Calzone er en indbagt pizza. I løbet af 80’erne og 90’erne skød pizzeriaerne op alle vegne herhjemme, og vi lærte at elske alle de italienske pizzaer. Calzone stammer oprindeligt fra området omkring Napoli, men den blev hurtigt populær andre steder også.

I og for sig kan du komme hvad som helst i din calzone – jeg bruger den personligt selv som en slags restepizza, når det er på tide at få ryddet ud i grøntsags- og kødresterne. Men det typiske fyld er salami eller skinke, mozzarella, ricotta og parmesan eller pecorino. Men hvorfor begrænse sig.

calzone

Calzone – opskrift

Hos os kommer vi det i, vi hver især har lyst til. Vi bygger hver vores egen calzone. Og den du ser på billedet her, er min hjemmebyggede, fra sidst vi spiste calzone. Opskriften er enkel og hurtig at lave, og så smager calzone skønt, så det er nøjagtig, som det skal være her på hurtigmums.

Ligegyldigt hvad du kommer i din calzone, så er dejen den samme.

Ingredienser til dej til 4 stk. calzone

  • 1½ dl mælk
  • 1½ dl vand
  • 25 g gær
  • 500 g hvedemel
  • 4 spsk. olie
  • 1 tsk. salt

Fremgangsmåde

  1. Lun mælk og vand, til det er fingervarmt, og opløs gæren heri.
  2. Tilsæt mel, olie og salt, og ælt dejen sammen.
  3. Lad dejen hæve lunt og tildækket i ca. 20 minutter.
  4. Imens kan du gøre fyldet klar.
  5. Del dejen i fire lige store stykker – eller lige som det passer dig. Vi har to småtspisende og to lidt mere sultne, så jeg deler den i tre stykker, hvorefter jeg deler den ene i to stykker, så får jeg to store calzoner og to små.
  6. Tænd ovnen på 250° C, og lad en eller flere bageplader blive i ovnen under opvarmningen.
  7. Rul nu hver klump dej ud til fine, runde pizzabunde.
  8. Læg fyld på den ene halvdel af pizzabunden, og luk den anden halvdel ind over fyldet, og klem godt sammen i kanten.
  9. Læg pizzaerne på de varme bageplader, og bag, til de er blevet gyldne – det tager ca. 7-8 minutter.

I min calzone kom jeg tomatpasta, revet mozzarella, ristede champignonskiver, skinkestrimler, cocktailpølser og rød peberfrugt i tern. Herefter slog jeg to æg ud over – et i hver side – dryssede med salt og dryssede med mere revet mozzarella og gav den et par klatter gorgonzola.

Manden i huset var til fisk, så han kom også røget makrel i sin samt en håndfuld kogt spaghetti. Og i stedet for tomatpasta smurte han den med rest broccolisovs.

Den store knægt var til det stærke, så her røg der – ikke røget makrel, det sker ikke! – jalapenos og hvidløg i. Til gengæld sprang han champignonerne og æg over, og kom sprødstegt bacon i.

Den mindste – på 4 år – er ikke så alsidig i sit madvalg endnu, så det blev kun til tomatpasta, kogt spaghetti, skinkestrimler, cocktailpølser og revet ost.

Som du kan se er mulighederne mange. Du kan også komme millionbøf i.

 

LCHF alternativet: Pizza moderna – Blomkålspizza

Blomkålspizza – Nogle tænker nok: Det skal være lyv – ingen rører ved min pizzadej! Andre tænker mums, hvis vi kan gøre junk til sundt, så vælger jeg blomkålspizza any day. Vi skal ikke gøre os til dommere, men her har du i hvert fald en opskrift på blomkpålspizza. Men hvis du kaster dig ud i denne opskrift, så husk for guds skyld den pofiber til din blomkålspizza…. ellers er der ikke meget ved den pizzabund.

Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Calzone
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
21star1stargraygraygray Based on 15 Review(s)
Print Friendly, PDF & Email