Tærte med skinke

Tærter er rigtig gode til at ”gemme” grøntsager og/eller rester i. Jeg laver ofte denne tærte med skinke, når jeg har rester af kogt skinke og evt. rester af nogle rå grøntsager, som f.eks. frisk spinat eller de dér salatblandinger, du kan købe skyllet og klar til brug. Læs opskriften herunder. Følg den, eller udskift med, hvad du har af rester i køleskabet.I disse tider, hvor vi er så opmærksomme på CO2-udslip, madspild osv., er det god samvittighed at bruge alle dine rester. Men det er ikke den eneste fordel, der er ved det – du sparer også penge på madbudgettet.

Opskrift på tærte med skinke

tærte med skinke

Tærte med skinke, porre og spinat

Ingen anmeldelser
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 20 minutter
Samlet tid: 40 minutter
Ret: aftensmad, Frokost
Servings: 4 personer
Du kan købe en tærtebund fersk og bruge, når du skal lave tærte. Det kan faktisk være en fordel at have et par stykker liggende i fryseren, så er der altid nem mad i sigte. Men du kan altså også hurtig knalde en mørdej sammen.

Ingredienser

Ingredienser til mørdej

  • 75 g koldt smør
  • 150 g hvedemel
  • ½ tsk. salt
  • ½ dl vand

Ingredienser til tærten

  • 300 g kogt skinke
  • 1 porre
  • 175 g spinat
  • Lidt olivenolie
  • 2 æg
  • ¾ dl cremefraiche
  • 40 g flødeost naturel
  • ½ dl mælk
  • ½-1 dl revet ost – eller efter smag og behag

Sådan gør du

  • Skær smørret i mindre stykker.
  • Kom alle ingredienser til dejen i røreskålen, og ælt/rør hurtigt dejen sammen.
  • Pak dejen i husholdningsfilm, og opbevar den på køl, til den skal bruges.
  • Skær skinken i tern.
  • Fjern roden, de yderste blade og den grove del af toppen på porren.
  • Skyl porren, og skær den i tynde ringe.
  • Skyl spinaten, og lad den dryppe af.
  • Kom lidt olie på en stegepande, og svits porrerne i kort tid.
  • Kom spinaten på, og lad det svitse, til spinaten falder sammen.
  • Tænd ovnen på 180° C.
  • Bland æg, cremefraiche, flødeost, mælk og halvdelen af osten sammen, og vend skinke, porrer og spinat i blandingen.
  • Rul dejen ud, så den passer til din tærteform – også op ad kanterne.
  • Prik huller i bunden af dejen med en gaffel.
  • Forbag tærtebunden i 10 minutter.
  • Tag tærten ud af ovnen, og fordel fyldet i den.
  • Drys resten af osten over, og sæt tærten i ovnen igen i 10 minutter – eller til fyldet er fast, og dejen er gylden.

Noter

Tip I: Lav evt. dejen i god tid – f.eks. aftenen før – og lad den ligge på køl. En kold mørdej er nemmere at arbejde med end en lun. Og så sparer du tid på selve dagen. Husk ikke at ælte dejen for meget. En mørdej skal helst bare lige samles.
Tip II: Vil du have en pæn lige kant på din tærte, så skær overskydende dej fra – men ikke for meget, dejen kan trække sig sammen under bagning. Rester af dej kan bruges til at pynte med.
Pst: Du med det skarpe syn har sikkert bemærket det orange i min tærte. Det er gulerodsstrimler, fordi jeg ikke havde helt nok spinat.

Efterskrift

Tærter som denne er noget af det mest taknemmelige, du kan lave i køkkenet. Du behøver ikke følge opskriften slavisk – tværtimod. Brug det, du har. Det handler ikke kun om at minimere madspild, men også om at gøre hverdagen lettere og mere smagfuld med de midler, du har ved hånden. Har du lidt rester af feta, broccoli, tomater, peberfrugt eller måske lidt pølse, så prøv dig frem og skab din egen version.

Du får et måltid, der smager godt, mætter – og giver dig god samvittighed. Og så er det jo heller ikke dårligt, at det hele kan laves med ingredienser, du måske ellers ville have smidt ud.

Sidst opdateret: 2. maj 2025
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Se også disse opskrifter