Når kirsebærsæsonen er over os, er det bare med at få plukket de modne bær, inden fuglene mæsker sig i dem. Ligesom med mange andre typer frugter og bær kan kirsebær ikke holde sig friske ret længe, så det er med at få dem brugt, spist eller konserveret. At lave syltede kirsebær er en god og nem måde at konservere dem på. Se opskriften på syltede kirsebær længere nede på siden.
Kirsebær kan bruges til mange ting. Du kan lave grød af dem, og de smager også godt i kager og desserter. Skal de kunne holde sig i længere tid, skal de konserveres. Så kan du f.eks. lave snaps eller vin på dem. Eller lave saft eller marmelade. Men du kan også henkoge eller sylte dem. Så har du syltede kirsebær til risalamanden, for de kan sagtens holde sig.
Opskrift på syltede kirsebær
Syltede kirsebær
Ingredienser
- 500 g udstenede kirsebær – det svarer ca. til 550-575 g plukkede kirsebær
- 1 stang vanilje
- 4 dl vand
- 2 spsk. citronsaft
- 175 g sukker
- Flydende atamon
Sådan gør du
- Skyl kirsebærrene grundigt.
- Flæk vaniljestangen, og skab kornene ud.
- Kom kirsebærrene i en gryde med vand sammen med citronsaft, sukker, vaniljekorn og -stang.
- Bring det hele i kog, og lad det herefter simre i 10 minutters tid.
- Skold imens et eller to glas – eller flere afhængig af størrelse – og skyl dem med lidt flydende atamon.
- Smag lagen til med sukker og/eller citronsaft.
- Fordel kirsebærrene i dine glas.
- Skum evt. saften, fjern vaniljestangen, og hæld derefter saften over bærrene.
- Sæt låg på med det samme og lad dem afkøle ved stuetemperatur – gerne mørkt.
- Lad kirsebærrene trække i 14 dages tid, før de nydes.
Noter
Kirsebær – sure, syrlige og søde
Du kan sylte alle former for kirsebær, du skal bare regulere sukkermængden efter deres syrlighed.
De kirsebær, jeg har i haven, er den slags, der kaldes sur-kirsebær – og sure er de. Eller i hvert fald en kende syrlige. De er faktisk nærmest uspiselige rå. Men de er perfekte til syltede kirsebær og kirsebærsovs, som du nemt kan lave ved at jævne de syltede kirsebær med maizena og smage til med lidt amaretto.
Har du fået lavet dine syltede kirsebær for sure, kan du koge dem op igen og smage dem til med mere sukker. Og det samme gælder selvfølgelig, hvis de er blevet for søde, så kan du smage til med mere syre.