Citronkage

Det lyder næsten sundt – citronkage. Dejlige, friske citroner fyldt med C-vitaminer og antioxidanter … blandet med sukker og smør og en masse, der er knap så fyldt med gode sager, men som tilsammen med citronerne giver en smagfuld kage.

Når jeg siger citronkage, så tænker du måske citronmåne. Men selvom citronmånen nok er danskernes – i hvert fald politiets – foretrukne citronkager, så findes der mange andre opskrifter på citronkage.

 

Elsker du kager så tag et kig med her hos Saxo på deres kagehylde. Her finder du de bedst bøger i Danmark om at lave kager!

Citronkage – opskrift

Om denne citronkage kan erstatte citronmånen, når der skal ses og høres grandprix og heppes på deltagerne, skal jeg ikke kunne afgøre. De smager godt hver for sig.

Ingredienser til … 1 citronkage

  • 2 citroner
  • 4 æg
  • 250 g sukker
  • 2,5 dl smeltet smør
  • 400 g hvedemel
  • 3 tsk. bagepulver
  • 2 dl mælk

Sådan laver du citronkage

  1. Riv, og pres citronerne.
  2. Tænd ovnen på 170° C på almindelig ovnvarme.
  3. Pisk æg og sukker hvidt og skummende.
  4. Pensl en randform, der kan rumme 2½ l, med lidt af det smeltede smør, og kom resten af smørret ned til æg og sukker.
  5. Bland mel og bagepulver, og tilsæt det.
  6. Tilsæt til sidst mælk, citronskal og citronsaft.
  7. Hæld dejen i formen – har du ikke en randform, så kan du bruge en lille bradepande (2½ l) i stedet.
  8. Bag kagen i ca. 1 time. Stik i den med en kødnål, strikkepind eller lignende. Hænger dejen ved, skal kagen bage lidt længere. Har du et bagetermometer, skal centrumtemperaturen være 94-96° C.
  9. Lad kage køle lidt af, inden du forsigtigt vender den ud på en rist.

Kagen kan spises som den er, eller pyntes med glasur lavet af citronsaft og flormelis. Du skal bruge ca. 150 g flormelis og så meget citronsaft, at glasuren får den rigtige konsistens. Den skal ikke være for tynd.

Skal det være ekstra fint, kan du drysse kandiseret citronskal i glasuren. Riv den gule skal af 1 citron. Kog strimlerne i 1 dl vand i 5 minutter. Hæld vandet fra. Kog ½ dl vand og 30 g sukker op, til sukkeret er opløst. Kom citronskallerne i sukkerlagen, og lad det hele simre, til citronskallerne bliver gennemsigtige. Det tager 20-30 minutter. Tag skallerne op af lagen, lad dem dryppe af, og vend dem med 1 spsk. sukker. Spred dem ud på et stykke bagepapir, og lade dem tørre i ovnen ved 60° C (varmluft) i ca. 40 minutter.

Går du rigtig til den, så kan du tilberede citronskiver på samme måde – altså ned i sukkerlage og ind i ovnen efterfølgende og pynte din kage med kandiserede citronskiver.

Tip: Brug altid økologiske citroner, hvis du skal bruge skallen. De er ikke sprøjtet og derfor bedre for dit helbred.

 

Forberedelsestid: 20 minutter

Tilberedningstid: 1 time

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

pinterestinstagramyoutube

Denne tekst blev sidst opdateret den 16. marts 2020 12:39

Laust

Seneste indlæg

Se kommentarer

  • Jeg har bagt kagen efter opskriften, men den blev ikke gennembagt selv efter 1 time i ovn. Den var klæg og tung. Jeg tænker det kan være fordi jeg har kommet for meget smør i. 2,5 dl smør - er det ikke en hel pakke smør eller hvad? Det er forvirrende at måle smør i dl og ikke i gram. Det kan være årsagen tildelt dårlige resultat. ØV!

    • Hej Michael
      Det er altid superærgerligt, når tingene ikke lykkes, især hvis man har gået og glædet sig. Smørret bliver målt i dl, fordi det er smeltet. Jeg smelter gerne en hel pakke og måler op efterfølgende. Resten ryger i køleskabet og bliver brugt til at stege i.
      De bedste hilsner
      Beate, Hurtigmums

  • Tja, der er noget i vejen med rækkefølgen af ingredienserne, og mål

    - jeg forstår ikke rigtig det der med mel og bagepulver og så bagefter våde ingredienser - besynderligt, men skærer man lidt hist og her og fravælger lidt i en anden række følge, kan den sikkert blive o.k.

    Synd for unge som gerne vil bage til deres kammerater!