Find ud af, hvordan du tilpasser opskrifter

Ofte finder man en opskrift, der lyder rigtig god. Men der kan også være nogle ting i opskriften, der ikke lige passer til det, der er behov for. Det kan både være mængden, ingredienserne og tilberedningen. Men det gode ved madlavning er, at man altid kan tilpasse opskrifter.

hjemmelavet nem hummus

Sørg for at have styr på procentregning

En af de vigtigste ting at have styr på er procentregning. Du kan nemlig bruge det til utroligt mange ting, og det er derfor et godt redskab i køkkenet. Det lyder måske ikke som et køkkenredskab. Men det kan du sagtens gøre det til.

Hvis du ikke helt forstår, hvad procentregning kan bruges til, så lad os komme med et par gode eksempler. Den første måde du kan bruge det på, er ved beregning af opskrifter. Der står altid i en opskrift, hvor mange personer opskriften er beregnet til. Men hvis en kageopskrift er beregnet til seks personer, og du ved, at I bliver ti personer, kan det være nødvendigt at regne opskriften lidt om. Du får brug for at lægge 40 procent af alle ingredienserne til, før du går i gang med at tilberede maden.

Tilberedningen kan du også tilpasses med procentregning. Hvis du nu bager kagen, som vi snakkede om ovenfor, kan du risikere, at den skal bage længere tid, end der står i opskriften. Der kommer til at være næsten dobbelt så meget dej, og derfor kan du prøve at beregne en ny bagetid. Hvis du laver 40 procent mere dej, kan du risikere at skulle bage kage mere. Du kan starte med at bage kagen 20 procent længere tid, end der står i opskriften. Men hold altid øje med den undervejs.

 

Lav en opskrift efter din egen smag

Det kan være rigtig dejligt at have en god opskrift, men vi må nok erkende, at ikke alle har samme smag. Derfor kan det være en god idé at tilpasse opskrifterne, så de passer til din egen smag. Godt nok skal man gerne have nogenlunde styr på madlavning, da forskellige ingredienser jo kan give forskellige resultater. Men som udgangspunkt kan mange ting skiftes ud. Du kan for eksempel godt skifte rapsolie ud med koksolie, hvis du bedre kan lide smagen.

spinatvafler

Du kan også skifte forskellige krydderier ud med hinanden for at give de retter, du laver, en helt anden smag. Hvis du ikke er så glad for chili, kan du prøve at skifte det ud med lidt stærk paprika og noget ekstra peber.

Procentregning kan altså vise sig at være en utroligt god ven at have i køkkenet.

 

Picture of Betina

Betina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Andre artikler fra HurtigMums