Côte de boeuf omtales ofte som kongen af bøfferne. Om det er prisen, størrelsen eller smagen, der er kongen ved jeg ikke. Det kunne for så vidt være alle tre dele. Den er dyr, den er stor, den smager godt.
Côte de boeuf er skåret af oksehøjreb. Det er det stykke, der er tilbage, når det yderste stykke af oksehøjrebet er fjernet. Midterstykke kaldes også for øjet i højrebet – også kaldet ribeye. Det er også af dette stykke, du får ribeye-steaks. Forskellen på ribeye-steaks og côte de boeuf, er at steaken er tyndere, og der behøver ikke være skaft/ben på, det skal der være på en côte de boeuf.
Côte de boeuf – opskrift
5 fra 1 stemme
Samlet tid: 55 minutter minutter
Ret: Hovedret, Oksekød
Køkken: Fransk
(skærm slukker ikke)
Antal: 2 personer
Forfatter: Beate Grandahl
Du kan stege kødet på pande, på grill eller i ovn. Jeg foretrækker at brune det af på panden og stege den færdig i ovnen i panden.
Ingredienser
- 1 côte de boeuf – ca. 600 g
- ½ hvidløg
- 2-3 spsk. olivenolie
- En god klat smør – ca. 40-50 g
- 1 dusk frisk timian
- Groft salt og peber
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 120° C.
- Sæt kødet ud på køkkenbordet ½ til 1 hele time, før den skal tilberedes, så den ikke er køleskabskold.
- Pil hvidløgsfeddene, og giv dem et tryk, så de smatter lidt ud.
- Drys kødet med salt og peber over det hele.
- Varm en støbejernspande eller lignende op – en der kan tåle at komme i ovnen (også håndtaget) – og kom olie på den.
- Stil kongebøffen på fedtkanten i olien, når olien er blevet varm, og lad den brune – det tager et minuts tid.
- Brun alle siderne af kødstykket i 1 til 1½ minut, til hele stykket har fået en god stegeskorpe.
- Drys med salt og peber igen hele vejen rundt. Og lad nu kødet ligge på den ene flade side.
- Skru ned for varmen, og tilsæt smørret, hvidløgsfeddene og timian.
- Sæt pande med kød i ovnen, og lad det stege i 30-35 minutter – afhængig af tykkelse. Centrumstemperaturen skal være omkring de 55° C. Vend kødet, når halvdelen af tiden er gået. Hæld også smeltet smør fra panden over kødet med en ske med jævne mellemrum.
- Tag kødet ud af ovnen, og lad den hvile i panden i ca. 10 minutter.
Noter
Sådan skærer du en côte de boeuf
- Skær kødet ud ved bordet – brug en skarp kniv – og læg gerne det trancherede kød på et varmt fad, så kødet ikke mister for meget varme.
- Skær langs med benet. Den der er vild med at gnave ben, får lov til det.
- Skær det trekantede stykke af, der sidder ved siden af benet, så du har et reelt stykke kød, der er nogenlunde lige bredt hele vejen. Det trekantede stykke halveres på den lange led.
- Skær resten af kødet i pæne skiver.
- Hæld stegeskyen over, og maden er klar til servering.
Côte de boeuf smager godt med hjemmelavede pommes frites og et glas kraftig bordeauxvin – f.eks. en barbaresco.