Confiteret and

Gå til opskrift Udskriv
Madskribent Pernille

Når du laver confiteret and – eller confiterede andelår, som nok er mere anvendt, da de fylder mindre end en hel and – så er det faktisk en meget gammel henkogningsform, som især blev brugt til gæs, ænder og flæsk. Confire er fransk og betyder konservere.

Hvad er confiteret and?

Confiterede andelår er andelår, der er saltet og krydret og derefter kogt langsomt i fedt eller olie. Sådan en behandling gør, at lårene kan holde sig i mindst 1 uge på køl.

Hvad betyder confiteret?

Confit d’oie betyder confiteret gås, og er en vigtig ingrediens i den populære, franske ret cassoulet. Det er en sammenkogt ret af hvide bønner, pølser og confit d’oie.

Confiteret and

Confiteret and – opskrift på andelår

4.50 fra 2 stemmer
Samlet tid: 14 timer 40 minutter
Servings: 4 personer
Author: Pernille
Hvis det skal være helt originalt, så skal andekødet koges i eget fedt – altså andefedt. Men det er ikke sådan lige til at få fat i en liter andefedt – eller mere – og det er også ret dyrt, hvis ikke du selv lige har kogt noget fedt af nogle ænder. Men heldigvis fungerer tilberedningsmetoden også med rapsolie. Og det er da nemt at få fat i og ikke særligt kostbart.

Ingredienser

  • 4 andelår
  • 3 fed hvidløg
  • 2 spsk. groft salt
  • 2 spsk. sukker
  • 4 laurbærblade – gerne friske hvis det er muligt
  • 1 dl frisk timian
  • Friskkværnet peber
  • 1 l rapsolie

Sådan gør du

  • Skrab kødet fra lårbenene, så du får et stykke med ren knogle. Det ser pænt ud ved servering.
  • Pres hvidløgsfeddene, og bland det sammen med salt, sukker knuste laurbærblade (eller hakkede, hvis de er friske), timian revet i mindre stykker samt friskkværnet peber.
  • Gnide andelårene med blandingen, og kom dem i pose beregnet til fødevarer, og lade det trække i køleskabet til næste morgen.
  • Børst krydderierne af, og læg andelårene i en stor gryde, og dæk med olien.
  • Lad andelårene simre i 2½ time.
  • Tag andelårene op af olien, og kom dem i en plastbeholder med tilhørende tætsluttende låg.
  • Si olien, hæld den over – sørg for, at alt er dækket – og læg låget på. Alt dette kan du gøre i god tid, for lårene kan sagtens holde sig en uge i køleskabet, så længe du lader låget blive på.
  • Tag andelårene op af olien, og lad dem dryppe lidt af.
  • Streg andelårene på en stegepande ved høj varme, til skindet er sprødt og kødet er gennemvarmt – det er jo tilberedt, så det skal ikke steges længe.

Confiteret andelår – tilbehør

Og hvad skal du så servere til din confiterede andelår? Du kan servere dem helt enkelt med kogte – måske brasede – kartofler og en grøn salat. Eller du kan servere dem med stuvet grønkål og brunede kartofler.

Confiteret and på dåse

Gider du ikke stå med besværet, men vil gerne nyde de confiterede andelår – de smager nemlig ekstremt lækkert og bliver vanvittigt saftige og møre – så kan du faktisk købe dem på dåse.

Her vil du typisk komme til at give fra ca. det dobbelte og op til fire-fem gange så meget, som for et råt andelår, du selv confiterer.

Picture of Pernille

Pernille

Brusebadsboller
Bagning

Brusebadsboller

Brusebadsboller er egentlig bare koldhævede boller. Det betyder, at du kan få friskbagte morgenboller uden at skulle stå med mel om ørerne og bolledej på

Læs mere »
culottesteg
Opskrifter

Culottesteg

Culottesteg (og cuvettesteg – se nedenfor) – Culotte er en udskæring af en okse. En udskæring, som tidligere har haft lidt samme skæbne som svinekæber

Læs mere »
Rørt Tatar
forretter

Rørt tatar

Min rørt tatar opskrift og lidt bemærkninger Tatar er hakket eller skrabet kalve- eller oksekød – ofte mørbrad, filet eller inderlår – der serveres råt

Læs mere »
tonkatsu
Andet

Tonkatsu

Tonkatsu er en japansk opfindelse. Tonkatsu serveres ofte som en del af et helt måltid med kål, suppe, ris og syltede agurker. Det er en

Læs mere »
bagna cauda
Italienske opskrifter

Bagna cauda

Bagna Cauda er en italiensk ansjosdip – nærmere bestemt fra Piemonte. Hvis du allerede nu ”bladrer” videre, fordi der står ’ansjos’, så snyder du altså

Læs mere »