Klassisk trifli med makroner og kagecreme

Trifli er en dessert, som er lagdelt, og som oftest serveres portionsanrettet. Den klassiske trifli består af en bær- eller frugtkompot, knuste makroner eller ladyfingers evt. dryppet med lidt sherry, kagecreme og/flødeskum. Men desserten kan varieres i det uendelige. Herunder får du en opskrift på trifli med stikkelsbærkompot, men den kan sagtens anvendes til andre bær- eller frugtkompotter.

Det du skal være mest opmærksom på, hvis du bruger opskriften til en anden type bær- eller frugtkompot, er, at sukkermængden kan variere afhængig af bærrets/frugtens sødme eller syrlighed. Stikkelsbær kan være meget sure, hvis de er plukket tidligt. Ribs og rabarber kan også være meget sure. Så kom sukker i lidt ad gangen, og smag til, inden du bruger kompotten.

Opskrift på trifli med makroner og kagecreme

trifli

Klassisk trifli med makroner og kagecreme

Ingen anmeldelser
Forb. tid: 5 minutter
Tilb. tid: 25 minutter
Samlet tid: 30 minutter
Ret: Dessert
Servings: 4 personer
Hvis du vil gøre det rigtig nemt, så køber du selvfølgelig bare en færdig kagecreme eller et pulver, som blandes op med mælk. Du kan også købe en færdig grød – nok ikke stikkelsbær med så mange andre typer – i stedet for at bruge kompot. Og når nu vi er ved det, så kan du også lige komme en dåse flødeskum i indkøbskurven. Nå okay. Nu skal jeg heller ikke pudse glorien for meget. Jeg bruger ikke hjemmelavede makroner – men du må gerne.

Ingredienser

Ingredienser til stikkelsbærkompot

  • 200 g stikkelsbær
  • 1/2 dl Ca. ½ dl vand
  • 70-100 g sukker – afhængig af bærrenes syrlighed/sødme

Ingredienser til kagecreme

  • 1 vaniljestang – efter smag
  • 20 g majsstivelse
  • 2 dl mælk
  • 2 æggeblommer
  • 40 g sukker
  • Derforuden skal du bruge 150 g makroner 2½ dl piskefløde og evt. lidt lakridspulver

Sådan gør du

  • Kom stikkelsbær, vand og sukker i en gryde, bring det i kog, og lad det koge i 10-15 minutter under låg, til bærrene er blevet bløde.
  • Flæk imens vaniljestangen på langs, og skrab kornene ud.
  • Pisk majsstivelsen sammen med lidt af mælken – ca. ½ dl – til en jævning.
  • Kom resten af mælken, æggeblommer, sukker samt vaniljestang og -korn i en gryde, og bring det langsomt i kog, mens du pisker.
  • Kom jævningen i under omrøring, når blandingen er lige ved at koge.
  • Pisk videre, indtil kagecreme har den rigtige tykkelse – det kan tage lidt tid.
  • Tag gryden af varmen, og køl kagecremen helt ned – gerne i køleskabet.
  • Smag kompotten til.
  • Lad også kompotten køle helt ned.
  • Knus makroner groft.
  • Pisk fløden til let skum, og vend evt. lidt lakridspulver i den.
  • Saml triflien, når creme og kompot er kølet af.
  • Først lidt knuste makroner, så lidt creme, lidt kompot, lidt mere creme, lidt flere knuste makroner – rækkefølgen er valgfri og ikke så vigtig – og til sidst flødeskum.

Noter

Tip: Hvis du synes, kompotten er for tynd, kan du jævne den med lidt majsstivelse rørt ud i lidt vand.

​Trifli er ikke bare en dessert – det er en stemning. En lille, lagdelt kærlighedserklæring til både smag og tradition. Den forener det søde, det syrlige, det sprøde og det bløde i en harmonisk helhed, der både vækker minder og skaber nye.​

Det skønne ved trifli er, at den kan varieres i det uendelige. Har du ikke stikkelsbær ved hånden? Så prøv med rabarber, hindbær eller en blanding af sommerens bær. Tilføj et strejf af lakrids, en smule revet citronskal eller måske en sjat dessertvin for at give din egen personlige twist.​

Trifli er også en fantastisk måde at bruge rester på – en rest kage, lidt frugt, en skefuld creme – og pludselig har du en ny, lækker dessert.​

Så næste gang du har lyst til at forkæle dig selv eller dine gæster, så husk på triflien. Den er nem at lave, imponerende at servere og altid en fryd at spise. Velbekomme!

Stop madspild

Har du creme til overs, kan du bruge den til at lave softice. 200 g frossen frugt, lidt sukker eller flormelis – efter smag – og 250 g kagecreme blendes kraftigt sammen. Smag til. Og så er der softice.

Sidst opdateret: 25. april 2025
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter