Find den rette vin til menuen

Sponsoreret

Skal du have gæster på besøg, og vil du servere en vin, der komplementerer menuen perfekt? Selvom det kan virke som en uoverskuelig opgave, når du står og kigger på vinreolen, så er der råd for at finde den rette vin. Skal det være en mousserende vin, hvidvin eller rødvin – eller noget helt fjerde? Hvilken vin, du skal vælge, afhænger nemlig af, hvad der skal serveres. Men når du først har lært nogle simple huskeregler, bliver det alligevel ikke så uoverkommelig en opgave at finde rundt i vinjunglen.

Byd gæsterne velkommen med en aperitif

Når gæsterne træder ind ad døren, kan du passende byde på en velkomstaperitif. Et passende valg kan være en mousserende vin, der med sin lette boblen danner smukke perler i glasset og giver associationer til noget festligt. En tør mousserende vin vil skærpe appetitten, mens en sød af slagsen vil dæmpe den.

Sød, syrlig eller salt middag?

Det kan være lidt tricky at finde en god vin til mad, der har en vis sødme. Sød mad vil nemlig få bitterheden og syrligheden frem i vinen. Det betyder også, at vinens sødme vil blive formindsket. Serverer du sød mad, skal du ganske enkelt tænke på, at vinen også skal være sød. Det gælder blandt andet retter med bær, frugter og nødder. Det samme princip gælder for syrlig mad. Er din mad tilsmagt med eddike, en form for citrusfrugt eller noget andet syrligt, skal du sammensætte retten med en syrlig vin. Eksempelvis vil en syrlig mousserende vin passe perfekt til en skaldyrsrets ferske og ’sarte’ smage og teksturer. På den måde vil vinens frugtighed komme frem. Når det kommer til saltet mad, er det lidt sværere at finde et mønster i at vælge vin, da vin netop ikke findes i en salt version. Hører menuen til i det salte, vil du derfor få den bedste smagsoplevelse, hvis du serverer end sød vin til.

Høj intensitet, kød eller fed mad?

Er det kød, der dominerer menuen, er der ligeledes nogle simple huskeregler, du kan lade dig guide af. Er der fuld power på intensiteten og smagene i retten – eksempelvis en simreret – er det vigtigt, at vinen matcher denne intensitet. Umiddelbart kan du blive fristet til at tro, at madens smag skal dominere, og vinens skal trække i baggrunden, men rent faktisk skal du lade vinens og madens intensitet balancere. Er kødet – store bøffer såvel som stege – det bærende og primære element på menuen? Så skal du lade den proteinrige middag få følgeskab af en rødvin, der er tung og har et højt indhold af garvesyre. Skal dine gæster sætte sig til bordet og mæske sig i fed mad, der lægger sig tungt i maven? Hvis ja, er det ligeledes ideelt af vælge en syrlig vin – og gerne en meget syrlig én af slagsen. Fed og tung mad kan nemlig godt kalde på modspil fra noget friskt, og det er her, vinen kommer ind i billedet. Den fede mad og den syrlige vin vil ’samarbejde’ om at give dig og dine gæster det fulde udbytte af menuens smage.

Denne tekst blev sidst opdateret den 1. maj 2020 16:38

Pernille