5 ting, du ikke må stille i opvaskemaskinen

Sponsoreret indlæg

Opvaskemaskinen er en herlig opfindelse ligesom mange andre hårde hvidevarer. Den gør dit service mere rent med mindre strøm og vand, end hvis du skal vaske op i hånden. Endvidere sparer den også tid for dig. Men der er altså stadig ting, der ikke egner sig til at komme i opvaskemaskine, hvis du vil skåne både opvaskemaskine og dit service.

Årsagen til, at der er nogle ting du bør vaske op på gammeldags vis, er, at vaskemaskinen kan slide dem unødigt eller – endnu værre – ødelægge dem. Men det kan også være, at tingene omvendt kan ødelægge din vaskemaskine, som så igen går ud over dit andet service.

#1 – aluminium og ikke rustfrit stål

Tjek altid i vejledningen – hvis du har en – om dine køkkenredskaber kan tåle at komme i opvaskemaskinen. Du kan ikke altid gå ud fra materialet. F.eks. kan nogle aluminiumsgryder godt tåle at blive vasket i opvaskemaskinen, andre får en mat overflade af det. Det gælder også osteskæreren, hvidløgspresseren og isskeen. Er du i tvivl, så lad være.

Hvis du vil undgå flyverust i din opvaskemaskine, så bør du heller aldrig komme bestik, der ikke er rustfrit i din opvaskemaskine. Flyverust er små rustpletter, som spreder sig rundt i din maskine og til de andre ting, du har i den.

#2 – krystal og guld og sølv

Alle glas kan få glaspest med tiden, som ikke kan fjernes. Det er kiselsyre, der udfældes af glasmassen, når temperaturen når op på 60-65° C. Derfor er det en rigtig dårlig idé at stille de fine, dyre krystalglas, du har arvet fra oldemor i vaskemaskinen, så de bliver ødelagt. Vask dem i stedet i hånden ved lidt lavere temperaturer.

Glas og porcelæn med guld- eller sølvkanter bør du heller ikke komme i opvaskemaskinen. Kanten vil over tid blive slidt af – sikkert ikke på én gang, men sådan lidt ad gangen.

#3 – redskaber af træ og ben

Træ og ben bliver mat og blegt af at komme i opvaskeren. Træet vil endvidere også gå langsomt i opløsning. Derfor skal du ikke komme hverken grydeskeer eller spækbrætter af træ eller bestik med træ- eller benhåndtag i maskinen.

#4 – pander med slip let-belægning og køkkenredskaber af støbejern

Hvis du vil undgå at din slip let-pande ikke er slip let mere, bør du vaske den op i hånden, med mindre der står på emballagen, at den tåler maskinopvask. Det samme gælder støbejernsgryden. Selvom det er nemmere at komme den i maskinen, så må du altså hellere komme i gang med at svinge opvaskerbørsten.

#5 – hundens madskål

Lige gyldigt hvilket materiale Busters madskål er lavet af, så hører den ikke hjemme i din opvaskemaskine. Varmegraderne er langt fra tilstrækkelige til at dræbe parasitter og bakterier fra skålen. Så tænk, hvad det gør ved dit andet service, som du og din familie skal spise af. Skold den, og vask den efterfølgende.

Husk også, at selvom det er en maskine, der jævnligt får vand og sæbe i og igennem sig, så skal vaskemaskinen altså også rengøres engang imellem. Hvordan du gør det, kan du læse meget mere om her.

Se meget mere om hårde hvidevarer her.

Eksempel

Hun placerede forsigtigt tallerkenene i opvaskemaskinen, men stoppede brat, da hun huskede hvad må ikke komme i opvaskemaskinen. Hun fjernede hurtigt de dyrebare krystalglas fra vasken og lagde dem til side. Hun vidste, at varme og tryk i maskinen kunne ødelægge de skrøbelige glas, og det var ikke risikoen værd. Derefter fortsatte hun med at placere resten af servicet i maskinen, velvidende at alt andet kunne tåle den intense rengøring.

Picture of Betina

Betina

En reaktion

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Andre artikler fra HurtigMums