascinerende traditioner med sig. Ofte spiser man specifikke ting i håbet om, at det vil give én lykke og rigdom.
I Danmark har vi nogle ganske særlige traditioner for nytårsaften. Vi tager vores fineste tøj på, mange spiser torsk og drikker champagner. Vi ser årets nytårstale klokken seks, vædder om årets sætninger sagt af dronningen, spiser kransekage, hopper ind i det nye år til midnat og nyder masser af fyrværkeri. Det er en traditionsrig aften, der har en særlig plads i mange danskeres hjerter. Men kigger man ud mod verden, så har de nogle helt andre nytårstraditioner. Det gælder særligt i forhold til mad, hvor der er mange fascinerende madtraditioner, der har overlevet gennem tiden. Mange af dem er ret sjove og interessante. Læs mere om nogle af de mest fascinerende nytårstraditioner rundt i verden her!
12 druer, syv kerner og 12 runde frugter
En af de mest kendte nytårstraditioner finder man i Spanien. Her har man nemlig en tradition, der involverer 12 vindruer. Det er en tradition, der går helt tilbage til starten af sidste århundrede, hvor man tæller ned til klokken tolv ved at tage en drue i munden ved hvert klokkeslag. En for hvert af årets måneder, det skulle nemlig give held og lykke til året, der kommer.
I Brasilien har de en lignende tradition med syv grapefrugtkerner. Lykkenummeret er syv, og derfor spiser man ofte syv styks af forskellige typer mad. En af dem er syv grapefrugtkerner, som skulle give et heldigt år forude. Tager man til Filippinerne, er det i stedet 12 styks, der giver lykke. Her håber de på lykke og økonomisk velstand ved at spise 12 runde frugter i løbet af aftenen. Frugterne skal være runde, fordi det symboliserer en mønt.
Nudler, kartofler og sødt brød
I Japan er der rig tradition for masser af nudler, og det gælder selvfølgelig også nytårsaften. Her har de traditioner for at spise de særlige soba-nudler lige op til midnat. Det skulle nemlig give en god overgang fra det gamle til det nye år. I Grækenland er det derimod sødt brød, som de har gammel tradition for at spise. Her bages der en mønt ind i brødet, og så deler man ellers brødet ud blandt familien. Den, der får mønten, vil efter sigende få et godt og frugtbart år. Der er også tradition for at skære to ekstra stykker af brødet, et til de fattige og et til helgener.
I Colombia handler en af deres traditioner for nytårsmiddagen slet ikke om at spise maden. Her lægger man i stedet tre kartofler under sin hovedpude. Den ene med skrald på, den anden semi-skrællet, mens den sidste er skrællet. Klokken tolv skal man uden at se under puden tage fat i en af kartoflerne. Hvis man får den kartoffel med skrald på, så får man et økonomisk godt år, hvor det modsatte er tilfældet, hvis man skulle få fat i den skrællede kartoffel.