Sponsoreret
De fleste mennesker holder af at drikke vin til maden, og inviteres man til fin middag, er det som regel en god vin, der serveres. Men der er gode grunde til at kaste sig ud i at drikke øl til maden — der findes nemlig mange forskellige øl på markedet, og det er ikke svært at finde en øl, der passer perfekt til ethvert måltid og enhver anledning.
Her kan du blive klogere på, hvilke typer øl, der passer bedst til hvilke retter og dermed lære, hvordan man opnår de bedste resultater, når man vælger at servere øl til maden. Ønsker du at blive klogere på øl-universet, inden du prøver kræfter med opgaven, kan du med fordel kaste dig ud i en ølsmagning.
Hvorfor servere øl i stedet for vin?
Foruden de mange forskellige typer og smage, øl-verdenen kan byde på, findes der også fordele forbundet med at drikke øl fremfor vin til maden. På trods af, at mange mennesker har en idé om, at øl feder mere end vin, så passer dette nemlig ikke — en flaske rødvin med 13% alkohol indeholder som regel 300 kJ/100 gram eller derover, hvorimod en pilsner indeholder omkring 160kJ/100g.
Udover det højere kalorieindhold i vin har undersøgelser desuden vist, at folk, der drikker vin til maden har en tendens til at spise mere end dem, der drikker øl til maden — det kan muligvis skyldes det faktum, at øl mætter mere end vin.
Kraftige, lette, lyse og mørke måltider — hvilken øl passer bedst?
Der findes flere forskellige måder, man kan klassificere et måltid på. Almindeligvis bruges ord som kraftigt, let, lyst og mørkt ofte til at beskrive, hvordan et måltid kommer til udtryk. Når man skal analysere en ret og beslutte sig for, hvilke tillægsord, man bedst kan beskrive den med, kan man først og fremmest kigge på rettens hovedkomponent, som ofte er kødet. Hvor kalvekød, oksekød og vildt ofte er kraftigt, hører lammekød og fisk til i midten. Til sidst kan svinekød, fjerkræ, skaldyr og bløddyr beskrives som medium til lette, friske og mørke retter.
Udover hovedkomponenten skal retten i sin helhed også overvejes: eksempelvis er der forskel på, om oksekød serveres med fedt og saltet tilbehør, eller om det serveres med sødt og let tilbehør.
Generelt egner kraftige øl som guldøl og luksusøl sig godt til kraftige retter, da maden i så fald ikke vil dominere øllens smag og vice versa. En kraftig øl vil også egne sig godt til fede retter, da den renser ganen og dermed neutraliserer den fede smag.
Til de lettere retter vil en lettere øl som en pilsner eller en classic fungere godt. Til de lyse retter passer lyse øl såsom hvedeøl og letøl optimalt, og mørke retter går hånd i hånd med mørke øl som classic, luksusøl og lager. Til sidst fungerer en sødlig porter perfekt sammen med en sød ret eller en dessert.
Alt i alt handler den perfekte overensstemmelse mellem øl og mad om, at den ene part ikke overtager den anden. Harmoni er dermed nøgleordet, men samtidigt er det også vigtigt at prøve sig frem og udforske de smagskombinationer, man har lyst til.