Afrikansk mad og opskrifter

Afrikanske mad og opskrifter – Det afrikanske køkken er lidt en selvmodsigelse, da det afrikanske ikke består af et køkken, men af mange forskellige køkkener, der er rigtig spændende blandinger af lokale traditioner såvel som inspiration fra europæiske såvel som mellemøstlige kolonimagters madkulturer.

 
 

Biryani – Dette er en gryderet, der formodentligt er kommet via indiske muslimer, der emigrerede til Sydafrika.  I dag er det en central ret i Swahili stammernes køkken i Tanzania og Kenya, hvor det er et traditionelt måltid ved bryllupper. Biryani er det persisk/indiske navn for retten, mens det i afrikansk sammenhæng som oftest blot hedder Birani.

 
 

Couscous – Denne nordafrikanske ret blev ofte lavet sammen af afrikanske kvinder, der producerede store mængder af couscous. Vi har tilføjet en opskrift på couscous salat. Couscous blev traditionelt brugt som ris eller kartofler gør, hvor man får noget kød eller en kødsovs henover retten. Couscous er en af de afrikanske retter, der virkelig har vundet indpas i det danske køkken såvel som i de andre europæiske lande.

 
 

Fufu er en grundingrediens i rigtig mange afrikanske retter. I mange afrikanske lande kan du lave fufu på fufumel. Det er så vidt vi har kunnet opsøge ikke noget, som du kan få i Danmark. Derfor har vi her lavet denne fufu opskrift med kartofler. 

Du kan se et billede af Fufu lige her:

 
 

InjeraHer er vi på besøg i det etiopiske køkken. Injera er en form for fladbrød eller madpandekage om man vil. Det er lavet på teffmel, hvilket gør det interessant for folk med glutenproblemer. Det er en noget langsommelig proces at lave injera, da det kræver at dejen står og hæver i to til tre dage. Injera bruges både som mad, men egentlig er det nærmest lige så vigtigt at det er et spiseredskab.

Du kan se et billede af injera.

 
 

Kofta – Denne ret findes flere steder i verden, og er også en populær ret særligt i Nordafrika i lande som Marokko og Tunesien.  Kofta er i bund grund kødboller, der mest af alt minder af en mellemting mellem frikadeller og boller i karry. Kofta kan dog laves af langt flere forskellige typer af kød og sågar fisk og rejer kan bruges som kød. Det er dog så vidt vides ikke en særlig afrikansk tradition, men en indisk variant af kofta.

 

Mandazi – Nogle sammenligner det med doughnuts andre med æbleskiver. Mandazi er nu ikke lige så søde, men det er i den lidt sødere ende af spektret. Mandazi er også kendt som Swahili boller, og de er kendte fra lande, hvor der bor mange fra Swahili stammen som Kenya, Tanzania og Uganda.

 

Samosa – Når det kommer til afrikansk junkfood, så er der ikke nogen tvivl. Samosa er min klare favorit, og ja du kan sagtens lave dem selv. Her finder du nemlig Danmarks bedste opskrifter på de afrikanske samosaer.

 

Shakshuka – Denne rets oprindelse er lidt tvivlsom, men den på den afrikanske side kendt fra Tunesien og retten siges også at oprinde fra Israel. Hvilket land er det egentlige ophavsland er for så vidt underordnet, da det i dag er en populær nordafrikansk ret. Shakshuka er i bund og grund porcherede æg i krydret tomatsauce og bliver spist enten som morgenmad, frokost eller til aftensmad, så det er en ret der kan bruges til lidt af hvert.

 

Tabouleh – Denne ret er populær i Nordafrika og Mellemøsten. Det er en salat som er baseret på couscous eller bulgur. I denne variant hos HurtigMums er tabouleh lavet med bulgur.

Du kan se et eksempel på tabouleh her;

 
 

Ugali er en afrikansk basisret, og mange steder er den lige så almindelig som kartofler og pasta. Ugali er en rigtig kulhydrat ret, og den består faktisk ikke af andet end majsmel og vand. Det betyder dog ikke, at den er uden problemer at lave, da de stort set er umuligt at lave ugali uden det brænder på.

Denne side med afrikanske retter vil løbende blive opdateret, så check endelig op på den løbende.

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!
x