Svampesuppe

Svampesuppe kan laves af alle slags spiselige svampe. Champignoner, kantareller, Karl Johan, østershatte, kejserhatte osv. Det bedste er en blanding af flere forskellige svampe. Det bedste er også de friske, men hvis du er i nød, kan du bruge optøede eller spæde op med dem.

mange forbinder suppe med vintermad, men den danske sommer er så lunefuld, at suppe sagtens kan være på sin plads en blæsende og overskyet sommeraften. I øvrigt findes der masser af sommersupper – f.eks. ærtesuppe, aspargessuppe eller hvad med gazpacho.

Opskrift på cremet svampesuppe med fløde

Svampesuppe

Cremet svampesuppe med fløde – opskrift

Samlet tid: 40 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Beate Grandahl
Om svampesuppe er en sommersuppe, det må være op til den enkelte at bedømme. Denne variant er i hvert fald både velegnet som hovedret, forret, natmad eller som en tapasret.

Ingredienser

  • 600 g svampe
  • 25 g smør
  • 1 skalotteløg
  • 1 fed hvidløg
  • 1 tsk. tørret timian eller et par kviste frisk timian
  • ¾ dl sherry
  • 1 l hønsebouillon
  • 1 dl fløde
  • 2 dl mælk
  • Salt og peber


Sådan gør du

  • Rens svampene, og skær dem i grove stykker – gem lidt til pynt.
  • Smelt smørret, og lad det blive gyldent.
  • Tilsæt svampene, og svits, til de har taget farve.
  • Pil skalotteløg og hvidløg, og skær dem i grove stykker.
  • Tilsæt skalotteløg, hvidløg og timian, og lad det svitse med, til løgene er klare.
  • Tilsæt sherry, og lad det koge ned.
  • Tilsæt bouillonen, og lad det hele simre i et kvarters tid, til løgene er helt bløde.
  • Tag timiankvistene op – hvis du har brugt frisk timian – og blend suppen.
  • Tilsæt fløde og mælk, og kog op.
  • Smag til med salt og peber.
  • Skær de svampe, du har gemt til pynt, i pæne stykker, eller lad dem være hele, hvis de er små, og svits dem på panden, til de har taget farve.
  • Anret, og pynt evt. med en dusk grønt – persille, basilikum eller timian – og de svitsede svampe.
  • Servér med lækkert brød. Det kan være hvidløgsbrød, grydebrød, blomkålsbrød eller flutes.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Sådan renser du bedst dine svampe

Det er klart, at når du bruger friske svampe i din madlavning, så skal de rengøres. Jord og mad er ikke en god cocktail. Det kan du blive voldsomt syg af.

Men når du vasker svampene i vand, så mister de smag, samtidig med at de suger vandet til sig og derved bliver næsten umulige at riste. De kommer nemlig til at svømme i vand og bliver i stedet kogt – altså ingen stegeskorpe overhovedet.

Brug i stedet en børste – f.eks. en bagepensel med hår – og børst jord og snavs væk. Er det helt umuligt – f.eks. kantareller er vanskelige at få al jorden af – så skyl dem hurtigt under den kolde vandhane. Hellere lidt mindre smag end at risikere at få jordbakterier i maden.

Kan svampe fryses?

Eftersom du kan købe frosne svampe i supermarkedet, er svaret: Ja, svampe kan fryse. Skær dem i mindre stykker, så du kan bruge dem direkte fra fryseren i madlavningen.

Fryser du dem rå, kan de holde sig i op til et år i fryseren.

Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

2 reaktioner

    1. Hej Benedicte
      Det har jeg ikke prøvet. Men mon dog ikke. Vent evt. med at anrette med svitsede svampe, til suppen skal spises, for svampene vil næppe være sprøde efter frysning.
      De bedste hilsener
      Beate, HurtigMums

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
Annonce