Eggnog

eggnog

Eggnog opskrift

Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 3 timer
Samlet tid: 3 timer 30 minutter
Ret: Drinks
Antal: 4 personer
Kalorier: 250kcal
Forfatter: Beate Grandahl
I nogle opskrifter bruges hele æg i andre kun æggeblommer. Der er også nogle, der vender flødeskum i eggnoggen, mens andre bruger stiftpiskede æggehvider ligesom mig.

Ingredienser

  • ½ vaniljestang
  • 70 g sukker
  • 4 æg
  • 4 dl mælk
  • 4 nelliker
  • ½ tsk. stødt kanel
  • 1 dl mørk rom
  • 1 knsp. muskatnød


Sådan gør du

  • Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud.
  • Bland kornene med lidt sukker, så kornene ikke klumper sammen.
  • Del æggene i hvider og blommer, og stil hviderne til side.
  • Pisk æggeblommerne med vanilje og sukker til en luftig æggesnaps.
  • Hæld mælk i en gryde, tilsæt nelliker og kanel, og varm det op ved lav varme, til det lige netop når kogepunktet.
  • Si mælken, og pisk den forsigtigt i æggesnapsen lidt ad gangen.
  • Hæld det hele tilbage i gryden, og varm op ved lav varme til 65° C under konstant omrøring.
  • Tag gryden af varmen, og sæt drikken på køl, til den er helt kold – ca. 3 timer.
  • Smag drikken til med mørk rom og muskatnød.
  • Pisk æggehviderne stive – tilsæt evt. lidt sukker – og vend dem i drikken.
  • Servér straks – evt. med et drys kanel på toppen.

Noter

Vil du lave en eggnog, der er alkoholfri, kan du smage den til med romessens i stedet for at komme rom i.

Nutrition

Kalorier: 250kcal | Kulhydrat: 23g | Protein: 9g | Fedt: 8g | Mættet fedt: 3g | Flerumættet fedtsyre: 1g | Enkeltumættet fedtsyre: 2g | Transfedtsyre: 0.02g | Kolesterol: 176mg | Natrium: 101mg | Kalium: 214mg | Fiber: 0.1g | Sukker: 22g | Vitamin C: 0.01mg | Calcium: 150mg | Jern: 1mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Min eggnog opskrift

Eggnog er en juledrik, der efter sigende har sin oprindelse fra Amerika. Den laves af æg, sukker og mælk og smages til med alkohol og muskatnød. Du kan også tilsætte nogle julekrydderier – som jeg har gjort i opskriften herunder – for at give en ekstra julet smagsoplevelse.

Eggnog oversættes nogle gang til æggesnaps eller æggepunch, og her er det sidste nok det mest korrekte. For en æggesnaps – trods navnet –indeholder ikke alkohol, det gør æggepunchen. En æggesnaps er jo blot æggeblomme og sukker, der piskes sammen til en tyk konsistens og spises som en dessert eller snack.

Undgå salmonella

Danske æg er erklæret salmonellafri for flere år siden. Men er du alligevel bange for salmonella – eller er dine æg ikke danske – så brug pasteuriserede æg. Det er nemmest at købe pasteuriserede æggehvider og blommer for sig, da hele pasteuriserede æg ikke sådan lige lader sig dele.

Hvornår drikkes eggnog?

Eggnog serveres ofte herhjemme som afslutningen på f.eks. en god middag op imod juletid. Men i Amerika drikker de den i nogle hjem allerede fra Thanksgiving og frem til julens slutning.

Men eggnog er også en dejlig drik, når der skal julehygges med juleklip, spil osv. med familie og venner. Frem med julens småkager, og servér med et glas svalende eggnog – så bliver det ikke ret meget mere julehygge.

Hvor lang holdbarhed har eggnog

Hvis du opbevarer din eggnog tildækket i køleskabet, kan den godt holde sig en dag eller to. Du kan f.eks. godt lave den dagen før, den skal drikkes.

Men så snart den har været sat på bordet og har haft stuetemperatur, bør den drikkes samme dag. Du skal ikke fryse eggnog, det kommer der ikke noget godt ud af.

Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
Annonce