Ramsløg pesto

Ramsløg-pesto er bare en pesto ud af rigtig mange. Du kan nemlig lave pesto af stort set alle typer af urter. Lige fra den klassiske basilikum- til rucola-pesto. Og du kan også blande urterne. Ligeledes kan du bruge et hav af forskellige kerner – cashewnødder, solsikkekerner, pinjekerner, mandler osv. Herunder får du opskriften på en ramsløgspesto med ristede mandler.

Jeg er vild med pesto. Det kan bruges til så mange ting. Det er perfekt at vende kogt pasta eller kogte kartofler i. Det giver god smag i salater og sandwich. Det er også godt på grillet kød, i omeletter og salater eller på pålægsmaden til at give smag til et måske lidt kedeligt fladt pålæg. Derudover kan du også lave en lækker pestosovs. På billedet er den brugt på et stykke crescia med mortadella.

Opskrift på ramsløg pesto

ramsløg pesto

Ramsløg pesto opskrift

Ingen anmeldelser
Forb. tid: 5 minutter
Tilb. tid: 5 minutter
Samlet tid: 10 minutter
Ret: Tilbehør
Servings: 3 dl
Calories: 873kcal
I starten lavede jeg altid kun basilikumpesto – det var PESTOEN for mig. Men nu laver jeg tit pesto af rester af urter, der er på stadiet lige før madspild. I blenderen ryger både persille, basilikum, purløg, rucola, oliven, grønkål, spinat, timian osv. Når du laver pesto af dine rester, er der aldrig to, der bliver ens, medmindre du husker at skrive ned, hvor meget du bruger af hver – det gør jeg ikke.

Ingredienser

  • 100 g mandler
  • 50 g blade fra ramsløg
  • dl rapsolie
  • 100 g parmesan
  • 2 spsk. citronsaft
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Rist mandlerne af på panden, og lad dem afkøle.
  • Skyl bladene fra ramsløg, og lad dem dryppe godt af – evt. ved at pakke dem ind i et viskestykke eller et stykke køkkenrullepapir.
  • Kom de ristede mandler, olie, parmesan og citronsaft i blenderen, og kør på langsomste hastighed i ca. 1 minuts tid.
  • Kom de afdryppede blade fra ramsløg i blenderen, og kør igen på langsomste hastighed – denne gang blot ½ minuts tid.
  • Smag til med salt og peber og evt. mere citronsaft.

Noter

Tip I: Du kan købe ristede mandler i supermarkedet. Men det er væsentligt billigere at købe ”almindelige” mandler og riste dem selv.
Tip II: Jeg kender en, som kommer bladene fra ramsløgene i salatslyngen for at få dem dryppet ordentlig af. Det er da en mulighed, men jeg kunne godt frygte, at noget af saften fra de lækre blade gik til spilde ved den forholdsvist hårde behandling.

Nutrition

Kalorier: 873kcal | Kulhydrat: 2g | Protein: 12g | Fedt: 92g | Mættet fedt: 12g | Flerumættet fedtsyre: 24g | Enkeltumættet fedtsyre: 55g | Transfedtsyre: 0.3g | Kolesterol: 23mg | Natrium: 537mg | Kalium: 77mg | Fiber: 0.4g | Sukker: 1g | Vitamin C: 3mg | Calcium: 407mg | Jern: 1mg

Sådan kan du variere din pesto – og få brugt dine rester

Det bedste ved pesto er, at den kan varieres i det uendelige. Har du ikke ramsløg ved hånden, kan du prøve dig frem med det, du har i køleskabet eller haven. Brug fx frisk persille, koriander, grønkål, brøndkarse, mynte, dild eller en blanding af flere. Har du lidt spinat eller ruccola, der er ved at blive trist, så ryger det også bare i blenderen.

Du kan også skifte mandlerne ud med andre nødder eller kerner. Prøv med cashewnødder for en blødere smag, valnødder for lidt bitterhed, eller solsikkekerner, hvis det skal være billigt og allergivenligt. Osten kan ligeledes tilpasses – parmesan er klassikeren, men en god pecorino, grana padano eller endda lidt feta kan give nye smagsnuancer.

Leg med smagen og konsistensen! Måske vil du have en grovere pesto med mere bid, så blænd kortere tid eller hak ingredienserne groft med kniv. Tilsæt lidt frisk chili, hvidløg eller en smule honning for et ekstra twist.

Pesto er ikke bare en opskrift – det er en oplagt måde at bruge sine rester på og mindske madspild, mens man skaber nye og lækre smagsoplevelser.

Hvornår er det sæson for ramsløg?

Fra marts til juni kan du få danske ramsløg. Men det er første spæde blade, der kommer i foråret, der smager af mest og smager bedst.

Er ramsløgspesto sundt?

Ramsløg er sundt. De velsmagende blade er meget rige på antioxidanter og har et højt indhold af C-vitamin. Faktisk indeholder de 20 gange så meget C-vitamin som citroner. Derudover booster ramsløg – ligesom hvidløg – stofskiftet og virker antiinflammatorisk.

Men afhængig af hvor meget olie, du kommer i, kan pestoen godt indeholde en god portion kalorier.

Sidst opdateret: 1. maj 2025
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter