Hjemmelavet sylte opskrift
Ingredienser
Ingredienser til sylte
- 1½ kg svineskank
- 1½ kg svinebov med ben og svær
- 2 store løg
- 1 porre
- 8 nelliker
- 5 laurbærblade
- 1 lille busk persille
- 30-40 peberkorn
- 1½ spsk. salt
- 4-5 blade husblas – kommer lidt an på hvor meget svær der er med. Det er sværen, der danner stivelsen.
Ingredienser til krydderiblanding
- 1 løg
- 1½ tsk. stødt allehånde
- ½-1 tsk. stødt nellike
- ½-1 tsk. stødt eller revet muskatnød
- 1½ spsk. salt
- 3 tsk. friskkværnet peber
Sådan gør du
Sådan laver du sylte
- Skær skanken og boven i mindre stykker – ikke små, men halve eller noget i den retning, så de kan være i gryden, og så de ikke skal koge så længe.
- Hæld vand ved, så det lige dækker.
- Bring i kog.
- Klargør imens løg og porrer. Løgene skal i hele, og porrerne skæres i passende stykker, så de kan være i gryden.
- Stik fire nelliker i hvert løg.
- Skum ”suppen”.
- Tilsæt grøntsager, krydderier og krydderurter samt salt, og skru ned for varmen.
- Kog ved svag varme i 1½-2 timer – kødet skal være så mørt, at det slipper benene af sig selv.
- Pil kødet af benene, og hak det groft. Kassér svær og ben.
- Hak løget, og bland det samt alle krydderierne med kødet.
- Smag til, og kom det i aluforme af en passende størrelse – pres kødet let sammen i formen.
- Si suppen, og hæld lidt af det over kødet – bare så det lige dækker.
- Dæk sylten til, og stil den i køleskabet.
Sylte er nok noget, de fleste køber færdiglavet, fordi det er for omstændigt at lave selv. Men det er faktisk ikke spor svært. Du skal bruge en stor gryde, som du kaster noget svin, nogle krydderier og nogle grøntsager i, og så er der sylte … næsten!
Nej, det er ikke svært, men jo, det skal koge i et par timer eller to, men det behøver du jo ikke stå at kigge på imens.
Hjemmelavet sylte med husblas
Vil du være sikker på, at sylten bliver sammenhængende og skærefast, kan du bruge husblas.
- Læg husblassen i blød i koldt vand i ca. 5 minutters tid.
- Tag husblassen op af vandet, læg det i en kasserolle med så meget vand, som der følger med, og smelt den ved middel-høj varme.
- Lad det køle af i ½ minuts tid, hvorefter du hælder den over i den opmålte varme suppe under omrøring.
- Hæld suppen over kødet, dæk til, og sæt formene i køleskabet.
Servér på en skive rugbrød og med sennep og syltet rødbede.
Kan man fryse sylte?
Ja det kan du sagtens. Et lille lavpraktisk tip. Hvis du vil fryse din julesylte til brug til stor julefrokost kan du fryse det hele på en gang, men ellers kan det være en ide, at dele den op i flere små dele, så du kan tage det op, så det passer med den mængde sylteanretninger, som du har planlagt!
Der er nogle der faktisk syntes konsistensen bliver bedre efter den har været frosset ned.
9 Responses
Kan jeg fryse sylten
Hej Inge
Jeg kommer altid nogle af sylterne i fryseren, da der jo bliver en temmelig stor portion, hvis ikke der divideres ned. Jeg vil dog ikke anbefale, at de ligger i fryseren i mere end 3 måneders tid, før de spises. De bliver godt nok ikke sundhedsskadelige, men de kommer til at smage meget af “gris”.
De bedste hilsner
Beate, HurtigMums
Min sylte er ikke skærefast 🤬. Er lavet på rådyr og røget spæk og urter .HJÆLP🤔🤔👨🏻🍳
Hej Leif
Jeg har ikke så megen kendskab til den slags sylte. Men når det handler om grisesylte, er det sværen og husblassen, der gør, at sylten stivner, så den bliver skærefast. Så måske du ikke har nok husblas i.
Der er ingen gelatine fra rådyr. Så der skal enten bruges en del husblas eller gelatine pulver.
Hej kan du hjælpe mig julesylten er blevet for salt hvad kan jeg gøre for at rede den??????
Hilsen annie
Hej Annie
Det har jeg desværre ikke lige et godt råd til. Måske andre har?
Jeg tænker, at der må være en fejl i opskriften her.
Ifølge den, skal der 1 1/2 spsk salt i kogelagen, hvilket virker meget rimeligt. Men der skal også 1 1/2 spsk i krydderi blandingen, hvilket virker noget i overkanten. Kan det virkelig passe?
Hej Dan
Det er, hvad jeg bruger. Men smag og behag er jo forskellig.