Surdej

Surdej er en forbindelse mellem mælkesyrebakterier og gærsvampe. Umiddelbart lyder det måske som noget, der har stået for længe og bør smides ud, men det er altså et hævemiddel, der kan erstatte gær i bagværk. Det giver en fantastisk smag til dit brød.

Det er ikke svært at lave, og der skal ikke mange ingredienser til, men første gang skal det stå nogle dage – 3-4 dage – før det kan anvendes. Hver gang du så bruger surdejen, kan du tage en ny portion dej fra til næste gang, du skal bage brød eller –boller.

Få nogle bage-inspiration af vores gode venner fra Gastrofun, så du har en ide til hvad du skal bruge din surdej til.

surdej

Hvordan laver man surdej? – Opskrift

Forb. tid: 5 minutter
Tilb. tid: 4 days
Samlet tid: 4 days 5 minutter
Ret: Brød
Antal: 2 rugbrøf, ca, fx
Kalorier: 351kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Som nævnt er det ikke svært og heller ikke særlig tidskrævende at røre dejen sammen. Det tidskrævende består i, at den skal have tid til at blive sur.

Ingredienser

  • 10 g frisk gær
  • 2 dl kærnemælk
  • 150 g hvede- eller fuldkornshvedemel – afhængig af om du ønsker en fin eller en grovere dej lyst eller mørkt brød

Sådan gør du

  • Rør gæren ud i kærnemælken – den skal være helt opløst.
  • Tilsæt fuldkornshvedemelet, og rør, til du har en jævn dej.
  • Hæld dejen i en beholder, gerne en hvor du har et tætsluttende låg til, men ellers er husholdningsfilm også anvendeligt. Dejen hæver op, så vælg en beholder, der er ca. dobbelt så stor som mængden af dej.
  • Sæt beholderen med den sure dej på køkkenbordet (ved stuetemperatur) uden låg på, men med et klæde eller en si over, så der kan komme luft til, men ikke fluer, støv eller andre fremmedlegemer.
  • Rør i dejen en gang om dagen eller mere – den må ikke tørre ud.
  • Læg låg eller film på, når dejen begynder at få en svagt sur duft – efter første eller måske andet døgn.
  • Lad dejen stå ude i alt i 3-4 dage, hvor du rører i den dagligt, herefter er den klar til brug eller til at sætte i køleskabet, hvis den ikke skal anvendes med det samme.

Noter

Det er en god idé at tage den ud af køleskabet et stykke tid, inden du skal bruge den, så den er tempereret og klar til brug. Du kan finde en opskrift på hjemmelavet rugbrød her.
Når du har hældt surdejen i din brød- eller bolledej, og inden du kommer gulerødder, æbler eller lignende i dejen (hvis du gør det), tager du en portion – sådan ca. 300-350 g – dej fra til næste gang, du skal bage. Lad den bare stå på køkkenbordet nogle timer, hvorefter den skal opbevares i køleskabet.

Nutrition

Kalorier: 351kcal | Kulhydrat: 64g | Protein: 13g | Fedt: 4g | Mættet fedt: 2g | Flerumættet fedtsyre: 1g | Enkeltumættet fedtsyre: 1g | Kolesterol: 11mg | Natrium: 109mg | Kalium: 263mg | Fiber: 3g | Sukker: 5g | Vitamin C: 1mg | Calcium: 128mg | Jern: 4mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Kan man fryse surdej?

Den sure dej kan holde sig i ca. 14 dage i køleskabet. Ved du, at den ikke vil blive brugt inden for de næste 14 dage, så frys den ned.

Tag den op, og sæt den på køkkenbordet dagen før, du skal bruge den, så den er tøet, inden du kommer den i dejen. Den bliver lidt mere lind efter at have været frosset, men den fungerer stadig efter hensigten.

Hvor kan man købe surdej?

Jeg ved ikke af, at du kan købe færdig surdej, men du kan købe surdejspulver, som blandes i melet, inden det tilsættes dejen – ligesom du gør med tørgær.

Se evt. vores opskrift på surdejsbrød her.

Sidst opdateret: 8. november 2022
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter