Røsti

Røsti er jo som bekendt en kartoffelret. Den kan spises, som den er – som hovedret – eller kan spises som tilbehør – nøjagtigt som kartofler plejer her i Danmark. Røsti –  er ligesom Pommes Anna – er en af de alternativer til normale kartofler vi danskere kan variere vores kartoffelfetish med.

Røsti

Røsti – opskrift

Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 20 minutter
Samlet tid: 30 minutter
Kalorier: 1522kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Hovedingrediensen i røsti er kartofler. Rå eller kogte kartofler, der rives og bliver stegt – eller bagt. Nogle kommer æg i for at holde sammen på massen, men det er egentlig ikke nødvendigt. Rösti kan smages til med f.eks. hvidløg, løg, bacon, krydderier eller ost eller en blanding af, hvad man nu kan lide. Røsti kan meget let blive pandekageagtigt – sådan lidt tung og blød – og det er helt i orden, hvis man kan lide dem sådan. Jeg kan godt lide dem lette, luftige og sprøde, så det er sådan en opskrift, du får her. Som du kan se herunder, er det ikke mange ingredienser, der skal til. Og en del af ingredienserne – måske endda dem alle – er ingredienser, de fleste har i huset i forvejen.

Ingredienser

  • 500 g kartofler – gerne melede og gerne store især hvis du skal rive dem manuelt
  • 1 løg
  • 40 g smør eller margarine
  • 200 g mild ost
  • Salt


Sådan gør du

  • Skræl kartoflerne – det er ikke absolut nødvendigt, hvis kartoflerne har en pæn skræl, og hvis du ikke har noget imod, at dine røsti bliver lidt grovere og mørkere i det. Så skal de blot skrubbes helt rene.
  • Riv kartoflerne groft – gerne i en køkkenmaskine med rivejern. Det gør det væsentligt hurtigere og nemmere.
  • Pil løget, og hak det fint, og bland det med kartoflerne.
  • Smelt halvdelen af smørret, og bland det med kartofler og løg.
  • Riv osten, og bland også den i kartoffelblandingen.
  • Tilsæt lidt salt.
  • Lav røsti i størrelser, du synes er passende ved at lægge portioner på panden. Hver portion spredt godt ud, osten skal nok sørge for at de smelter sammen. Jeg kan have tre på panden ad gangen, det er den størrelse, jeg finder passende, men det kan sagtens være, du synes to eller fire måske er bedre. Steg dem på begge sider i resten af smørret, til de er gyldne og gennemstegte.

Nutrition

Kalorier: 1522kcal | Kulhydrat: 100g | Protein: 61g | Fedt: 99g | Mættet fedt: 63g | Transfedtsyre: 1g | Kolesterol: 296mg | Natrium: 1562mg | Kalium: 2471mg | Fiber: 13g | Sukker: 10g | Vitamin C: 107mg | Calcium: 1537mg | Jern: 6mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Du kan også vælge at bage dem i ovnen i ca. ½ time ved 200° C, men jeg synes ikke, de bliver lige så sprøde.

Serverer du dine røsti som hovedret, så læg en lille klat flødeost på toppen, og servér med et glas kølig Pouilly-Fuissé, La Roche, som er en tør hvidvin lavet på chardonnaydruen.

Ja og så kommer min lille fetish .. Jeg elsker at lave røsti med millionbøf, men sig det nu ikke til nogen 😉

Rösti var oprindeligt morgenmad

Så er det ud af fjerene og op og komme i gang med dagen! For røsti – eller egentlig rösti – er nemlig oprindeligt blevet spist om morgen som morgenmad i den schweiziske kanton Bern. Den har så efterhånden spredt sig til hele landet og anses rigtig mange steder i Schweiz som værende en nationalret.

Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

2 reaktioner

    1. Hej Cianne
      Ja du kan sagtes fryse de her rösti. Bare placer dem i en bradepande og i ovnen med dem, når de skal bruges igen 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
Annonce