Aperol Spritz

Hvad er hemmeligheden bag den perfekte Aperol Spritz cocktail?

Aperol er en italiensk likør, som er blevet ekstremt populær i mange andre lande end lige Italien – herunder også Danmark. Likøren er velegnet til at lave drinks af – både velkomstdrinks og drinksene til senere på aftenen. Aperol Spritz er nok den mest kendte af disse drinks.

Aperol er en aperitif med et alkoholprocent på blot 11 %. Den er blevet fremstillet i Italien siden 1919 dengang de to italienske brødre Luigi og Silvio Barbieri – den har altså med andre ord mere end 100 år på bagen – men findes altså nu også i varesortimentet i ethvert dansk supermarked med respekt for sig selv – og sine kunder.

Opskrift på den perfekte Aperol spritz cocktail

Aperol spritz

Aperol Spritz

5 fra 2 stemmer
Samlet tid: 5 minutter
Servings: 1 personer
Den forfriskende klassiker, Aperol Spritz består af mousserende vin – tit anbefales Prosecco eller Cremant, men billigere varianter kan også sagtens bruges. Der findes mange forskellige varianter af Aperol Spritz. Nogle kommer mindre mousserende vin i og tilsætter så danskvand også, og andre kommer mere Aperol i end vin. Sådan her kan jeg lide min Aperol Spritz.

Ingredienser

  • 9 cl Prosecco Gerne en tør (brut) - god kvalitet
  • 6 cl Aperol Den originale
  • 3 cl Danskvand
  • ½ skive appelsin
  • Isterninger efter behov og ønske

Sådan gør du

  • Kom isterninger i et passende glas – eller i en kande, hvis du skal lave drinks til flere på én gang.
  • Tilsæt Prosecco
  • Hæld derefter Aperol i glasset
  • Tilsidst hældes danskvand i - rør forsigtigt rundt så danskvanden bevarer boblerne
  • Pynt med appelsinskiven og evt. et sugerør.

Den perfekte Aperol Spritz opskrift forklaret

Hvad er det vigtigste når man vil lave den perfekte aperol spritz cocktail? Der er flere vigtige ting, men den vigtigste som jeg vil fremhæve først er 3-2-1 reglen. 3 dele Prosecco – 2 dele Aperol og 1 del danskvand. Det er fundamentet for den perfekte aperol spritz!

3-2-1 reglen: 3 dele Prosecco – 2 dele Aperol og 1 del danskvand

Videre så vil jeg anbefale et stort vinglas eller et ballon-glas. På den måde smager den italienske drink bedre og aromaerne bliver fremhævet. Brugen er appelsin og appelsinskiver er egentlig bare til fyld.

Isterningerne må gerne være store. På den måde så smelter de langsommere, og holder den populære drink kold uden at fortynde den mere end godt er.

Både Aperol, Prosecco og danskvand bør være kolde inden brug. Og så bruger du en skive appelsin til at gøre Aperol Spritz til den perfekte drink.

Hvad er Aperol lavet af?

Den italienske likør Aperol er fremstillet af appelsiner, rabarber og et hemmeligt miks af urter og rødder. Det giver aperitiffen den unikke orange farve og den forfriskende smag af en blanding af søde appelsiner og bitre rabarber.

Andre drinks og cocktails med Aperol

Som nævnt kan du også lave andre drinks og cocktails med Aperol. Du får lige et par stykker herunder.

Opskrift på pretty in pink

1 person

Ingredienser til Pretty in pink

  • ½ dl køleskabskold Aperol
  • 1 dl køleskabskold rosévin
  • 1-2 kugler jordbæris
  • 1 skvæt køleskabskold danskvand
  • 1 frisk jordbær

Sådan laver du pretty in pink

  1. Hæld Aperol og rosévin i et champagneglas.
  2. Kom jordbæris (1 eller 2 kugler) på toppen.
  3. Kom et skvæt danskvand over isen.
  4. Pynt glasset med et frisk jordbær og evt. et sugerør.

Opskrift på papirflyveren

1 person

Ingredienser til papirflyveren

  • 4 cl bourbon
  • 1½ cl Aperol
  • 1½ cl Campari
  • 1½ cl friskpresset citronsaft
  • 1½ cl sukkersirup (f.eks. Rose’s Sugar Cane)
  • Isterninger

Sådan laver du papirflyveren

  1. Shake alle ingredienserne med isterninger, og si derefter drinken over i et afkølet cocktailglas.

Opskrift på Aperol negroni

1 person

Ingredienser til Aperol negroni

  • ½ dl Aperol
  • ½ dl Lillet Blanc
  • ½ dl gin
  • Isterninger
  • Skræl fra en økologisk appelsin

Sådan laver du Aperol negroni

  1. Bland Aperol, Lillet Blanc, gin og isterninger i et glas eller en kande med god plads til at røre rundt.
  2. Rør rundt, til drinken er kold.
  3. Hæld drinken over i et lavt glas med isterninger.
  4. Skær et bredt stykke af appelsinskrællen – ikke det hvide – og vrid, så olierne frigives, og læg den i toppen af drinken.

Alle drinksene kan bruges som en kølig sommerpausedrink eller som velkomstdrinks til pakorarugbrødschips eller andre små snacks.

Generelt tip for drinks med Aperol

Du kan altid toppe op med dansk vand, som bartendere vil kalde det. Dvs. dansk vand ødelægger ikke drinksene og er den bedste måde at fortynde dem på.

Sidst opdateret: 5. marts 2025
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter