Der er mange måder at lave glutenfrit brød på. Skal det være groft brød, lyst brød eller en blanding? Når du følger opskriften herunder, får du et brød, der minder om et sigtebrød. Der er brugt en melblanding fra Finax. Der er knuste psylliumfrøskaller i blandingen, men jeg tilsætter alligevel altid lidt HUSK.

.

Har du – eller får du besøg af nogle, der har – glutenallergi, kan du servere glutenfrit brød. Alle kan spise det, så du behøver ikke lave to slags brød. Desværre er glutenfrit mel og andre glutenfrie produkter dyrere end produkter med gluten i. Så vil du spare penge, kan det være en god idé at bage både glutenfrit brød og ”almindeligt” brød og gøre gæsterne opmærksomme på, hvad der er hvad.

Glutenfrit brød – opskrift

Brødet, du får opskriften på herunder, er også laktosefrit.

Antal personer:
4

Tid i alt:
1T20M

Sværhedsgrad:
Middel

Ingredienser til glutenfrit brød

 

  • 4 dl vand
  • 25 g gær
  • 2 tsk. HUSK til bagning
  • 2 spsk. olivenolie
  • 1½ spsk. ahornsirup
  • 1 tsk. salt
  • 450 g Finax Grov Mjölmix (den grønne)

Sådan laver du glutenfrit brød

  1. Opvarm vandet, til det er 37° C – til du ikke kan mærke, om det er koldt eller varmt, når du stikker spidsen af din lillefinger ned i det.
  2. Opløs gæren i det lune vand, og tilsæt HUSK, og pisk det sammen i røremaskinen.
  3. Tilsæt olie.
  4. Bland saltet i melblandingen, og kom den i vandet.
  5. Kør dejen i røremaskinen først ved lav hastighed i ca. 5 minutter og derefter ved høj hastighed i ca. 10 minutter.
  6. Kom dejen jævnt fordelt i en form, der kan rumme ca. 1½ l.
  7. Lad dejen hæve tildækket ved stuetemperatur i ca. ½ time.
  8. Varm ovnen op til 220° C, og sæt brødet ind.
  9. Bag brødet i ca. ½ time, til det lyder hult, når du banker på det.
  10. Tag brødet ud af ovnen, og lad det afkøle tildækket.

Brødet smager godt som et madbrød f.eks. til suppe, men det smager også godt med smør og ost eller pølse på. Får I ikke spist det hele, kan det fryses.

Hvad er gluten?

Gluten er et protein, der findes i hvedemel, durumhvede, grahamsmel, fuldkornshvedemel, sigtemel, hvedeklid, rugmel, rugkerner, havremel, spelt og mange andre meltyper og produkter.

Hvis ikke du har problemer med gluten, tænker du næppe nærmere over, hvad gluten er for en størrelse. Men har du først prøvet at bage med glutenfrit mel eller melblandinger som i ovenstående opskrift, så vil du opdage, at bagværket bliver meget mere bastant end brød med gluten i.

Det er nemlig gluten, der gør din dej elastisk og luftig. Derfor er det også vigtigt, at du rører din dej længe, så der kan komme masser af luft ind i den. En røremaskine er nærmest uundværlig, når du laver glutenfrit brød.

Du må ikke slå dejen ned, efter den er hævet, og du må heller ikke skære af brødet, før det er kølet helt af. Varmt glutenfrit brød er ”klistret” indeni, men det bliver helt anderledes, når det er koldt.

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!
Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Glutefrit brød
Kok:
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

x