Vegansk chokoladekage

Selvom du er veganer, behøver du jo ikke gå ned på chokolade. Den chokoladekage du får opskriften på herunder, er lavet med veganske chokoladeknapper, men du kan også bruge en plade vegansk chokolade, hvis du vil det. Kagen er meget fast i det, smager supergodt, men ligger også tungt i maven. Det kan være en fordel, hvis der er mange, der skal dele.

Hjemme hos er vi ikke veganere. Men vi kan godt lide tanken om at kunne lave mad, kager og desserter, som ikke indeholder animalske produkter. Derudover har vi nogle indiske venner, som er veganere, og så er det rart at kunne lave noget selv – også kagen til kaffen – i stedet for at skulle ud at købe veganske færdigvarer. Derudover har vi også laktoseallergikere i familien, så her falder en vegansk chokoladekage også i god jord.

Opskrift på vegansk chokoladekage

vegansk chokoladekage

Vegansk chokoladekage – nem opskrift

Ingen anmeldelser
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 1 time 30 minutter
Samlet tid: 1 time 50 minutter
Ret: Kage, Vegansk
Servings: 10 personer
Det er jo klart for enhver, at der ikke skal mælk i en vegansk chokoladekage. Så må du jo finde en anden form for væde, for væde skal der til. Jeg har valgt en mandeldrik, men andre former for ”plantemælk” kan garanteret også anvendes. Jeg kan bare godt lide smagen af mandeldrik.

Ingredienser

  • 70 g smagsneutral kokosolie
  • dl usødet mandelmælk
  • 1 spsk. æblecidereddike
  • 130 g kokossukker
  • 1 tsk. vaniljeekstrakt
  • 170 g hvedemel
  • 4 spsk. kakaopulver
  • 1 tsk. bagepulver
  • ½ tsk. natron
  • 1 knsp. salt
  • 60 g veganske chokoladeknapper

Ingredienser til pynt

  • 115 g veganske chokoladeknapper
  • 4 spsk. usødet mandelmælk
  • 2 tsk. ahornsirup
  • Drys – f.eks. kokosflager eller mandelflager

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 175° C varmluft.
  • Smør en springform på ca. 20-21 cm i diameter med lidt af kokosolien, og sæt den til side.
  • Rør mandelmælk og æblecidereddike sammen, og lad det stå og trække i 5 minutters tid.
  • Tilsæt kokossukker, kokosolie og vaniljeekstrakt, og rør det sammen.
  • Tilsæt mel, kakaopulver, bagepulver, natron og salt, og rør det godt sammen – det er lettest i en røremaskine eller med en elpisker.
  • Vend til sidst chokoladeknapperne i, og hæld dejen over i den smurte springform.
  • Sæt kagen i den forvarmede ovn, og lad den bage i ca. 30-35 minutter, til den er gennembagt.
  • Tag kagen ud af ovnen, og lad den afkøle i 10 minutters tid. Tag den derefter ud af formen, og lad den køle helt af på en rist.
  • Tilbered chokoladeganachen, når kagen er ved at være kold.
  • Kom chokoladeknapper, mandelmælk og ahornsirup i en gryde, og lad chokoladen smelte i mælken ved svag til middel varme.
  • Tag det af varmen, og lad det afkøle, til det begynder at tykne.
  • Sæt kagen på serveringsfadet, og hæld chokoladeganachen ud over den. Start på midten, så den selv finder vej ud til og ned over kanten.
  • Drys med kokos- eller mandelflager – eller hvad du nu har valgt af drys – på billedet er det kokosflager.

Noter

Kagen holder sig fin og frisk i op til flere dage. Jeg sætter min i transportkassen til rundekager og opbevarer den i køleskabet.

Tips og tricks

Det kan være rart med et par ekstra tips, hvis du vil lege lidt med opskriften eller gøre den endnu mere lækker.

Brug kaffe i dejen

Hvis du rører et par spiseskefulde stærk kaffe i dejen, bliver kakaosmagen endnu dybere. Det giver ikke kaffesmag, men fremhæver chokoladen.

Hjemmelavet plantemælk

Hvis du selv laver din plantemælk (fx mandelmælk eller havremælk), kan du selv styre smag og sødme. Det kan være en fordel, hvis du vil have en mindre sød kage.

Vælg en god vegansk chokolade

Kvaliteten af chokoladen betyder meget for resultatet. Vælg gerne en mørk chokolade med høj kakaoprocent – det giver en rigere smag. Chokolade uden mejeriprodukter findes i de fleste større supermarkeder.

Tilføj knas

Du kan sagtens komme hakkede nødder, fx valnødder eller hasselnødder, i dejen for lidt knas. Det giver god kontrast til den bløde kage.

Vær opmærksom på ovnen

Alle ovne varmer lidt forskelligt. Hold øje med kagen de sidste 5-7 minutter af bagetiden, så den ikke får for meget. Stik en tandstik i midten – der må gerne hænge lidt fugtig dej ved, men ikke våd dej.

Opbevaring og holdbarhed

Kagen holder sig fin og frisk i op til flere dage. Den kan med fordel opbevares i en lufttæt beholder i køleskabet. Det gør også, at chokoladeganachen sætter sig og får en lækker konsistens.

Hvis du gerne vil forberede kagen i god tid, kan du bage selve kagen og fryse den ned uden pynt. Pak den godt ind i plastfolie og en frysepose. Når den skal bruges, tøs den op ved stuetemperatur, og ganachen laves frisk, inden kagen serveres.

Færdig pyntet kan kagen også fryses, men vær opmærksom på, at ganachen kan ændre konsistens efter optøning.

FAQ til HurtigMums veganske chokoladekage

Kan jeg bruge andre typer plantemælk?
Ja, sagtens. Mandeldrik giver en mild smag, men du kan også bruge havredrik, sojadrik eller risdrik. Vælg gerne en usødet variant, så kagen ikke bliver for sød.

Hvad kan jeg bruge i stedet for kokossukker?
Du kan erstatte kokossukker med rørsukker eller almindeligt sukker. Smagen bliver lidt anderledes, men kagen fungerer stadig fint.

Kan jeg bage kagen som muffins?
Ja, det kan du. Fordel dejen i muffinforme, og bag dem i cirka 20-25 minutter. Hold øje med dem undervejs.

Er kagen velegnet til glutenfri bagning?
Ja, du kan bruge en glutenfri melblanding, der er egnet til bagning. Vær dog opmærksom på, at konsistensen kan blive lidt anderledes.

Opsummering

En vegansk chokoladekage er en skøn måde at forkæle både dig selv og dine gæster – uanset om de spiser vegansk eller ej. Med simple ingredienser og en nem fremgangsmåde kan du trylle en lækker, chokoladerig kage frem, som både er velegnet til kaffebordet, fødselsdag eller hyggelige stunder.

Kagen kan tilpasses efter smag og behov, og den er let at gøre glutenfri, hvis det ønskes. Samtidig holder den sig frisk i flere dage, så du roligt kan bage den i god tid.

Sidst opdateret: 17. juni 2025
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter