Irsk stuvning – eller irish stew – er rigtig simremad. Alt i en gryde og så er det bare at nyde duften og vente. Du kan godt lave den på 1 time til halvanden, men du kan også komme den i ovnen ved lav varme eller i slow cookeren. Jeg gør det sidste, for det er bare en god måde at lave mad på i hverdagen.
Alle ingredienserne i en Crock-Pot inden du tager hjemmefra om morgenen, indstil timer og temperatur, og så er der mad – og en dejlig duft – når du kommer træt hjem fra arbejde. Og så er det altså en helt anden måde, kødet er mørt på, end når du tilbereder det hurtigt.
Opskrift på irsk stuvning
Irsk stuvning med lam eller oksekød – opskrift
Ingredienser
- 500 g lamme- eller oksekød
- 100 g bacon
- 4 mellemstore kartofler
- 3 gulerødder
- 3 løg
- 25 g smør
- ½ l oksebouillon
- Lidt frisk timian
- Lidt frisk persille
- Salt og peber
Sådan gør du
- Fjern det værste fedt, og skær kødet i 2 x 2 cm store tern.
- Skær baconen i strimler.
- Skræl kartofler og gulerødder, og pil løgene.
- Skær kartofler og gulerødder i 1 cm tykke skiver, og skær løgene i ringe.
- Kom baconen i gryden, sæt den på kogepladen, og tænd for medium-høj varme.
- Svits baconen, og tag den herefter op.
- Smelt smørret, og lad det bruse af – pas på det ikke branker i den varme gryde.
- Kom kødet i – evt. ad flere gange – og brun det.
- Læg herefter ingredienserne i lag. Først kød og bacon, så gulerødder, løg og kartofler, så lidt mere kød og bacon og til sidst endnu et lag gulerødder, løg og kartofler.
- Hæld bouillon i gryden, tilsæt en dusk frisk timian, en smule salt – ikke for meget bouillonen salter også – og godt med friskkværnet peber.
- Sæt gryden i varmelegemet, læg låg på, indstil til lav effekt i syv timer.
Kartoflerne jævner bouillonen, men hvis du synes, det er for lidt, så giv den lidt majsstivelse udrørt i vand. Retten skal have en tykkelse som halv suppe halv gullasch.
Hvis du laver den irske stuvningen færdig på komfuret, skal du efter pkt. 10 i opskriften herover koge retten op, skrue ned og lade den simre i en times tid, til kødet er mørt.
Retten serveres med en dusk frisk persille.
Husk, at servere persillen i en skål ved siden af i stedet for at drysse den direkte i gryden, for så kan du nemt varme retten op dagen efter, hvis der ellers bliver noget til overs.
2 Responses
Dejlig opskrift. Smager rigtig godt. Men syv timer kan ikke passer. Jeg gav det syv kvarter og det var helt perfekt konsistens og mørhed.
Hej Jens
De syv timer er, når retten laves i en Crock-Pot/slow cooker ved laveste varme. Som der står skrevet over opskriften kan retten sagtens laves på en time til halvanden.
De bedste hilsner
Beate, HurtigMums