Teriyaki sauce

Teriyaki er en japansk tilberedningsmetode, hvor grøntsager, fisk, kylling og andet kød bliver marineret i en speciel sovs – teriyaki-sovs eller -sauce – og derefter grilles eller steges. Teriyaki-sauce er blevet meget populært mange steder i verden – og også her i Danmark. Og det er der god grund til, for det er virkelig umami, der vil noget. 

Oftest kan du købe teriyaki-sauce i dagligvarebutikkerne. Men har du lige glemt at få det købt, så kan du heldigvis lave den selv. Og det er ikke engang særligt svært eller tager særlig lang tid. Men det er i hvert fald væsentligt billigere at lave den selv end at købe den færdig.

Opskrift på teriyaki sauce

teriyaki sauce

Teriyaki-sauce

Ingen anmeldelser
Forb. tid: 2 minutter
Tilb. tid: 13 minutter
Samlet tid: 15 minutter
Ret: Tilbehør
Køkken: Japansk
Calories: 71kcal
Saucen laves af ingredienser, jeg stort set altid har i mit køkken, men jeg ved jo selvsagt ikke, om det gælder alle. F.eks. har jeg også altid citroner, sellerisalt, peanutbutter og mange andre ting i mit køkken, som måske ikke alle har.
Ca. 2½ dl

Ingredienser

  • 2 fed hvidløg
  • 15 g frisk ingefær
  • 1 dl vand
  • 3 spsk. riseddike
  • 4 spsk. brun farin
  • 2 spsk. honning
  • ½ dl sojasauce
  • 1 spsk. majsstivelse

Sådan gør du

  • Pil hvidløgsfeddene, og hak dem fint.
  • Skræl ingefæren, og riv den fint.
  • Kom hakket hvidløg, revet ingefær, vand, riseddike, brun farin, honning og sojasauce i en gryde, og bring det i kog.
  • Skru lidt ned for varmen, og lad blandingen koge i ca. 10 minutters tid. Rør indimellem i den.
  • Rør imens majsstivelsen 2-3 spsk. koldt vand sammen til en jævning.
  • Hæld jævningen i gryden under omrøring, og lad den koge med i et par minutter under omrøring.
  • Ønskes saucen tykkere, kan du tilføre mere jævning. Ønskes den tyndere, kan du tilsætte lidt mere vand.
  • Si saucen, hvis du ikke ønsker små stumper af hvidløg og ingefær i den.

Noter

Tip: Har du ikke hvidløg, kan du bruge 1 tsk. hvidløgspulver i stedet for. Har du ikke frisk ingefær, kan du bruge 1 tsk. stødt ingefær i stedet for. Udskifter du både hvidløg og frisk ingefær, behøver du heller ikke at si saucen.

Nutrition

Kalorier: 71kcal | Kulhydrat: 13g | Protein: 6g | Fedt: 0.2g | Mættet fedt: 0.04g | Flerumættet fedtsyre: 0.04g | Enkeltumættet fedtsyre: 0.03g | Natrium: 2802mg | Kalium: 183mg | Fiber: 1g | Sukker: 7g | Vitamin C: 1mg | Calcium: 23mg | Jern: 1mg

FAQ om teriyaki

Herunder får du svarene på de oftest stillede spørgsmål om teriyaki.

Hvad bruges teriyaki til?

Saucen kan bruges til at marinere i, stege i, til dip til f.eks. friske forårsruller, eller du kan bruge den til at smage til med. Bl.a. den asiatiske ret, teriyaki chicken – eller på godt dansk, kylling – er rigtig populær ret herhjemme.

Hvad smager teriyaki-sauce af?

Saucen er som tidligere nævnt umami i en grad, du ikke finder mange andre steder. Umami er den femte grundsmag, og det er velsmag. Umami består af og fremhæver de fire andre grundsmage. Saucen får salt og umami fra sojasaucen, surt fra eddiken, sødt fra farin og honning, og bittert fra hvidløg og ingefær.

Er teriyaki stærkt?

Nej, ikke medmindre du selv vælger det. For du kan jo tilsætte mere ingefær og/eller hvidløg. Der er sågar også nogle, der tilsætter hakket chilipeber.

Hvordan laves teriyaki-marinade?

Du finder opskriften på teriyaki-marinade, -sauce, -sovs – kært barn mange navne – herover.

Sidst opdateret: 25. april 2025
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter