Citronmåne

Citronmåne – Har man sagt citronmåne, må man også sige politi … Ifølge en mere eller mindre seriøs og/eller underbygget undersøgelse foretaget i 2014, skulle ca. ¼ af alle citronmåner i Danmark blive spist af politiet – dog overgået af pensionister og Dansk Folkeparti.

Om det er rigtigt, ved jeg ikke. Jeg har forsøgt at finde ud af, hvordan sammenhængen mellem politi og citronmåne er opstået, men uden held. Måske nogen her ved det? Jeg vil mægtig gerne vide det.

Nå, men bortset fra det, så har jeg altså også hørt at brandmænd og falckreddere skulle være ret begejstrede for citronmåne. Hvis det er for at indtage noget, der hurtigt får blodsukkeret til at stige, så er det altså heller ikke så tosset et valg, for citronmåne består stort set kun af tre ting sukker, smør og æg … nå ja, og så lidt mel til at holde hele herligheden sammen med. Nå ja og så elsker jeg citronmåne – næsten lige så meget som jeg elsker chokoladekage.

Få lidt ekstra bagetips og inspiration fra vores venner fra Gastrofun

citronmåne

Citronmåne – opskrift

Den første citronmåne kom i handlen i 1968 – så den har nogle år på bagen. Og der er da nok blevet ændret på opskriften undervejs. Men jeg er ret sikker på, at min citronmåne smager bedre end den citronmåne, du finder på hylden i supermarkedet, for hvor min citronmåne består af lækre råvarer og … dadadaaaa citron … så er der vist en del essenser, koncentrater, E-numre osv. i den ægte vare.
Ingen anmeldelser
Ret: Dessert, kaffe, Kage, vegetarisk
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 1 time 15 minutter
Samlet tid: 1 time 30 minutter
Sværhedsgrad: Middel
Antal: 1 fuldmåne
Kalorier: 8429kcal
Forfatter: Laust Kehlet

Ingredienser

  • 500 g smør eller om nødvendigt margarine men så skal det også være meget nødvendigt
  • 500 g sukker
  • 8 æg
  • 500 g mel
  • ½ tsk. bagepulver
  • 3 tsk. vaniljesukker
  • Saften af 1½ citron
  • Skallen af 2 citroner – usprøjtede naturligvis
  • 150 g flormelis
  • Et par dråber gul frugtfarve – det kan købes i de fleste assorterede dagligvarebutikker

Sådan gør du

  • Tag smørret ud af køleskabet et par timer, før du går i gang, så det er blødt – jo blødere, des bedre.
  • Kom smørret i røremaskinen – subsidiært kan du bruge en elpisker, men røremaskinen er absolut at foretrække.
  • Rør sukkeret helt blødt.
  • Tilsæt sukkeret under omrøring.
  • Tilsæt æggene et ad gangen.
  • Bland mel, bagepulver og vaniljesukker, og sigt det i lidt efter lidt, mens der røres.
  • Tilsæt til sidst saften af den hele citron og revet citronskal.
  • Smør en springform med lidt smør, og hæld dejen i.
  • Sæt formen i ovnen, og tænd ovnen på 165° C, og bag kagen i 1 time og 15 minutter.
  • Tag kagen ud af ovnen og ud af formen, og lad den køle helt af.
  • Rør en glasur af flormelis og saften fra den sidste halve citron og et par dråber gul frugtfarve.
  • Er kagen hævet op, så den har rund top, så skær toppen af, så kagen bliver helt lige og glat. Evt. kan du vende bunden opad – den er i hvert fald helt lige.
  • Smør glasuren på kagen, men kun til ca. 1½ til 2 cm fra kanten.
  • Skær citronmånen over.

Noter

Tip: Kagen kan fryses, hvis du ikke kommer glasur på. Tø kagen op, og kom glasuren på inden servering.

Næringsindhold pr. servering

Kalorier: 8429kcal | Kulhydrat: 1035g | Protein: 100g | Fedt: 445g | Mættet fedt: 269g | Flerumættet fedtsyre: 24g | Enkeltumættet fedtsyre: 118g | Transfedtsyre: 17g | Kolesterol: 2384mg | Natrium: 3786mg | Kalium: 1154mg | Fiber: 14g | Sukker: 652g | Calcium: 428mg | Jern: 30mg

Få lidt ekstra inspiration til den klassiske citronmåne

5 reaktioner

    1. Hej Kristina

      En medium størrelse springform, sådan en 22-24 cm i diameter, bruger jeg.

      Beate

  1. Du skriver
    Sæt formen i ovnen og tænd ovnen på 165˚ – vil det sige, at du sætter den i kold ovn??

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
ANNONCE