Svampesuppe kan laves af alle slags spiselige svampe. Champignoner, kantareller, Karl Johan, østershatte, kejserhatte osv. Det bedste er en blanding af flere forskellige svampe. Det bedste er også de friske, men hvis du er i nød, kan du bruge optøede eller spæde op med dem.

mange forbinder suppe med vintermad, men den danske sommer er så lunefuld, at suppe sagtens kan være på sin plads en blæsende og overskyet sommeraften. I øvrigt findes der masser af sommersupper – f.eks. ærtesuppe, aspargessuppe eller hvad med gazpacho.

Svampesuppe

Cremet svampesuppe med fløde – opskrift

Om svampesuppe er en sommersuppe, det må være op til den enkelte at bedømme. Denne variant er i hvert fald både velegnet som hovedret, forret, natmad eller som en tapasret.

Ingredienser til 4 personer

  • 600 g svampe
  • 25 g smør
  • 1 skalotteløg
  • 1 fed hvidløg
  • 1 tsk. tørret timian eller et par kviste frisk timian
  • ¾ dl sherry
  • 1 l hønsebouillon
  • 1 dl fløde
  • 2 dl mælk
  • Salt og peber

Fremgangsmåde

  1. Rens svampene, og skær dem i grove stykker – gem lidt til pynt.
  2. Smelt smørret, og lad det blive gyldent.
  3. Tilsæt svampene, og svits, til de har taget farve.
  4. Pil skalotteløg og hvidløg, og skær dem i grove stykker.
  5. Tilsæt skalotteløg, hvidløg og timian, og lad det svitse med, til løgene er klare.
  6. Tilsæt sherry, og lad det koge ned.
  7. Tilsæt bouillonen, og lad det hele simre i et kvarters tid, til løgene er helt bløde.
  8. Tag timiankvistene op – hvis du har brugt frisk timian – og blend suppen.
  9. Tilsæt fløde og mælk, og kog op.
  10. Smag til med salt og peber.
  11. Skær de svampe, du har gemt til pynt, i pæne stykker, eller lad dem være hele, hvis de er små, og svits dem på panden, til de har taget farve.
  12. Anret, og pynt evt. med en dusk grønt – persille, basilikum eller timian – og de svitsede svampe.
  13. Servér med lækkert brød. Det kan være hvidløgsbrød, grydebrød, blomkålsbrød eller flutes.

Sådan renser du bedst dine svampe

Det er klart, at når du bruger friske svampe i din madlavning, så skal de rengøres. Jord og mad er ikke en god cocktail. Det kan du blive voldsomt syg af.

Men når du vasker svampene i vand, så mister de smag, samtidig med at de suger vandet til sig og derved bliver næsten umulige at riste. De kommer nemlig til at svømme i vand og bliver i stedet kogt – altså ingen stegeskorpe overhovedet.

Brug i stedet en børste – f.eks. en bagepensel med hår – og børst jord og snavs væk. Er det helt umuligt – f.eks. kantareller er vanskelige at få al jorden af – så skyl dem hurtigt under den kolde vandhane. Hellere lidt mindre smag end at risikere at få jordbakterier i maden.

Kan svampe fryses?

Eftersom du kan købe frosne svampe i supermarkedet, er svaret: Ja, svampe kan fryse. Skær dem i mindre stykker, så du kan bruge dem direkte fra fryseren i madlavningen.

Fryser du dem rå, kan de holde sig i op til et år i fryseren.

Forberedelsestid: 15 minutter

Tilberedningstid: 25 minutter

Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Svampesuppe
Kok:
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)