Aperol Spritz – en populær sommerdrink 

Sidst opdateret: 9. januar 2023
Gå til opskrift Udskriv
Madskribent Laust Kehlet

Aperol Spritz er de seneste år blevet en yderst populær sommerdrink herhjemme, og den halvbitre orange cocktail er både nem at lave og smagen er frisk, let bitter og sød. 

Aperol Spritz Opskrift

Aperol Spritz Opskrift

Antal: 1 person(er)
Kalorier: 2kcal
Forfatter: Laust Kehlet

Ingredienser

  • 2 dele Aperol
  • 3 dele Mousserende tør hvidvin Gerne Prosecco
  • 1 del Danskvand
  • Appelsin
  • Isterninger

Sådan gør du

  • Fyld et stort vinglas med isterninger.
  • Hæld Aperol, Prosecco og danskvand i glasset.
  • Rør let rundt og pynt med en skive appelsin.

Nutrition

Kalorier: 2kcal | Kulhydrat: 0.1g | Natrium: 0.4mg | Kalium: 2mg | Sukker: 0.03g | Calcium: 0.3mg | Jern: 0.01mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Hvor stammer Aperol Spritz fra? 

De italienske brødre Luigi og Silvio Barbieri arvede i 1912 deres fars spiritusfirma, og i 1919 kom Aperol på markedet efter at have eksperimenteret med smagen i 7 år. Navnet var inspireret af det franske ord for aperitif, “Apéro”, og den originale opskrift er den dag i dag stadigvæk en velbevaret hemmelighed, men den indeholder i hvert fald bitre og søde appelsiner, rabarber, pomerans og kinin. Kinin kommer fra barken af febertræet, og det er med til at give Aperol den karakteristiske bitre smag. Du finder også kinin i tonic, som også har en let bitter smag. 

Det var dog først i 50-60’erne, at den endelige opskrift til Aperol Spritz blev opfundet, og cocktailen blev yderst populær igennem 60’erne, da en TV-reklame kørte over skærmen. 

Cocktailen fandt indpas i Italien som en populær aperitif, der med sin lave alkoholprocent på 11 % blev populær inden middagen, som en god kickstarter til appettiten.

Omkring årtusindeskiftet opkøbte Gruppo Campari rettighederne til Aperol, og så blev der sat spark i markedsføringen og salg af likøren. Sidenhen er det blevet manges go-to drink, og det er nok den mest delte cocktail på sociale medier.  

Tips til din Aperol Spritz 

Synes du at Aperol Spritz er for bittert? Hvis ja, så prøv at bytte den lidt tørre Prosecco ud med en sød Asti. 

Du kan også hælde hvidvin i og droppe danskvanden, hvis ikke du drikker brus. Så bliver cocktailen dog lidt anderledes, men har stadigvæk den lækre smag af Aperol. 

Server gerne Aperol Spritz som en velkomstdrink med nogle salte snacks til, som komplimenterer cocktailen supergodt. 

Pynt cocktailen med en skive usprøjtet citron. Det er vigtigt, at den er usprøjtet, da det er sundere, og samtidig undgår du at give cocktailen en grim bismag. 

Spritz kommer i mange versioner 

Ordet “Sprit” lyder jo ikke synderligt italiensk, det er nemlig tysk og betyder “sprøjt”. Faktisk er det østrigste soldater, der har bragt udtrykket til landet. Under det østrigste kejserriges tilstedeværelse i Nordøstitalien kunne soldaterne ikke klare Venetos alkoholrige vine, og derfor gav de vinene “einem spritzer” (en stænk) vand for at fortynde vinene. 

Der findes mange forskellige versioner af “Spritzere”, hvor Aperol nok er den mest kendte. Men du kan også forsøge dig med en Limoncello Spritz, med den italienske citronlikør Limoncello, sød vermouth og Prosecco. Du kan også lave en Lillet Spritz med den franske likør Lillet. Bland Lillet og danskvand og tilføj is og en skive citron. 

Hvis du kan lide Aperol Spritz

Hvis du kan lide en bitter drink som Aperol Spritz, men kunne tænke dig noget mindre sødt kan du prøve vores opskrift på en Gin & Tonic. Gin og Tonic er en simpel drink, som de fleste er vilde med. Du behøver kun to ingredienser – nemlig gin og tonic. men kan nemt pifte cocktailen op med en skive citron, en skive agurk, peber eller andre spændende krydderier og ingredienser. 

Link til shoppen: https://cocktailcompany.dk/product/aperol/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering
Temaartikler fra HurtigMums