Opskriften på den perfekte brætspilsaften

Sidst opdateret: 1. marts 2023

Brætspil er i de seneste år blevet en enormt populær måde at tilbringe tid sammen med venner og familie. De har altid været en del af inventaret på børneværelset og mange voksne har nydt klassikere som Matador og Trivial Pursuit, når man eks. har skulle hygge i sommerhuset.

I dag findes der et langt større udvalg af brætspil, som tilbyder mange forskellige former for underholdning. Dette betyder at mange flere har fået øjnene op for brætspil som underholdning, specielt når der kommer gæster på besøg. Men hvordan sikrer man sig så, at man får mest muligt ud af sin brætspilsaften? Læs med her og få et par gode råd til at underholde gæsterne og få mest muligt ud af aftenen.

Hvad skal I spille?

De fleste har nok prøvet at sidde sammen med vennerne og været i total beslutnings-paralyse over, hvilket brætspil man skal give sig i kast med. For at undgå unødvendigt tidsspild og akavet stilhed, kan man med fordel have forberedt sig inden gæsterne kommer.

Her er det en god ide at tænke over, hvilke typer af gæster man får på besøg. Er dine gæster konkurrencemennesker eller vil de helst undgå at skulle konkurrere med andre? Elsker de tunge strategispil eller foretrækker de et let selskabspil? Afhængigt af deres præferencer, kan man ofte finde frem til 2-3 spil, der er mere velegnede end andre. Disse kan nemt og hurtigt præsenteres og man minimerer beslutningsprocessen. Husk at spillene skal passe til antallet af spillere.

Herunder kan du se et par eksempler på spil fra forskellige kategorier, der er gode til en brætspilsaften. Alle brætspil nævnt i artiklen kan findes hos Spilforsyningen.dk.

  • Samarbejdsspil: Exit: the Game, Mysterium, Pandemic
  • Strategispil: Scythe, Terraforming Mars, Wingspan
  • Selskabsspil: Codenames, Det Dårlige Selskab, Hard to Get
  • Familiespil: Catan, King of Tokyo, Ticket to Ride

Omgivelserne

Nogle brætspil tager lang tid at spille, mange har tekst der skal læses og nogle kræver en del plads. Det er derfor vigtigt at ens omgivelser passer til de spil, man regner med at skulle spille, så man undgår at folk får ondt i ryg, øjne eller at der pludselig er pladsmangel.

Generelt er det vigtigt, at der er tilstrækkeligt med lys, så alle kan se spillepladen, kort m.m. ordentligt. Dernæst er det vigtigt at man har tilstrækkeligt med plads. Spisebordet er et godt sted at spille, da alle kan sidde behageligt omkring bordet og der er godt med plads til spilleplade, brikker og andre dele. Alle spillets dele skal selvfølgelig også være indenfor rækkevidde af spillerne og være synlige. Mindre selskabspil som Det Dårlige Selskab og Exploding Kittens kan sagtens spilles omkring sofabordet uden problemer, så længe alle kan sidde behageligt.
Nogle af de tungere brætspil har meget klare temaer. Dette kan eks. være Betrayal at House on the Hill der ligger megen vægt på uhygge og spænding. Spil som dette kan med fordel tages til nye højder, hvis man dekorer spilområdet lidt. Dette kan eksempelvis klares med en dug, lidt levende lys og måske lidt stemningsmusik i baggrunden.

Snacks og drikkevare

Snacks og drikkevare er en vigtig del af et hvert selskab og brætspilsaftener er ingen undtagelse. Lette snacks der hurtigt kan samles op som popcorn, nødder, vingummi og lakrids er oftest at foretrække, så de ikke forstyrrer spillet eller fylder for meget på bordet. Prøv at undgå ting, der kan smelte eller på anden vis dryppe og fedte spillets dele ind. Uanset hvad kan det være en god ide at investere i beskyttelseslommer til spil med mange kort.
Drikkevarer skal der selvfølgelig også til. På samme måde som man kan tilpasse omgivelserne til spillets tema, kan man gøre det samme med drikkevarer. Handler spillet om vampyrer, kan man eksempelvis serverer lidt rødvin til (eller rød saft i vin glas, hvis man spiller med børn).

Spilmesteren

Noget af det der kan sluge allermest tid til en brætspilsaften, er at gennemgå regler. Det er derfor vigtigt at minimum en person i selskabet er fortrolig med reglerne. Man kan kalde personen for en slags spilmester, der har ansvar for hurtigt at forklare reglerne og hjælpe de andre, så alle får en forståelse for hvordan spillet fungerer.

Der er mange elementer, der kan hjælpe til at skabe en uforglemmelig brætspilsaften. Som vært er det vigtigste dog, at du sørger for at være opmærksom på dine gæsters behov og at du skaber en solid ramme for underholdning og sjov!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Temaartikler fra HurtigMums