Her er alt, hvad du skal vide om det thailandske køkken

Annonce

Det thailandske køkken er populært over det meste af verden, og især på grund af dens alsidighed og perfekte kombination af orientalsk og vestlig madkultur, falder thailandsk mad i de flestes smag.

Ligegyldigt om det er chilier, karryretter, supper eller stir fries, så emmer det thailandske køkken af harmoni mellem salt, sødt, spicy, surt, bittert og umami. Det thailandske køkken har formået at kombinere mange hundrede års østlig og vestlig indflydelse og sammensat det til noget ganske unikt.

Ingredienserne

Det er især sprøde grøntsager, friske krydderurter og en rygende varm wok, som er hovedingredienserne i det thailandske køkken, gerne smagt til med chili, hvidløg, ingefær, lime og koriander. Disse komponenter bruges i den thailandske madkultur til at afstemme mængden af stærk, krydret, surt og sødt i de enkelte retter. På den måde giver det os alle mulighed for at tilpasse den thailandske ret, så den passer perfekt til netop vores smagsløg.

Det oprindelige thailandske køkken bærer præg af en livsstil tæt på havet. Fisk og skaldyr, planter og urter ses i dag stadig som nogle af de største ingredienser i thailandsk madlavning, og på grund af thaiernes buddhistiske religion, bruger de sjældent store stykker kød fra store dyr. Faktisk serveres thailandsk mad traditionelt set i relativt små bidder, så man kan nøjes med at spise retterne med ske og gaffel og helt uden kniv.

Påvirkning fra andre madkulturer

Det thailandske køkken er igennem flere hundrede år blevet påvirket af mange andre madkulturer, og blandt andet ses der stor inspiration fra de kinesiske, indiske og japanske køkkener, men også portugisiske, hollandske, franske og sydamerikanske tendenser kan opleves i thailandsk madkultur.

Mange retter ad gangen

Når man spiser thailandsk mad på restauranter, er det normalt i den thailandske madkultur, at man bestiller flere små retter ad gangen. Her ses igen et eksempel på, hvordan det thailandske køkken har fokus på at skabe den perfekte kombination og harmoni mellem de mange forskellige smagsnuancer, salt, sødt, stærkt, surt, bittert og umami, og det er normalt at kombinerer wokretter med supper og salater efterfulgt af søde desserter eller frisk frugt som eksempelvis mango, dragefrugt, durian, jackfrugt og papaya.

Oplev det thailandske køkken på egen hånd

Har du lyst til selv at opleve den thailandske madkultur på første hånd, så behøver du faktisk ikke rejse helt til Thailand. Der findes et hav af lækre thailandske spisesteder herhjemme, og du kan med garanti finde en god Thai restaurant nær dig. Sørger du efter en restaurant Odense, Frederiksberg, Hellerup, Lyngby, Rungsted, Valby, Østerbro eller København K, så er Wokshop et godt bud. Her får du en autentisk oplevelse af det thailandske køkken, for Wokshop får leveret alle deres urter, krydderier og grøntsager direkte fra Thailand. Stedet tilbyder dig ”A bit of Thailand”, og de serverer et bredt udvalg af en lang række thailandske favoritter som eksempelvis forårsruller, rejechips, thailandske salater, fried rice, supper, nudelretter, karryretter og wokretter. Til dessert har de blandt andet lune dybstegte bananer, kokoskager og frisk eksotisk frugt. Du kan både nyde retterne i restauranten eller bestille det som takeaway.

Picture of Martin Leo

Martin Leo

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Andre artikler fra HurtigMums