Surdej er en forbindelse mellem mælkesyrebakterier og gærsvampe. Umiddelbart lyder det måske som noget, der har stået for længe og bør smides ud, men det er altså et hævemiddel, der kan erstatte gær i bagværk. Det giver en fantastisk smag til dit brød.

Det er ikke svært at lave, og der skal ikke mange ingredienser til, men første gang skal det stå nogle dage – 3-4 dage – før det kan anvendes. Hver gang du så bruger surdejen, kan du tage en ny portion dej fra til næste gang, du skal bage brød eller -boller.

surdej

Hvordan laver man surdej? – Opskrift

Som nævnt er det ikke svært og heller ikke særlig tidskrævende at røre dejen sammen. Det tidskrævende består i, at den skal have tid til at blive sur.

Ingredienser til 1 portion surdej – nok til eksempelvis 2 rugbrød

  • 10 g frisk gær
  • 2 dl kærnemælk
  • 150 g hvede- eller fuldkornshvedemel – afhængig af om du ønsker en fin eller en grovere dej, lyst eller mørkt brød

Sådan laver du surdej

  1. Rør gæren ud i kærnemælken – den skal være helt opløst.
  2. Tilsæt fuldkornshvedemelet, og rør, til du har en jævn dej.
  3. Hæld dejen i en beholder, gerne en hvor du har et tætsluttende låg til, men ellers er husholdningsfilm også anvendeligt. Dejen hæver op, så vælg en beholder, der er ca. dobbelt så stor som mængden af dej.
  4. Sæt beholderen med den sure dej på køkkenbordet (ved stuetemperatur) uden låg på, men med et klæde eller en si over, så der kan komme luft til, men ikke fluer, støv eller andre fremmedlegemer.
  5. Rør i dejen en gang om dagen eller mere – den må ikke tørre ud.
  6. Læg låg eller film på, når dejen begynder at få en svagt sur duft – efter første eller måske andet døgn.
  7. Lad dejen stå ude i alt i 3-4 dage, hvor du rører i den dagligt, herefter er den klar til brug eller til at sætte i køleskabet, hvis den ikke skal anvendes med det samme.

Det er en god idé at tage den ud af køleskabet et stykke tid, inden du skal bruge den, så den er tempereret og klar til brug. Du kan finde en opskrift på hjemmelavet rugbrød her.

Når du har hældt surdejen i din brød- eller bolledej, og inden du kommer gulerødder, æbler eller lignende i dejen (hvis du gør det), tager du en portion – sådan ca. 300-350 g – dej fra til næste gang, du skal bage. Lad den bare stå på køkkenbordet nogle timer, hvorefter den skal opbevares i køleskabet.

Kan man fryse surdej?

Den sure dej kan holde sig i ca. 14 dage i køleskabet. Ved du, at den ikke vil blive brugt inden for de næste 14 dage, så frys den ned.

Tag den op, og sæt den på køkkenbordet dagen før, du skal bruge den, så den er tøet, inden du kommer den i dejen. Den bliver lidt mere lind efter at have været frosset, men den fungerer stadig efter hensigten.

Hvor kan man købe surdej?

Jeg ved ikke af, at du kan købe færdig surdej, men du kan købe surdejspulver, som blandes i melet, inden det tilsættes dejen – ligesom du gør med tørgær.

Forberedelsestid: 5 minutter

Tilberedningstid: 4 dage

Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Surdej
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)