Scrambled eggs

Scrambled eggs er sådan en slags ægge-rodsammen (scrabmbled betyder rodet sammen). Faktisk er æg den eneste nødvendige ingrediens i scrambled eggs. Æggene røres eller slås sammen i en pande, hvor de bliver varmet forsigtigt igennem.

Scrambled eggs

Scrambled eggs er den engelske variant af røræg. Det er sjældent, at æg alene gør det, når der i dag serveres scrambled eggs. Som det mindste er der også salt i. Men mon ikke de fleste kommer mere i end det? Her får du en helt grundlæggende opskrift på scrambled eggs.
5 fra 1 stemme
Udskriv Pin Rate
Ret: Morgenmad
Køkken: Amerikansk, Engelsk
Samlet tid: 6 minutter
Sværhedsgrad: Nem
Antal: 2 personer
Kalorier: 96kcal

Ingredienser

  • 3 Æg
  • 6 spsk. mælk 2 spsk per æg
  • Smør til stegning
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Pisk æg og mælk sammen, og krydr med salt og peber.
  • Varm smørret på en pande, så det lige smelter – det skal ikke brune.
  • Hæld æggemassen i, og lad den stivne en smule, inden du skubber forsigtigt rundt i den med en palet.
  • Tag panden af varmen, når al æggemassen er stivnet, og lad den stå et øjeblik og blive fast.

Noter

Røræg kan tilsættes alle mulige krydderurter. På billedet har jeg drysset med purløg, men jeg kunne også sagtens have fundet på, at putte det i inden stegning. Du kan også tilsætte revet ost.
Pølserne er heller ikke obligatoriske. Æggene kan spises som de er eller med champignoner, bacon, små tomater, laks, ristet avokado … you name it! I bund og grund betragter jeg scrambled eggs, som et obligatorisk tilbehør til enhver brunch, mens det ofte er hovedingrediensen i en mindre morgenmadsret.

Næringsindhold pr. servering

Kalorier: 96kcal | Kulhydrat: 1g | Protein: 8g | Fedt: 6g | Mættet fedt: 2g | Kolesterol: 246mg | Natrium: 95mg | Kalium: 91mg | Sukker: 1g | Calcium: 37mg | Jern: 1mg

Scrambled eggs i ovn

Æggene kan også laves i ovnen. Her kommer du blot æggemassen i et smurt ovnfast fad, som du sætter i en 125° C varm ovn. Skub rundt i massen med en palet et par gange eller tre under forløbet. Når æggene er stivnede, er de færdige.

Du kan se her, hvordan du laver scrambled eggs i mikrooovnen.

Sous vide

Laver du scrambled eggs ved sous vide-tilberedning, får de en blød, cremet tekstur. Sous vide er ’det nye sort’. Det er en metode, hvor æggene bliver vakuumpakket og tilberedt i vandbad. ’Sous vide’ er fransk og betyder ’under vakuum’.

Rør eller skub?

Som nævnt kan scrambled eggs serveres mere eller mindre slået i stykker. Som det måske skinner (lidt) igennem, er jeg klart tilhænger af det sidste – altså de store flager. Dansk Husmoder Leksikon fra 1949 er enig med mig. Her står der nemlig, at æggemassen, skal skubbes sammen til jævne flager, efterhånden som den stivner.

I det noget nyere Gastronomisk Leksikon (fra 2010) står der blot, at æggene varmes under omrøring. Om der så er med små hurtige eller store, venlige armbevægelser, der skal røres, nævnes der ikke noget om.

Oprindelse

Hvor opskriften oprindeligt stammer fra, vides ikke. De gamle romere er dog de første, der er kendt for at lave scrambled eggs.

Scrambled eggs oversættes på dansk til røræg. Her er der dog divergerende meninger om, hvorvidt æggene skal røres til ukendelighed under stegning, eller de skal skubbes sammen, så de bliver til større, mere luftige og bløde flager. Mere om det senere, for nu skal vi til opskriften.

Hvorfor heder det så ”rør”-æg? tænker du måske. For det første så burde det måske egentlig også have heddet rodsammen-æg, hvis det skulle have være korrekt oversat. For det andet, så blandes blomme og hvide ved, at man RØRER i det/de udslåede æg.

Denne tekst blev sidst opdateret den 18. juni 2020 14:01

Laust