Gamification er et af de mest populære værktøjer, når det kommer til at hjælpe folk med at ændre vaner, få nye vaner, eller holde fokus på plads, når der skal opnås et mål der ligger langt ude i fremtiden.
Dette gør det til et perfekt koncept både når det kommer til fitnesstræning, men også når det kommer til arbejde og forretninger. Vi ser allerede gamification f.eks. i bonusprogrammer på XonBet, i kundeprogrammet i vores supermarked, og i et hav af forskellige apps vi kan hente på vores telefoner. Men hvad er egentlig fordelene ved Gamification?
- Deler store mål op i mindre delmål, der er mere overskuelige;
- Skaber større engagement blandt brugere;
- Giver mulighed for at belønne brugere undervejs;
- Gør det sjovere at løse kedelige dagligdags opgaver.
I denne artikel kan du læse alt om hvilken indvirkning gamification har, både når det gælder din træning og dit arbejde!
Øger motivationen og dit langtids engagement
Mange virksomheder har lange visioner, og udfordringen med lange visioner er, at man hurtigt kan glemme dem. På samme måde som det tager flere år at bygge din drømmekrop i fitnesscentret, så er der altså lange perioder, hvor du måske ikke ser nogen forandring.
Med gamification kan man skabe mindre delmål, der har en kortere tidshorisont – for på denne måde at sørge for at holde folk engagerede. I virksomheden kan det f.eks. være, at afdelingen har et mål om at skulle have en 75% tilfredshedsscore, fordi det er en del af strategien om, om et par år, at ville være den foretrukne leverandør.
I din træning, kan det være noget så simpelt som bare at være i fitnesscentret 3 dage om ugen – så du bliver belønnet for at have skabt en god vane, og ikke så meget for resultaterne. Ved at bruge gamification på denne måde, bliver folk ikke lige så let demotiverede, når de ser, at de stadig – selv efter et år – måske ikke har indfriet det overordnede mål.
Kan skabe konkurrence og fællesskabsfølelser
Én af de helt store fordele med gamification – og specielt når man ser på de forskellige apps der benytter sig af det, er at mange af dem har indbyggede konkurrenceparametre, og også et socialt aspekt. Du kan f.eks. rose dine gym buddies når de har holdt deres streak ved lige, eller når de har nået en ny maks belastning.
På samme måde kan virksomhederne også benytte gamification til at skabe mere konkurrence – både mellem afdelinger, eller imellem medarbejdere. Med denne form for venskabelige konkurrence, kan man gøre selv de mest kedelige mål sjovere, og dermed gøre det lettere for medarbejderne at holde motivationen.
Samtidig er det også med til at skabe emner man kan tale om i kantinen, hvilket igen er med til at styrke fællesskabsfølelsen, og også fremme vidensdeling på kryds og tværs af virksomheden!
Gør de kedelige dagligdags opgaver interessante
Et kendt citat siger, at “Hvad du gør hver dag, betyder mere end hvad du gør en gang imellem”. Dette citat har til formål at få os til at huske på de små ting vi laver i dagligdagen – som for manges tilfælde er her hvor vi bruger 80% af vores tid – eller måske mere.
Ja, det er rigtigt. Vi snakker om pligterne. Nat Læsningen for børnene, tandbørstningen, opvasken, støvsugningen og så videre. Og det er ikke kun i privaten, vi har disse pligter. I fitness gælder det samme – fasthold din rutine i fitnesscentret, og byg lidt på hver dag. Og virksomhederne er fuldstændig lige sådan. Her er også et hav af mindre eksotiske processer, der skal løses, for at få hjulene til at køre rundt.
Vi kan ikke forvente, at 100% af vores liv, er de store banebrydende ting – og derfor er lige netop rutinerne så vigtige for vores fremskridt. Med gamification kan man sørge for at disse rutiner bliver til en sjov ting i hverdagen, frem for irriterende og sure pligter.
Der findes mange produktivitets-apps, der blandt andet hjælper dig med at skære et par sekunder af hist og her, og med tiden bliver du mere effektiv – og kan bruge tid på andre ting – og det bedste er, at du gør det helt uden at komme til at kede dig!
Lettere at spore fremskridt og nå tydelige mål
Uanset om dit mål er at have vaskebræt, eller om firmaet har et mål om at skulle have kontorer i 6 lande, er det vigtigt at have et mål. Men det er også vigtigt at være opmærksom på, at det tager tid at indfri disse mål – og jo større de er, jo længere tid tager de.
Det kan som nævnt tidligere gøre det svært for os mennesker at holde os motiverede, men det kan også gøre det nemt at miste overblikket. Med gamification kan man tydeliggøre disse delmål, og det tvinger os samtidig til at tage et blik på alle delmålene en gang imellem, og sikre at de stadig lever op til det overordnede mål.