Citronmåne – Har man sagt citronmåne, må man også sige politi … Ifølge en mere eller mindre seriøs og/eller underbygget undersøgelse foretaget i 2014, skulle ca. ¼ af alle citronmåner i Danmark blive spist af politiet – dog overgået af pensionister og Dansk Folkeparti.

Om det er rigtigt, ved jeg ikke. Jeg har forsøgt at finde ud af, hvordan sammenhængen mellem politi og citronmåne er opstået, men uden held. Måske nogen her ved det? Jeg vil mægtig gerne vide det.

Nå, men bortset fra det, så har jeg altså også hørt at brandmænd og falckreddere skulle være ret begejstrede for citronmåne. Hvis det er for at indtage noget, der hurtigt får blodsukkeret til at stige, så er det altså heller ikke så tosset et valg, for citronmåne består stort set kun af tre ting sukker, smør og æg … nå ja, og så lidt mel til at holde hele herligheden sammen med. Nå ja og så elsker jeg citronmåne – næsten lige så meget som jeg elsker chokoladekage.

citronmåne

Citronmåne – opskrift

Den første citronmåne kom i handlen i 1968 – så den har nogle år på bagen. Og der er da nok blevet ændret på opskriften undervejs. Men jeg er ret sikker på, at min citronmåne smager bedre end den citronmåne, du finder på hylden i supermarkedet, for hvor min citronmåne består af lækre råvarer og … dadadaaaa citron … så er der vist en del essenser, koncentrater, E-numre osv. i den ægte vare.

Ingredienser til en fuldmåne – altså to citronmåner

  • 500 g smør – eller om nødvendigt margarine, men så skal det også være meget nødvendigt
  • 500 g sukker
  • 8 æg
  • 500 g mel
  • ½ tsk. bagepulver
  • 3 tsk. vaniljesukker
  • Saften af 1½ citron
  • Skallen af 2 citroner – usprøjtede naturligvis
  • 150 g flormelis
  • Et par dråber gul frugtfarve – det kan købes i de fleste assorterede dagligvarebutikker

Sådan laver du citronmåne

  1. Tag smørret ud af køleskabet et par timer, før du går i gang, så det er blødt – jo blødere, des bedre.
  2. Kom smørret i røremaskinen – subsidiært kan du bruge en elpisker, men røremaskinen er absolut at foretrække.
  3. Rør sukkeret helt blødt.
  4. Tilsæt sukkeret under omrøring.
  5. Tilsæt æggene et ad gangen.
  6. Bland mel, bagepulver og vaniljesukker, og sigt det i lidt efter lidt, mens der røres.
  7. Tilsæt til sidst saften af den hele citron og revet citronskal.
  8. Smør en springform med lidt smør, og hæld dejen i.
  9. Sæt formen i ovnen, og tænd ovnen på 165° C, og bag kagen i 1 time og 15 minutter.
  10. Tag kagen ud af ovnen og ud af formen, og lad den køle helt af.
  11. Rør en glasur af flormelis og saften fra den sidste halve citron og et par dråber gul frugtfarve.
  12. Er kagen hævet op, så den har rund top, så skær toppen af, så kagen bliver helt lige og glat. Evt. kan du vende bunden opad – den er i hvert fald helt lige.
  13. Smør glasuren på kagen, men kun til ca. 1½ til 2 cm fra kanten.
  14. Skær citronmånen over.

Tip: Kagen kan fryses, hvis du ikke kommer glasur på. Tø kagen op, og kom glasuren på inden servering.

 

Forberedelsestid: 15 minutter

Tilberedningstid: 1¼ time

Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Citronmåne
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
31star1star1stargraygray Based on 36 Review(s)
Print Friendly, PDF & Email