Normalt når jeg laver hummersuppe – som regel i en weekend, for det tager en del tid – så laver jeg den efter denne opskrift, og så spiser vi ikke andet til det måltid. Men hvis der kommer gæster, serverer jeg den som en forret, og så får vi en god bøf eller et stykke steg som hovedret.
Hummersuppen, som du får opskriften på herunder, er lidt mindre koncentreret i sin hummersmag end hummerbisque. Til gengæld er den billigere, nemmere og hurtigere at lave. Og den smager altså godt nok til, at du kan servere den for gæster.
Nem hummersuppe – opskrift
4.75 fra 4 stemmer
Samlet tid: 1 time time
Ret: Suppe
(skærm slukker ikke)
Antal: 4 personer
Forfatter: Beate Grandahl
Vil du være på forkant med din madlavning, kan du med fordel sætte suppen på køl mellem pkt. 11 og 12, og så lige lave det sidste, inden gæsterne skal sætte sig til bords.
Ingredienser
- 8-12 jomfruhummerhaler med skal
- 2 skalotteløg
- 1 fed hvidløg
- 1½ spsk. olivenolie
- 1 spsk. tomatpuré
- 1 dl tør hvidvin
- ¾ l vand
- 2 spsk. oystersauce
- 1 dl cremefraiche 38 %
- 15-20 g smør
- Salt og peber
- 125 g mild skimmelost helst hvidskimmel
- 2 spsk. cognac
- Godt brød
Sådan gør du
- Start med noget af tilbehøret, nemlig cognac-ostecremen.
- Skær skimmelosten uden skorpe i små tern, og hæld cognacen over.
- Sæt blandingen til side tildækket (den skal ikke stå på køl), og lad den trække i mindst ½ time.
- Pil imens jomfruhummerhalerne, læg halerne for sig (sørg for at fjerne tarmen) og skallerne for sig.
- Pil skalotteløg og hvidløg, og hak begge dele fint.
- Varm 1 spsk. olivenolie op i en stor gryde, der kan rumme alle skallerne.
- Kom hummerskaller, løg og hvidløg i gryden sammen med tomatpuré, og lad det svitse i et par minutter eller tre ved kraftig varme, mens du rører det rundt.
- Tilsæt hvidvin, og lad det koge næsten væk.
- Blend imens ost og cognac til en creme, og sæt den tildækket på køl i mindst et kvarter.
- Tilsæt vand og oystersauce til suppen, bring den i kog, og lad det hele koge i ca. et kvarters tid uden låg.
- Hæld suppen gennem en sigte, og kom den tilbage i den renvaskede eller en ny gryde.
- Tilsæt cremefraiche, rør rundt og bring suppen i kog.
- Smag til med salt og peber.
- Varm en pande med slip-let-belægning op, og kom ½ spsk. olivenolie på.
- Læg hummerhalerne på panden med ryggen nedad og med god afstand.
- Skru lidt ned for varmen, og lad kødet karamellisere.
- Kom en god klat smør ved, og lad det bruse op, mens du kører panden vandret rundt i cirkelbevægelser.
- Vend jomfruhummerhalerne, og steg dem ved svag varme på den anden side, mens du med en ske hælder smeltet smør fra panden hen over dem. Fortsæt ½ minuts tid.
- Tilsammen må punkt 16., 17. og 18 ikke tage mere en maks. to minutter.
- Servér den varme suppe med ristede jomfruhummerhaler og lunt eller ristet brød med cognac-ostecreme på.
Hummersuppe smager aldeles fremragende – hvis man er til det, for det er en ret som deler vandene. Det er en fed cremet suppe med dekadent smag.
Se eventuelt også opskrifter på hummerbisque her.