Syltede figner – Har du det ligesom jeg, at du egentlig ikke er helt pjattet med de tørrede figner, der serveres i julen? Så skal du prøve at sylte dem. Du kan sylte både friske figner og tørrede figner. Friske figener er jeg faktisk helt pjattet med, og jeg synes, det er synd at sylte dem, medmindre det er for at konservere dem, for de holder jo ikke evigt.
Figner er egentlig en lidt overset frugt. De fleste kender dem nok fra julens potpourri af tørrede dadler, figner og abrikoser. Men figner kan meget andet end den. De kan bages, de kan laves til marmelade, bruges i kager og desserter, og så kan de syltes.
Opskrift på syltede figner i portvin
Syltede figner i portvin
Ingredienser
- 150 g tørrede figner
- 50 g små rosiner – gerne de lyse
- 1½ dl portvin
- 3 spsk. rørsukker
- Saft og skræl af ½ appelsin – usprøjtet selvfølgelig da skrællen skal bruges
Sådan gør du
- Skær fignerne i mindre stykker – jeg skærer de største i kvarte og de mindre i halve.
- Overhæld fignerne og rosinerne med kogende vand, og lad dem trække ½ times tid.
- Hæld vandet fra, og kom figner og rosiner i en gryde sammen med portvin, sukker samt appelsinsaft og revet appelsinskræl – husk, kun den farvede del, den hvide er bitter.
- Kog til væsken tykner og bliver sirupsagtigt – bemærk, at det bliver lidt stivere, når det er kølet af.
- Hæld hele herligheden på et skoldet – evt. atamonskyllet – sylteglas.
Fignerne kan spises lige så snart, de er kølet af.
Syltede modne figner
Du kan bruge den samme lage til hele friske figner. De skal dog prikkes først med en kødnål. Bring lagen i kog, og lader den koge i 10 minutter, før de prikkede figner tilsættes og koger med i 5 minutter.
Opskrift på syltede grønne figner
Syltede grønne figner
Ingredienser
- 1 kg grønne figner
- 1 kg sukker
- 12 dl vand + vand til kogning
- 6 nelliker
- Saften fra 1 citron
- Flydende atamon
Sådan gør du
- Vask fignerne, skær stilken af, og kog fignerne i 10 minutter i så meget vand, at det dækker.
- Hæld vandet fra, og lad dem køle lidt af, så du kan røre ved dem.
- Klem forsigtigt om fignerne – de må ikke sprække, men bitterstofferne skal ud af skallen. Her vil jeg anbefale dig at bruge engangs- eller gummihandsker. Fignerne er klæbrige, og det afgiver en del farve.
- Kog igen fignerne i så meget vand, at det lige dækker.
- Gentag pkt. 2 og 3.
- Kog vand (de 12 dl) og sukker sammen til en lage.
- Tilsæt figner og nelliker, og lad det hele simre i 25 minutter.
- Tilsæt citronsaft, og kog endnu 5 minutter.
- Kom de syltede grønne figner på skoldede, atamonskyllede glas, og hæld lagen over.
God appetit – prøv eventuelt også andre syltede opskrifter her på HurtigMums.dk som syltede valnødder, syltedet chili eller syltede rødløg.
4 Responses
Lyder lækkert, det skal prøves. Skal de syltede figner i portvin, opbevares i køleskabet? Og hvor langt tid kan de holde ca?
Hej Maja
Så længe du ikke har åbnet for dem, behøver de ikke være i køleskab, men bør stå mørkt. Efter åbning sætter jeg dem i køleskabet. Og de kan holde sig rigtig længe, fordi de er konserveret i spiritus, bare du sørger for at bruge rene redskaber, når du øser op. Og har du ovenikøbet brugt atamon, så kan de jo nærmest holde sig uendeligt.
De bedste hilsener
Beate, HurtigMums
Kan man også bruge umodne figner? Har så mange af dem i år…Tak!
Hej Michaela
Ja, du kan godt sylte umodne figner, men de skal koges først, så de lige netop bliver bløde – ca. 30 minutter – de må gerne stadig have lidt bid. Efter fignerne er hældt på glas, bør de trække et par dage eller en uge. Smag dig frem. 🙂