Vegetarisk rødbedetærte

Vegetarisk rødbedetærte uhmm. Er du vegetar, kan du med sindsro give dig i kast med at lave og spise begge disse rødbedetærter. Hvis du er veganer, så hold dig til den første af de to rødbedetærter. Nummer to indeholder nemlig mejeriprodukter.

Vegetarisk rødbedetærte

Opskrift på vegansk rødbedetærte

Samlet tid: 55 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Beate Grandahl
Bunden er lavet af kogte, sorte bønner – og allerede nu står du af, hvis du er bange for at prøve nye ting. Din undskyldning er sikkert, at du har smagt bønner, og du kan ikke lide dem, for de smager af mel. Nu må jeg så spørge: Hvad er en tærtebund normalt lavet af …?
Bønner er fyldt med proteiner og fibre og er supersunde. De er også miljøvenlige og billige, og de mætter godt. Og det er vigtigt at få nok proteiner, hvis man undgår kød.
Vælger du bønner på dåse, slipper du for iblødsætning og kogning. Bruger du tørrede bønner, skal du sætte dem i blød, i minimum 8 timer inden du koger dem.
Du skal bruge 3 dl vand pr. 1 dl bønner. Kassér iblødsætningsvandet og bulderkog bønnerne de første 10 minutter. Så er du sikker på, at bønnernes lektinindhold er uskadeliggjort, så du undgår opkastninger, mavesmerter, diarré og kredsløbsforstyrrelser, som er det indtagelse af lektiner kan resultere i.
Vægtændringsfaktoren fra tørret tilstand til udblødte og kogte er 2. Altså dobbelt op.

Ingredienser

  • 300 g kogte sorte bønner – evt. fra dåse (= 150 g tørrede)
  • 2 tsk. loppefrøskaller
  • 1 spsk. olivenolie
  • 4 spsk. Agar agar
  • 4 spsk. vand
  • 1 spsk. kokosolie
  • 1 rødløg
  • 450 g rødbeder
  • tsk. tørret timian
  • tsk. tørret oregano
  • ½ tsk. chiliflager
  • 1 dl mandelfløde
  • 100 g greek white block lavet på kokosolie – kan købes i velassorterede supermarkeder
  • 1 bdt. frisk timian
  • Salt


Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 175° C.
  • Bland 1 Spsk Agar-Agar sammen med lidt vand cirka en spsk vand.
  • Blend kogte bønner, loppefrøskaller, olivenolie og det ene Agar-Agar blanding sammen til en blød dej.
  • Smør en tærteform (ca. 24 cm i diameter) med lidt af kokosolien, og fordel dejen i formen.
  • Sæt tærtebunden i ovnen i 15 minutter.
  • Pil og hak imens løget fint.
  • Skræl rødbederne, og riv dem groft – brug handsker, hvis du ikke vil have røde fingre og negle.
  • Svits løget i resten af kokosolien.
  • Tilsæt rødbeder, krydderier og ca. 1 tsk. salt, og lad det hele svitse i et minuts tid mere.
  • Rør det resterende Agar-Agar sammen med vandet. Vigtigt det ikke bliver for meget vand, så kan det ende med at blive en for geleagtigt!
  • Pisk de sidste agar stivelsen og mandelfløden sammen.
  • Skær greek white block/feta i tern, hvis du vælger at tilsætte det.
  • Fordel grøntsagerne på den forbagte tærtebund, hæld æggeblandingen over, og fordel evt. osten øverst.
  • Sæt tærten tilbage i den varme ovn i ca. en halv time.
  • Pynt evt. med frisk timian.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Hvis nu der ikke var æg i ville det faktisk være en vegansk ret! Under alle omstændigheder smager vegetarisk rødbedetærte absolut fremragende! Forvent flere vegetariske og veganske retter på hurtigmums i fremtiden.

Opskrift på rødbedetærte med gedeost

Rødbedetærte med gedeost – eller snydetærte, som den også kaldes herhjemme, fordi den er en åben tærte, der ikke kræver noget udrulningsarbejde eller mel i hele køkkenet. Tærte er et perfekt, let måltid, der kan spises året rundt, og denne smukke rødbedetærte er perfekt som en vintertærte. Bunden er en købt rulle butterdej, og trods den slags er lidt fy-fy, så man må sige, at skal man snyde, så er butterdej et godt sted at gøre det. Hvem kan alligevel holde styr på alle de lag?

Rødbedetærte – opskrift til 4 personer

Samlet tid: 55 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Beate Grandahl
På butterdejsbunden lægges bagte rødbeder vendt i balsamico og timian, der lægges skiver af gedeost på toppen og kanterne foldes sammen. 25-30 minutter senere kommer en gylden tærte med tyk butterdejskant ud af ovnen. Den har sødme fra rødbederne, bitterhed fra balsamicoen og fed saltsmag fra gedeosten – en perfekt trio i min optik.

Ingredienser

  • 4 rødbeder skrællet
  • 1 løg
  • 1 spsk olie
  • ½ tsk salt
  • 3 spsk balsamico
  • ½ tsk timian
  • 1 rulle butterdej
  • 100 gram gedeost
  • Lidt vand


Sådan gør du

  • Forvarm ovnen til 180 grader varmluft.
  • Skræl rødbederne og skær dem i stykker á 2×2 cm. Husk at bruge handsker, hvis du ikke vil have røde hænder. Skær løget ud i grove både.
  • Læg løg- og rødbedestykkerne på en bageplade og drys med olie og salt. Fordel godt med hænderne. Bag i ovnen 25 minutter, indtil rødbederne er bagte, men stadig har et godt bid. Rør i dem ind imellem, så løget bliver gyldent, men ikke brændt.
  • Lad grøntsagerne køle af i ca. 10 minutter. Læg dem herefter i en skål og vend dem med balsamico og timian.
  • Læg butterdejen ud på en bageplade. Fordel grøntsagerne i en firkant i midten af dejen. Lad et par cm være fri hele vejen rundt. Pensl kantstykket med lidt vand og fold det ind hele vejen rundt, så der dannes en tyk kant. Pensl endnu engang toppen af kanten med vand.
  • Skær gedeosten i skiver og fordel den ligeligt på toppen af rødbederne.
  • Bag i ovnen 25-30 minutter, alt efter, hvad der står i anvisningen på butterdejen. Giv den evt. 5 minutter under grill til sidst, hvis dejen har svært ved at blive gylden.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Se eventuelt flere vegetarretter her.

Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
Annonce