Jeg husker dem fra min barndom – kokostoppe. De blev sat frem ved ethvert kaffebord, når der var gæster. Jeg elskede den pudsige fornemmelse i munden fra det lidt seje kokosmel. Derudover var der var sukker, smør og æg i, som dels gav sødme og dels fik de små toppe til at hænge sammen.

Min far kaldte dem for brystvorter. Det kan man ikke fortænke ham i, når man ser udseendet på købe-kokostoppen, som ligner et lille spidst bryst med en mørkere farve i spidsen. Min mors var det anderledes med – altså kokostoppene – hvor den mørke farve kunne lægge sig lidt mere spredt end lige i toppen.

kokostoppe

Kokostoppe – opskrift

Jeg forstår godt, at det var en yndet småkage til kaffebordet, for toppene er både nemme og hurtige at lave. De kan få bunden dyppet i smeltet chokolade, og de kan laves med kondenseret mælk eller med marcipan. Eller de kan – som opskriften herunder – laves med ingredienser, du som regel har i køkkenskabet – hvis du altså ligger inde med kokosmel!

Ingredienser til 15 små kokostoppe

  • 25 g smør
  • 1 æg
  • ½ dl sukker
  • 100 g kokosmel

Herudover kan du tilsætte en valgfri smag, hvis du synes – f.eks. ½ tsk. vaniljesukker, ¼ tsk. lakridspulver, 1 spsk. revet citronskal … prøv dig frem med din yndlingssmag. Selv foretrækker jeg citronskal, fordi det giver et frisk touch til den eller søde top.

Sådan laver du kokostoppe

  1. Smelt smørret – ikke brune, bare smelte.
  2. Pisk æg og sukker sammen, tilsæt kokosmel, smeltet smør og smag (f.eks. citronskal), og rør det hele sammen.
  3. Lad massen stå i skålen på køkkenbordet i ca. 10 minutter.
  4. Tænd ovnen på 175° C.
  5. Læg et stykke bagepapir på en bageplade, og sæt små toppe af massen på med et par teskeer. De hæver ikke, så der behøver ikke være meget plads imellem dem.
  6. Bag dem i ovnen, til de har taget lidt farve hist og her. Ca. 10 minutter.

Tip I: Jeg bruger fingrene, når jeg skal forme toppene. Det er nemmere end med teskeer. Dyp fingrene i koldt vand, så slipper dejen nemmere.

Tip II: Hvis du vil have dobbelt så store toppe, skal de bage i ca. 15 minutter.

Kokostoppe med kondenseret mælk

Bruger du kondenseret mælk i dine toppe, får de en mere cremet smag. Du skal bruge ¼ dåse til 100 g kokosmel, til gengæld skal du hverken bruge smør, æg eller sukker.

Kokostoppe med marcipan

Marcipan i toppene giver dem en mere svampet konsistens og så selvfølgelig smagen af marcipan. Marcipanen skal rives. Til 100 g kokosmel skal du bruge 30-35 g marcipan, 1 helt æg og en æggehvide samt 1 dl sukker. Intet smør. Massen bør trække mindst ½ times tid, før du former de små toppe.

Kokostoppe med chokolade

Uanset om du laver toppene med kondenseret mælk, med marcipan eller den enkle uden nogen af delene, så kan du dyppe bunden af dem i smeltet chokolade, når toppene er blevet helt kolde. Chokoladen kan du smelte over vandbad eller i mikrobølgeovnen.

Prøv eventuelt også HurtigMums dadelkugler eller de lækre cupcakes.

Forberedelsestid: 15 minutter

Tilberedningstid: 10 minutter

Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Kokostoppe
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug