Juleguderne må vide, hvorfor denne lille, uanselige småkage skal hedde fedtebrød. Jeg ved faktisk ikke, om det er en julesmåkage, men vi får dem altid kun til jul. Jeg ved de smager godt. Det er sådan en småkage, som ikke gør meget væsen af sig selv udseendemæssigt, men den smager … hold nu op hvor den smager … den smager af mer’.
Om navnet stammer fra dens udseende, som med lidt god vilje kunne ligne et stykke brød smurt med fedt. Eller om kagerne måske oprindeligt blev lavet med fedt i stedet for smør? Den er ikke fedtet – ud over glasuren naturligvis, men man har været lidt fedtet med ingredienserne, kun 5 ingredienser plus glasuren. Måske er det derfor? Jeg ved det ikke!
Få evt. endnu mere jule-inspiration fra vores gode venner fra Gastrofun
Fedtebrød – opskrift
Ingredienser
- 125 g meget blødt smør
- 125 g hvedemel
- 80 g sukker
- 80 g kokosmel
- 1 knsp. hjortetakssalt
- 2 spsk. friskpresset citronsaft
- 200 g flormelis
- 4-5 spsk. vand
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 180° C varmluft.
- Smuldr smørret i melet.
- Tilsæt sukker, kokosmel og hjortetakssalt, og rør eller ælt det sammen til en ensartet dej.
- Del dejen i fire lige store dele, og rul hver del ud til en pølse på tykkelse med din tommelfinger.
- Læg pølserne på en bageplade beklædt med bagepapir, og tryk dem lidt flade.
- Sæt dem i ovnen, og bag dem i 10-15 minutter, til de er blevet gyldne. De skal stadig være bløde.
- Tag fedtestængerne ud af ovnen, og lad dem afkøle lidt, mens du laver en glasur.
- Rør citronsaften ud i flormelissen.
- Rør herefter 2-3 spsk. vand ud i massen.
- Fortsæt med at tilsætte 1 spsk. vand, til glasuren har den rette konsistens.
- Smør glasuren på stængerne, og skær dem i skrå kager på ca. 2-2½ cm i bredden.
- Læg kagerne over på en rist, og lad dem køle helt af, og lad glasuren stivne, inden du lægger kagerne i en kagedåse med tætsluttende låg.