Kært barn mange navne. Retten du får opskriften på herunder, kaldes for vodka pasta, Gigi Hadid pasta, TikTok pasta, rigatoni alla vodka, penne alla vodka og sikkert meget mere. Det er en enkel og velsmagende pastaret, som bl.a. består af pasta og vodka samt af tomat, fløde og parmesan.
Vodka pasta er ikke en ny ret. Men den fik en renæssance, da den amerikanske model, Gigi Hadid, lavede den på TikTok – hvorfor den også har fået de to navne, Gigi Hadid pasta og TikTok pasta. Retten har en skøn smag, og den er nem, billig og hurtigt at lave.
Vodka pasta opskrift
Vodka pasta
Ingredienser
- 1 løg
- 1 tsk. olivenolie
- ½ dl vodka
- 1 ds flåede tomater eller hakkede tomater
- 1 spsk. tomatpuré
- 400 g pastapenne
- 1½ dl piskefløde
- 40 g revet parmesan
- Lidt grønt til servering – f.eks. bredbladet persille rucolasalat, koriander eller lignende
- Salt og peber
Sådan gør du
- Pil løget, hak det fint, og sautér det ved middel til høj varme i olien, til det er klart og blødt.
- Skru op for varmen, tilsæt vodka, og lad det koge ned i 20-30 sekunder.
- Tilsæt tomater og tomatpuré, og skru ned for varmen.
- Lad det hele simre uden låg, til det får en cremet konsistens.
- Kog imens pastapennene efter anvisningen på pakken.
- Tilsæt fløde til pastasaucen, vend det godt rundt, og bring det i kog.
- Tilsæt 25 g revet parmesan – gem resten til servering – og smag til med salt og peber.
- Servér varmt med den sidste parmesan og lidt grønt på toppen.
Nutrition
Hvilken type pasta til vodka pasta?
Du bestemmer selvfølgelig helt og aldeles selv, hvilken type pasta du vil anvende i din vodka pasta. Du kan sågar bruge hjemmelavet pasta.
Men skal det være originalt, skal du bruge penne til vodka pasta. Ellers ville retten jo heller ikke kunne kaldes penne alla vodka eller rigatoni (som er en rørformet pasta) alla vodka. Men så kan du jo bare kalde den noget andet – f.eks. vodka spaghetti eller fettuccine alla vodka.
Må pasta genopvarmes?
Der har været en del fremme om, at pasta og ris ikke bør genopvarmes bl.a. pga. af den sporedannende bakterie bacillus cereus. Men med al mad, der skal genopvarmes, gælder det at opretholde en god hygiejne. Nedkøle hurtigt (max inden for 3 timer) og opvarme tilstrækkeligt (min. 75° C).
Jeg har ofte opvarmet både kogte ris og kogt pasta uden at få – eller give andre – madforgiftning. Men selvfølgelig kan uheldet være ude. Overholder du ovenstående, er risikoen dog minimal. Er du i tvivl, om du har overholdt ovenstående, så kassér hellere tiloversblevne rester.
Fødevareforgiftning viser sig oftest i form af diarré, opkast og mavesmerter, 1-6 timer efter du har spist.