Irsk stuvning

Irsk stuvning – eller irish stew – er rigtig simremad. Alt i en gryde og så er det bare at nyde duften og vente. Du kan godt lave den på 1 time til halvanden, men du kan også komme den i ovnen ved lav varme eller i slow cookeren. Jeg gør det sidste, for det er bare en god måde at lave mad på i hverdagen.

Alle ingredienserne i en Crock-Pot inden du tager hjemmefra om morgenen, indstil timer og temperatur, og så er der mad – og en dejlig duft – når du kommer træt hjem fra arbejde. Og så er det altså en helt anden måde, kødet er mørt på, end når du tilbereder det hurtigt.

Irsk stuvning med lam eller oksekød – opskrift

Retten er irsk … det kom nok ikke bag på dig. Men ligesom med så mange andre retter, er der ikke en entydig opskrift. Sædvanlig vis bliver den lavet med får eller lam, men okse kan også sagtens bruges. Hellere et godt stykke oksekød end et middelmådigt stykke lam. Oftest ser du opskrifter på irsk stuvning med kål i, men i min irske gren af familien bruger vi ikke kål.
5 fra 1 stemme
Udskriv Pin Rate
Samlet tid: 1 time 20 minutter
Sværhedsgrad: Middel
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 500 g lamme- eller oksekød
  • 100 g bacon
  • 4 mellemstore kartofler
  • 3 gulerødder
  • 3 løg
  • 25 g smør
  • ½ l oksebouillon
  • Lidt frisk timian
  • Lidt frisk persille
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Fjern det værste fedt, og skær kødet i 2 x 2 cm store tern.
  • Skær baconen i strimler.
  • Skræl kartofler og gulerødder, og pil løgene.
  • Skær kartofler og gulerødder i 1 cm tykke skiver, og skær løgene i ringe.
  • Kom baconen i gryden, sæt den på kogepladen, og tænd for medium-høj varme.
  • Svits baconen, og tag den herefter op.
  • Smelt smørret, og lad det bruse af – pas på det ikke branker i den varme gryde.
  • Kom kødet i – evt. ad flere gange – og brun det.
  • Læg herefter ingredienserne i lag. Først kød og bacon, så gulerødder, løg og kartofler, så lidt mere kød og bacon og til sidst endnu et lag gulerødder, løg og kartofler.
  • Hæld bouillon i gryden, tilsæt en dusk frisk timian, en smule salt – ikke for meget bouillonen salter også – og godt med friskkværnet peber.
  • Sæt gryden i varmelegemet, læg låg på, indstil til lav effekt i syv timer.

Kartoflerne jævner bouillonen, men hvis du synes, det er for lidt, så giv den lidt majsstivelse udrørt i vand. Retten skal have en tykkelse som halv suppe halv gullasch.

Hvis du laver den irske stuvningen færdig på komfuret, skal du efter pkt. 10 i opskriften herover koge retten op, skrue ned og lade den simre i en times tid, til kødet er mørt.

Retten serveres med en dusk frisk persille.

Husk, at servere persillen i en skål ved siden af i stedet for at drysse den direkte i gryden, for så kan du nemt varme retten op dagen efter, hvis der ellers bliver noget til overs.

Denne tekst blev sidst opdateret den 28. april 2020 12:57

Sune Hansen

Seneste indlæg

4. juli 2020 6:34
30. juni 2020 10:26
26. juni 2020 11:51
26. juni 2020 11:20