Citronmåne

citronmåne

Citronmåne – opskrift

5 fra 1 stemme
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 1 time 15 minutter
Samlet tid: 1 time 30 minutter
Ret: Dessert, kaffe, Kage, vegetarisk
Antal: 1 fuldmåne
Kalorier: 8429kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Den første citronmåne kom i handlen i 1968 – så den har nogle år på bagen. Og der er da nok blevet ændret på opskriften undervejs. Men jeg er ret sikker på, at min citronmåne smager bedre end den citronmåne, du finder på hylden i supermarkedet, for hvor min citronmåne består af lækre råvarer og … dadadaaaa citron … så er der vist en del essenser, koncentrater, E-numre osv. i den ægte vare.

Ingredienser

  • 500 g smør eller om nødvendigt margarine men så skal det også være meget nødvendigt
  • 500 g sukker
  • 8 æg
  • 500 g mel
  • ½ tsk. bagepulver
  • 3 tsk. vaniljesukker
  • Saften af 1½ citron
  • Skallen af 2 citroner – usprøjtede naturligvis
  • 150 g flormelis
  • Et par dråber gul frugtfarve – det kan købes i de fleste assorterede dagligvarebutikker

Sådan gør du

  • Tag smørret ud af køleskabet et par timer, før du går i gang, så det er blødt – jo blødere, des bedre.
  • Kom smørret i røremaskinen – subsidiært kan du bruge en elpisker, men røremaskinen er absolut at foretrække.
  • Rør sukkeret helt blødt.
  • Tilsæt sukkeret under omrøring.
  • Tilsæt æggene et ad gangen.
  • Bland mel, bagepulver og vaniljesukker, og sigt det i lidt efter lidt, mens der røres.
  • Tilsæt til sidst saften af den hele citron og revet citronskal.
  • Smør en springform med lidt smør, og hæld dejen i.
  • Sæt formen i ovnen, og tænd ovnen på 165° C, og bag kagen i 1 time og 15 minutter.
  • Tag kagen ud af ovnen og ud af formen, og lad den køle helt af.
  • Rør en glasur af flormelis og saften fra den sidste halve citron og et par dråber gul frugtfarve.
  • Er kagen hævet op, så den har rund top, så skær toppen af, så kagen bliver helt lige og glat. Evt. kan du vende bunden opad – den er i hvert fald helt lige.
  • Smør glasuren på kagen, men kun til ca. 1½ til 2 cm fra kanten.
  • Skær citronmånen over.

Noter

Tip: Kagen kan fryses, hvis du ikke kommer glasur på. Tø kagen op, og kom glasuren på inden servering.

Nutrition

Kalorier: 8429kcal | Kulhydrat: 1035g | Protein: 100g | Fedt: 445g | Mættet fedt: 269g | Flerumættet fedtsyre: 24g | Enkeltumættet fedtsyre: 118g | Transfedtsyre: 17g | Kolesterol: 2384mg | Natrium: 3786mg | Kalium: 1154mg | Fiber: 14g | Sukker: 652g | Calcium: 428mg | Jern: 30mg

Min citronmåne opskrift

Citronmåne – Har man sagt citronmåne, må man også sige politi … Ifølge en mere eller mindre seriøs og/eller underbygget undersøgelse foretaget i 2014, skulle ca. ¼ af alle citronmåner i Danmark blive spist af politiet – dog overgået af pensionister og Dansk Folkeparti.

Om det er rigtigt, ved jeg ikke. Jeg har forsøgt at finde ud af, hvordan sammenhængen mellem politi og citronmåne er opstået, men uden held. Måske nogen her ved det? Jeg vil mægtig gerne vide det.

Nå, men bortset fra det, så har jeg altså også hørt at brandmænd og falckreddere skulle være ret begejstrede for citronmåne. Hvis det er for at indtage noget, der hurtigt får blodsukkeret til at stige, så er det altså heller ikke så tosset et valg, for citronmåne består stort set kun af tre ting sukker, smør og æg … nå ja, og så lidt mel til at holde hele herligheden sammen med. Nå ja og så elsker jeg citronmåne – næsten lige så meget som jeg elsker chokoladekage.

Få lidt ekstra inspiration til den klassiske citronmåne

Sidst opdateret: 8. november 2023
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

7 Responses

    1. Hej Kristina

      En medium størrelse springform, sådan en 22-24 cm i diameter, bruger jeg.

      Beate

  1. Du skriver
    Sæt formen i ovnen og tænd ovnen på 165˚ – vil det sige, at du sætter den i kold ovn??

  2. Bagetiden på 1 time 15 min var langt fra nok tid. Undrer mig Iver hvad mon jeg har gjort forkert?

    1. Hej Mette
      Bagetid kan variere, hvis f.eks. din form er mindre og dybere end min, eller hvis du bruger konventionel varme i stedet for varmluft. Men der er ikke andet for end at tjekke undervejs. Og selvom 165° er 165°, så kan det alligevel svinge lidt fra ovn til ovn.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Tilmeld nyhedsbrev

Deltag i november måneds lodtrækning om ART fra SodaStream (værdi: 1109 kr)

Når du udfylder formularen, giver du samtykke til at modtage markedsføringsmateriale fra HurtigMums.dk. Du kan altid afmelde dig igen. Privatlivspoltik.