Glühwein

Gå til opskrift Udskriv
Madskribent Pernille

Glühwein – Har du nogensinde besøgt et af de traditionelle julemarkeder eller været på skiferie i Østrig, så har du med garanti smagt glühwein. Denne herlige, dampende varme kop med tysk hygge. Den er perfekt til at få varmen ved, når du en kold vinterdag går rundt mellem de mange boder på julemarkedet eller efter en dag på de østrigske pister eller til julehyggen herhjemme i Danmark med en æbleskive eller to til.

Drikken er i familie med gløgg, men med et lavere alkoholindhold, da der hverken tilsættes portvin, snaps eller anden spiritus. Egentlig er det mere hen ad en rødvinstoddy.

Opskrift på Glühwein

Glühwein

Glühwein – opskrift

5 fra 2 stemmer
Samlet tid: 15 minutter
Servings: 4 personer
Author: Pernille
I stedet for ekstrakt kommer du krydderierne direkte i drikken. Og da der ikke er nogen rosiner, der skal stå og suge snaps, er hele processen meget hurtigere og enklere.

Ingredienser

  • 1 flaske god rødvin – f.eks. Côtes du Rhone eller en vin lavet på druerne zinfandel primitivo eller malbec
  • dl vand
  • 3 nelliker
  • 1 kanelstang
  • 1 appelsin – evt. også 1 til pynt

Sådan gør du

  • Bland alle ingredienserne – undtagen appelsin – i en gryde, og varm op, til lige før vinen koger.
  • Skær appelsinen i små stykker, og tilsæt dem.
  • Lad det hele stå over varmen i ca. 10-15 minutter.
  • Hæld drikken i forvarmede krus, kopper eller glas – tag evt. nelliker og kanelstang op, eller lad dem pynte i drikken.
  • Pynt evt. med en skive appelsin.

Andre varianter

Alkoholfri glühwein

Ligesom gløgg kan den tyske variant selvfølgelig også laves alkoholfri – Autofahrer-Glühwein (bilist) som tyskerne selv kalder den.

Det skal du bruge til 4 personer

  • 7 dl druesaft
  • 4 nelliker
  • 1 lille stykke kanelstang
  • ½ dl appelsinsaft
  • ½ dl citronsaft
  • 100 g honning

Fremgangsmåde

  1. Kom druesaft, appelsinsaft og citronsaft i en gryde sammen med nelliker, kanelstang og honning.
  2. Varm op til lige før kogepunktet.
  3. Rør, til honningen er opløst.
  4. Land bilist-gløggen stå på varmen i ca. 20 minutter – uden at det koger.
  5. Si drikken, og server den varm.

Denne variant er selvfølgelig også velegnet til børn.

[/et_pb_text]

Lys/hvid glühwein

Du skal da også lige have den lyse variant. For selvfølgelig kan den da også laves af hvidvin, nøjagtig som den gløgg, du kender så godt fra den danske jul.

Til 4 personer

  • 1½ l hvidvin
  • ¾ dl lys rom
  • 1¼ dl appelsinsaft
  • 4 spsk. sukker
  • 4 nelliker
  • 1 appelsin

Tilberedning

  1. Hæld hvidvinen i en gryde, og tilsæt rom, appelsinsaft, sukker og nelliker.
  2. Varm op til kogepunktet, og lad det varme i ca. 10 minutter under låg.
  3. Vask imens appelsinerne, skær dem i hele eller halve skiver, og fordel dem i 4 glas eller kopper.
  4. Si drikken, hæld den i glassene, og servér med det samme.

Glühwein som medicin

Glühwein – eller gløgg – er lige fra start af blevet brugt som helsedrik eller medicin. Det blev formentlig brugt mod sygdomme, som følge af vinterdepressioner. Og det virker nok stadig, hvis man drikker rigeligt af det.

Picture of Pernille

Pernille

italiensk mørbradgryde
aftensmad

Mørbradgryde

Her får du opskriften på mørbradgryde eller retter du får 5 forskellige opskrifter. Du får den helt traditionelle opskrift på mørbradgryde, så får du en

Læs mere »
Hindbærmarmelade
Andre

Hindbærmarmelade

Når det kommer til marmelade, er hindbærmarmelade nok min favorit … eller faktisk kan jeg også godt lide appelsinmarmelade … og egentlig også havtornmarmelade …

Læs mere »
cantuccini
Italienske opskrifter

Cantuccini

Cantuccini! Jeg kan næste høre den italienske bager udråbe ordet. Med cantuccini er vi nemlig i det italienske køkken. I bageafdelingen vel at mærke. Egentlig

Læs mere »
Varme hveder
Bagning

Varme hveder

Varme hveder eller hvedeknopper – som de også kaldes – er en traditionsspise. Altså noget vi kun spiser på et bestemt tidspunkt af året. Lidt

Læs mere »
injera
Afrikansk

Injera

Injera er en madpandekage lavet på teffmel. Den spises til stort set alt i Etiopien. Den er nem nok at lave, men svær at planlægge,

Læs mere »
rabarbermarmelade
Opskrifter

Rabarbermarmelade

Rabarbermarmelade, rabarberkompot, rabarbergrød, rabarbere … er der noget, der minder mere om dansk forår og sommer? Ja, jeg ved godt, den har sæson til langt

Læs mere »