Indrømmet. For meget spænding i køkkenet er ikke godt. For udkommet af din kokkerering skal gerne blive til velsmagende retter, der kan nydes af familie og eventuelle gæster. Men lidt spænding er altid godt. For er der tvivl om udfaldet af en ret, betyder det jo i bund og grund bare, at du har udfordret dine egen gastronomiske evner en lille smule – og det udvikler de fleste kokke sig af.

Har du nogensinde været bag facaden på en større restaurant eller set køkkenet på et fint hotel, lige inden de skulle køre en større banket af? Så skal du se spænding i køkkenet! For mange professionelle kokke kommer tit helt op at ringe, når det skal gå stærkt. Det kan der komme en del spænding ud af. Især når det skal være helt perfekt og alt skal portionsanrettes og se nøjagtigt ens ud på alle tallerkener.

Det går oftest ud over resten af køkkenpersonalet og tit er adrenalinniveauet oppe på et tydeligvis alt for usundt niveau. Maden skal serveres på slaget og alt skal være superperfekt. For gæsterne har betalt for maden, oplevelsen og atmosfæren – og utilfredse kunder er lige med dårlige anmeldelser og færre gæster.

Så på den led er hver evig eneste servering en eksamen for alle i køkkenet.

Ingen går hjem, fordi du ikke er færdig til tiden

Så stramt behøver det heldigvis ikke være derhjemme. For her er der næppe nogen, der går hjem eller udvandrer i højlydt protest, bare fordi maden ikke står på bordet, senest fem minutter efter de er kommet ind ad døren.

Men stadig kan der godt være spænding på i køkkenregionerne – især hvis det er ”fine gæster”, som du gerne vil imponere med dine gastronomiske evner. Her vælger de færreste at ”play safe” og kaster sig tit ud i at eftergøre nogle af de imponerende retter, de har set i MasterChef – eller Den Store Bagedyst, hvis det er til kaffe og kage, de har inviteret gæster.

den-skore-kok

Det kan virkelig få pulsen op – selv i den mest fredelige hobby-gourmet. For har du aldrig lavet retten eller bagt kagen før, kan det blive noget af en thriller, at få den færdig. Belønningen for et perfekt resultat er den anerkendelse, du ser i gæsternes øjne, når de smager på sagerne. Men desværre er ydmygelsen tilsvarende større, hvis det ender som en fiasko i ovnen eller i gryden. Så er gode dyr virkelig rådne.

Lidt spænding at fordrive ventetiden med

Det allerværste er de retter eller kager, der tager en krig at tilberede. Her er ydmygelsen så meget større, når man har brugt flere timer i køkkenet forud for serveringen, uden at komme i mål.

Ventetiden kan tilbringes på mange måder, lige fra at gå ind på onlinecasino.dk og vælge et casino at satse sine sparepenge på, eller forsøge at koge et æg i mikroovnen. De fleste vælger dog at sidde utålmodigt og stirre ind gennem ovnlågen eller gå nervøst rundt og linde på låget på gryden.

Så selv om du næppe driver en gourmet-restaurant derhjemme, kan der være masser af spænding at hente i køkkenregionerne.

Print Friendly, PDF & Email