Blæner og sår i munden: Sådan undgår du at ødelægge hyggen med dit hjemmebag

Sidst opdateret: 21. marts 2024

Sponsoreret

Du har lige bagt en lækker kage, og du glæder dig til at sætte tænderne i den. Du tager en stor bid, og så mærker du det: Et smertefuldt sår i munden. Du kan ikke længere nyde din kage og må nøjes med at suge næringen ud af kagen med øjnene.

Sår i munden kan gøre det svært at spise, tale og drikke, og værst af alt ødelægger smerterne din appetit. Lider du af blæner, er du dog langt fra den eneste. Det er mere normalt, end du tror.

Årsager til blæner og sår i munden

De fleste ved, at manglende tandbørstning ofte resulterer i de irriterende blæner. Der findes dog en række årsager til blæner og sår i munden, der handler om andet end tandbørstning.

Har du været stresset i en længere periode, kan dette være synderen. Når du er stresset, frigives hormoner, der kan forårsage betændelse og skade slimhinden i munden. Det er derfor en god idé at geare ned og sige nej til opgaver på arbejdet, hvis det er det, der stresser. Giv dig tid til at dyrke lidt motion, som en simpel gåtur i skoven, eller gøre noget, der virker afslappende.

Allergi kan også være skyld i betændelse og sår i munden. Nogle er allergiske over for visse fødevarer, tandpasta eller andre produkter, der kommer i kontakt med munden. Almindelig forkølelse kan ligeledes forårsage betændelse, hvis du ikke børster tænderne regelmæssigt. Men tror du, at det kunne være en allergisk reaktion, så tal med din læge, som kan hjælpe dig med at identificere årsagen til din allergi.

Til sidst kan mangel på vitaminer og noget medicin give problemer. Vitaminer, især B12 og C-vitamin, er vigtige for en sund slimhinde i munden. Heldigvis kan du få de fleste af dem gennem en sund kost eller kosttilskud. Mistænker du derimod medicinen, bør du søge læge og få hjælp til at finde en anden behandling eller et andet lægemiddel.

Forebyggelse og behandling

Ifølge Tandlægeforeningen er 15-20% voksne i Danmark ramt af det i større eller mindre grad. Det svarer til omkring 1,5-2 millioner danskere. Er du en af dem, skal du undgå at pille for meget i såret, da dette kun gør det værre og forlænger helingstiden yderligere.

Prøv at skylle din mund med en mundskyl, der indeholder salt. Saltvand kan hjælpe med at lindre smerterne og dræber bakterier i munden. Hvis du vil, kan du eventuelt lave din egen mundskyl ved at blande ½ teske salt i et glas varmt vand. Selvom det nok ikke er den bedste smag, bør du skylle munden med det i ca. 30 sekunder, før du spytter det ud igen.

Er smerterne helt ulidelige, kan du tage almindelige smertestillende som ibuprofen eller paracetamol, så du kan få lov til at spise din nybagte kage i fred.

Du kan snart nyde dit hjemmebag igen

Selvom blæner og sår kan være ubehagelige, er de som regel ikke farlige. De heler desuden ofte inden for 7-10 dage.

Imens du venter på, at såret heler, kan du forsøge at nyde andre opskrifter. Lav for eksempel en kølende smoothie, en dessert eller is. Med lidt kreativitet kan du stadig nyde hjemmelavede retter, selvom du har et sår i munden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Temaartikler fra HurtigMums